Friday, 29 September 2017

Sumber Kalsium Yang Baik Untuk Badan

Siang tadi dah cek tanda-tanda kurang kalsium? Ada tak dalam list tu. Ni haa malam ni kakRehan nak sharelah sumber kalsium yang uols boleh dapat.

Bukan dari susu jelah. Taulah tak suka minum susu kan. Hehe. Alternatif makanan lain pun ada.

Nak make sure badan kita mempunyai kalsium mencukupi dan tidak mengalami masalah kekurangan kalsium, kita di galakkan untuk mengambil:




1.Susu atau pemakanan yang kaya dengan kalsium yang mampu membantu tubuh menyimpan lebih banyak kalsium.

2.Produk tenusu seperti yogurt, keju dan susu

3.Roti dan bijirin berkhasiat yg ditambah kalsium

4.Sayur-sayuran hijau seperti bayam, brokoli, kailan dan kekacang

5.Pis seperti tauhu, kacang tanah dan kacang hitam

6.Ikan seperti sardin dan salmon

7.Buah-buahan seperti buah oren

8.Kekacang seperti badam

9.Makanan yang mengandungi vitamin D utk membantu penyerapan kalsium yang lebih baik seperti ikan berlemak, salmon, kuning telur dan minyak hati ikan kod. Vitamin D juga boleh didapati melalui pendedahan secukupnya dengan pancaran matahari.

Dan boleh juga topap dengan supplement kalsium seperti Ostematrix mudah telan dan dapat cukupkan keperluan kalsium sehari.

KakRehan biasa telan 4biji sebelum tidur. Adik baby minum susu mama. Mama kenalah topap kita sesama sihat dan kuat okey baby😘😘

No comments :