Home

Saturday, 6 January 2018

Tips Surutkan Jerawat Radang dan Bernanah

Haritu follow up customer beli Set jerawat bengkak bernanah bulan lepas. After seminggu follow up katanya jerawat berkurangan. Takde sangat perubahan. Then minggu ke 3 follow up lagi tau. Kali ni sharing testimoni panjang berjela nak ungkap rasa happynya dia tu. Agaknya rasa nak lompat awan tu.hehe.

Mana taknya jerawat bengkak besar-besar kat muka. Nak pergi kerja rasa malu siap pakai mask. Sebab stress orang selalu tegur dan tanya je. Hilang konpiden level. Dia dah cba macam-macam tak menjadi. Givap. Dan terjumpa ig KakRehan dan nak try supplement Shaklee pulak.


Jerawat radang sumber gambar google

Ni KakRehan kongsikan tips berguna untuk mereka yang ada masalah jerawat radang dan bernanah ni.

TIPS NAK SURUTKAN JERAWAT BERNANAH

✔Kurangkan makanan bergula terutama sekali gula putih,seafood dan pantang daripada makan ayam hormon dan ikan keli
✔Minum air putih yang cukup
✔Rehatkan muka tanpa sebarang alat make up even bedak pun jangan pakai
✔Jangan gatal tangan pegang2 muka,yang ni ramai yang suka buat! 
✔Jangan picit jerawat yang tgh aktif walaupun rasa gerrram sangat! biar pecah sendiri sebab kalau kita picit tu yang akan tinggal parut lubang2
✔Jangan URUT muka ketika jerawat bernanah
✔Lakukan rutin wajib mcm biasa, 3x cuci muka adalah maksima, muka yang berjerawat tak boleh terlebih cuci
✔Pakai pelembab yang boleh mengawal kelembapan kulit.
✔Jangan SCRUB muka dengan kasar bila jerawat tengah aktif dan bernanah.
✔Pakai sunscreen bila nak  keluar rumah sebab muka yang berjerawat sangat sensitif. Bila terlalu terdedah dengan cahaya matahari akan menyebabkan muka nampak sangat kemerahan.
✔Jaga kebersihan tangan dan guna kain khas untuk lap muka selepas cuci. Basuh tangan sebelum nak apply apa2 kat muka.
✔Jangan terlalu mendedahkan diri pada habuk atau kotoran.
✔Jauhi produk skincare yang tinggi chemical dan merkuri. Ia akan menyebabkan kulit anda bertambah teruk. Jumpa pakar kulit sekiranya perlu.


Nanti KakRehan share testimoni dia tau. Best giler. Sebab nilah testimoni paling panjang abad ini. Haha. Now jerawat kecut mecut terus. Tinggal parut je. Katanya tak pakai topeng dah. Alhamdulillah.

No comments:

Post a Comment