Friday, 29 September 2017

Sumber Kalsium Yang Baik Untuk Badan

Siang tadi dah cek tanda-tanda kurang kalsium? Ada tak dalam list tu. Ni haa malam ni kakRehan nak sharelah sumber kalsium yang uols boleh dapat.

Bukan dari susu jelah. Taulah tak suka minum susu kan. Hehe. Alternatif makanan lain pun ada.

Nak make sure badan kita mempunyai kalsium mencukupi dan tidak mengalami masalah kekurangan kalsium, kita di galakkan untuk mengambil:




1.Susu atau pemakanan yang kaya dengan kalsium yang mampu membantu tubuh menyimpan lebih banyak kalsium.

2.Produk tenusu seperti yogurt, keju dan susu

3.Roti dan bijirin berkhasiat yg ditambah kalsium

4.Sayur-sayuran hijau seperti bayam, brokoli, kailan dan kekacang

5.Pis seperti tauhu, kacang tanah dan kacang hitam

6.Ikan seperti sardin dan salmon

7.Buah-buahan seperti buah oren

8.Kekacang seperti badam

9.Makanan yang mengandungi vitamin D utk membantu penyerapan kalsium yang lebih baik seperti ikan berlemak, salmon, kuning telur dan minyak hati ikan kod. Vitamin D juga boleh didapati melalui pendedahan secukupnya dengan pancaran matahari.

Dan boleh juga topap dengan supplement kalsium seperti Ostematrix mudah telan dan dapat cukupkan keperluan kalsium sehari.

KakRehan biasa telan 4biji sebelum tidur. Adik baby minum susu mama. Mama kenalah topap kita sesama sihat dan kuat okey baby๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜

Wednesday, 27 September 2017

Tanda Badan Kurang Kalsium

Selalu perasan yang ada simptom ni mommy preggy dan wanita lepas bersalin. Sebab tu wanita perlu sesangat amalkan pengambilan kalsium yang cukup sehari.

Selain dari susu kalsium boleh juga didapati sumber makanan lain. Ni kakRehan nak share tanda-tanda kurang kalsium dalam badan. Kata nak jadi mommy gojes. Kenalah sihat tubuh badan giteww.

Meh tengok simptom kurang kalsium dalam badan๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡




1. Kerap keletihan 
2. Sentiasa kebas dan cramp anggota badan
3. Biasa mengalami sakit belakang, sakit pinggang, sakit lutut dan sendi
4. Mengalami masalah sembelit dan buasir
5. Migraine atau kerap sakit kepala 
6. Tumit kaki pecah dan kasar
7. Susah bangun tidur
8. Sukar tidur lena atau insomnia
9. Mempunyai masalah sakit gigi dan kuku mudah rapuh atau patah

Dah cek tak saiyang??  Apa lagi sesamalah kita amalkan kalsium yang cukup sehari untuk menjadi mommy gojes super saiya suri hati mr hubby tersayang.

KakRehan amalkan minum susu juga. Then topap dengan pil kalsium Ostematrix juga. Highly recommended untuk uols yang tak suka minum susu. 

Mak menyusu baby lagi kena topap kalsium. Tulang dan gigi baby pun kuat. Tanaklah tulang dan gigi rapuh tua nanti uii.hehe.

Monday, 25 September 2017

KEK MILO MUG GUNA MICROWAVE OVEN

Assalamualaikum dan salam petang uols. Haritu kata nak bagi resepi kek milo kan. Ahaa.. ni ha baru nak share. Ekceli yang ni kejadian minggu lepas. Sap sup sap senang dalam masa 5 minit siap. 



Amaran! Kek ni KakRehan guna microwave oven tau. So mana yang tanya bape suhu oven biasa tu mahap kakRehan tak reti. Hihi. Sebab ni buat sikit aje guna mug je. Yang penting make sure microwave safe wokeh. KakRehan guna mug Shaklee ajo.hehe.

Ok jom tengok resepi dan modus operandinya. Yang ni kakRehan buat 1 mug aje bancuh terus dalam mug. Kalini malas lah nak amik gambar step by step. Sebab senang yakmat.

Bahan-bahan

4 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar milo 
2-3 sudu madu 
1/2 soda bikarbonat (resepi asal guna baking powder tapi itu aje ada kat rumah.haha.jadik juga)
 2 sudu minyak masak - kakRehan guna minyak jagung
Secubit garam (yang ni terlupa masukkan)
5 sudu besar susu (kakRehan guna susu cair. Guna freshmilk ke,susu tepung pun boleh)
 

Cara-cara

Masukkan semua bahan dalam mug. Gaulkan dengan sudu bagi sebati segala bagai dalam tu.

Then bolehlah masuk dalam.microwave oven. KakRehan guna suhu 800 darjah. Masa lebih kurang 1 minit setengah camtu ha.

Dah bunyi ting keluarkan hati2 panas juga mug tu. Then bolehlah ngap sesorang.haha. Rasa ni kurang manis. Oklah sikit. Nanti uols yang suka manis boleh guna gula aising atau tambah madu. (Bukan untuk encik suami wokey ni sensitifff.ahaks)



Tambahan topping atas tu nak letak eskem vanilla boleh or nutella dan taburlah rice warna warna- wani tu bagi comel. 

Okeh. Sekian resepi simple dimple petang ni. 

LIKE AND SHARE lah kalau rasa suka dan boleh buat nanti.

Friday, 15 September 2017

Nak Cari Side Income?

Zaman sekarang ekonomi dunia makin kijamm. Sana sini naik harga. Minyak naik harga barang lain pun naik juga. Harga minyak turun sikit taoi harga barang takde turun.Zaman dedulu nak tengok orang keje sambil bisnes tu memang kerat jari jaranglah nampak. Setakat bawa katalog kat opis tu haa biasa. Sekarang merata kan yang terpaksa buat part time bisnes untuk tambah duit poket.

Nak Cari Side Income?

Fuhh beza sungguh oii dengan dulu. Ada gaji tetap tapi hakikatnya masih tak cukup. Nak taknak kena tambah income juga. Takkan nak berjimat manjang kecikkan duit poket. Lagi surirumah tak perlu mendam rasa nak beli apa-apa bila ada duit poket sendiri. KakRehan nak ajak suri hati encik suami mahupun student ke or sesapa je yang nak tambah income bersama Desire Family.


HUBUNGI KAMI

PUAN RAIHAN 017-2549388
ENCIK HAFIEZ 017-2549358
Shaklee ID 852419


PENGEDAR SAH SHAKLEE KLANG,PORT KLANG, PANDAMARAN, BUKIT TINGGI, BANDAR BOTANIC, SIJANGKANG, ANDALAS, JOHAN SETIA, KG JAWA, BANDAR PUTERI, 

Wednesday, 13 September 2017

Makan Vitamin Selera Makan Bertambah Dan Rasa Lapar?

Biasa je dengar orang kalau taknak makan vitamin alasan dia cenggitu dicanangnya kata berat badan naik. Walhal dia kurang minum air. Pula yang tekak tu haus dikatanya lapar dia melantak makan fuhh segunung nasi or bertambah-tambah. Adudu.

Berat badan naik pun salah sendiri uii.. Terlebih makan maka lebih kalorilah yang sebabkan badan gumuk. Vitamin ni kalori dia sikit je. Mana mungkin sebabkan berat bertambah.

1st mind set kena betulkan. Kadang rasa lapar tu signal badan perlukan air kosong yang cukup tau at least 3 liter sehari atau ikut berat badan awak tiap 25kg 1 liter air.

Jangan lupa kawal makan dan gaya hidup sihat juga wokeh.

Oh ya, if berminat nak cari supplement kesihatan boleh je roger KakRehan 017-2549388. Saya Pengedar Sah Shaklee aktif sejak tahun 2011 lagi.

Tuesday, 5 September 2017

Cara Buat Serbuk Ikan Bilis Baby

Hai korang. Sharing kalini topik lari sikitlah. Sempena baby Mikhail 6 bulan lebih dan mula makan. Tengahari tadi mood terajin nak buat serbuk ikan bilis untuk bubur baby. Yang tukang kopek ikan bilis tu mr hubby. Hehe. KakRehan tukang sangai dan blend aje.

Mikhail suka sangat makan bubur kosong. So kalini nak tambah serbuk bilis bagi rasa masin sikit kan. Untuk new mommies nanti bolehlah buat tau. Sonang aje. Tapi kalau malas beli je ada jual.

KakRehan part makanan baby rajin buat sendiri. Ok let cekidaut cara buat kakRehan share step by step kat gambar. Jom baca cara-cara mudah buat serbuk ikan bilis ni.

Cara Buat Serbuk Ikan Bilis Baby


1. Ikan bilis ikutlah nak buat banyak mana. Ni lebih kurang dalam segenggam aje. Kalau rajin nak mengopek tu silalah.

Uols boleh rendam dulu 10 minit bagi kurangkan rasa masin. Then toskan. Sangai ni tak perlu letak minyak wokeh. Sangai sampai garing.


Cara Buat Serbuk Ikan Bilis Baby
STEP 1 Cara Buat Serbuk Ikan Bilis Baby

2. Ni ikan bilis siap disangai garing.



Cara Buat Serbuk Ikan Bilis Baby
STEP 2 Cara Buat Serbuk Ikan Bilis Baby


3. Masukkan dalam blender kering tu. Biarkan lama sampai halus lumat.


Cara Buat Serbuk Ikan Bilis Baby
STEP 3 Cara Buat Serbuk Ikan Bilis Baby


4. Dah siap blend jangan lupa tapis tau. Takut ada tulang kecik halus lak. Kesian kat baby pulak kang rasa tajam-tajam.

Cara Buat Serbuk Ikan Bilis Baby
STEP 4 Cara Buat Serbuk Ikan Bilis Baby


5. Taraa ni serbuk ikan bilis. Siap! Halus je. Bolehlah simpan dalam bekas kedap udara. Nanti nak guna baru amik tabur kat bubur baby. Nyum nyum!



Cara Buat Serbuk Ikan Bilis Baby
STEP 5 Cara Buat Serbuk Ikan Bilis Baby


Dah siap bolehlah simpan dalam bekas kedap udara. Terbaik boleh simpan dalam botol kaca. Macam KakRehan simpan dalam bekas plastik kecil dan letak dalam peti ais je. In shaa Allah tahan lama. Boleh tabur kat atas bubur kosong atau bubur kosong mix dengan puri sayur yang lain. Pelbagaikan menu okay. Selamat mencuba!