Monday, 23 December 2019

DOKTOR CADANGKAN IBU HAMIL YANG ALAMI ANEMIA (HB LOW) AMALKAN VITAMIN C

Dari segi perubatan, anemia berpunca daripada kekurangan hemoglobin (Hb) dalam sel darah merah. Anemia dikesan melalui ujian darah iaitu apabila paras Hb dalam sel darah merah kurang daripada 11gm/dl.

Hemoglobin ini mempunyai fungsi yang amat penting kerana ia bertindak sebagai pengangkut oksigen dan zat makanan ke seluruh badan.                     Kredit gambar Assist.com
Semasa hamil, tubuh akan menghasilkan lebih banyak sel darah merah untuk menyokong perkembangan bayi. Kekurangan Hemoglobin boleh menyebabkan tubuh kekurangan kandungan oksigen, sekaligus mendedahkan ibu hamil dan bayi kepada beberapa risiko.

*****

Ni cadangan Doktor Zubaidi buat ibu hamil yang mengalami masalah anemia (hb low).


Bagi wanita hamil, pengambilan vitamin C membantu penyerapan zat-zat besi terutama bagi wanita yang mengalami anemia.


Oleh itu bagi wanita yang mempunyai tahap haemoglobin yang rendah, pengambilan zat besi (iron tablet) bersama vitamin c dapat meningkatkan tahap haemoglobin dengan lebih cepat.

#HealthDrZubaidi

*****


Ada ibu hamil yang tercari2 supplement terbaik untuk naikkan hb boleh cuba Set Naikkan Hb Rendah (Set Anemia) boleh klik sini.  Semoga membantu in shaa Allah.

No comments:

PROMO SHAKLEE BULAN SEPTEMBER 2021- DEFENCE SET SHAKLEE

 Assalamualaikum dan salam bahagia.  Alhamdulillah dah masuk bulan September dan ada special promo Shaklee bulan ni kakRehan nak share kepad...