Monday, 31 October 2016

Pengedar Shaklee Seri Manjung dan Lumut, Perak

Assalamualaikum dan salam ceria semua.

Raihan nak kenalkan salah seorang team bisnes Shaklee di Perak yang aktif bershaklee. Meh Raihan kenalkan Kak Norhayatie bekas Jururawat dan fulltime WAHM (work at home mom) macam Raihan juga. Sebelum bis Shaklee kak Nor consume dulu produk Shaklee kemudian terjebak pula bisnes. Sambil makan sambil bisnes katanya.

Bagi kalian yang berada area Seri Manjung dan Lumut tu bolehlah hubungi kak Nor untuk dapatkan produk Shaklee secara cod. Kak Nor sedia berkhidmat untuk kalian. Jom Raihan kenalkan kak Nor yang cantik orangnya. Kulit gebus tu penangan Shaklee..hii..


Pengedar Shaklee Seri Manjung dan Lumut, Perak
Pengedar Shaklee Seri Manjung dan Lumut, Perak
Kak Norhayatie 0189760754



Sempat tanya rahsia kulit Kak Nor cantik gebu. Jawapannya :

"Sekarang memang tak leh miss alfafa bcomplex oste vitc n zinc bila ada stok memang best kulit rasa licin je. Zinc memang best rambut xgugur dah xde kelumumur kulit licin je. Ulser@luka cepat baik"


Haa.. bestkan. Sihat dalaman dan luaran amalkan produk Shaklee. Bagi nak dapatkan consultion Shaklee orang-orang Seri Manjung dan Perak tu boleh hubungi kak Nor ex-nurse berpengalaman boleh roger dia tau.
Kami juga alu-alukan bagi yang nak jadi ahli Shaklee samada nak makan sendiri or bisnes kami ada grup bisnes ekslusif untuk anda.

Kak Norhayatie 0189760754
FB Nor Syifa D'Beauty

Jom Shaklee!



Saturday, 29 October 2016

Set Naikkan Hb Rendah Shaklee

Assalamualaikum dan salam ceria.

Harini nak share tentang Hb rendah pula. Sebab Raihan ni mommy preggy kan. So Raihan nak sama-sama share risiko Hb rendah ni dan supplement yang sesuai diamalkan untuk ibu hamil ni. Ramai juga customer Raihan yang mengadu ada masalah Hb Rendah ni. Harap dapat bantu mommy di luar sana juga.


Bacaan HB Normal bagi Orang Dewasa serta Ibu Mengandung?


Paras hb seseorang dikira dalam unit g/dL (gram per deciliter). Paras normal hemoglobin bagi wanita adalah di antara 11.5 - 16.5g/dL manakala lelaki adalah 12.5 - 18.5g/dL. Manakala bacaan hb yang normal bagi ibu mengandung ialah pada julat : 11-12 g/dl (gram per deciliter).


Apakah Punca Bacaan HB yg Rendah?

  • Kurang zat besi/ folate/ vitamin B12
  • Pendarahan
  • Kanser
  • Penyakit buah pinggang/ hati
  • Hypothyroidism
  • Thalassemia


Risiko Hb Rendah 

Jom ketahui risiko mempunyai hb yang rendah? Anda pasti tidak mahu ini berlaku:

Kesan kepada ibu:

  • Ibu boleh pitam atau mudah pitam/pengsan
  • Mengalami keguguran
  • Mengalami kegagalan jantung
  • Pendarahan semasa mengandung dan bersalin
  • Risiko alami penyakit berjangkitKesan kepada bayi dalam kandungan

Kesan kepada Bayi:
  • Intrauterine growth restriction (IUGR) atau Pertumbuhan janin terbantut
  • Lahir sebagai premi atau tidak cukup bulan
  • Berat bayi yang lahir kurang 2.5kg
  • Anak lemas semasa lahir atau Asphyxia
  • Mati ketika dilahirkan atau stillbirth


Hb rendah ni kira igauan ngeri buat ibu hamil juga tau. Sebab nak kena ulang alik ke klinik untuk check darah dan terima bebelan nurse lagi.heheh.. Apapun jangan terus biarkan tau sebab taknaklah terdedah risiko bahaya buat diri sendiri dan bayi dalam kandungan. 

Untuk masalah hb rendah ni Raihan cadangkan pengambilan Set Hb Rendah Shaklee ni sesuai untuk ibu hamil amalkan sepanjang kehamilan. Ni antara basic supplement bagus untuk ibu hamil. Jom tengok fungsi tiap vitamin dalam set Hb Rendah ni. Bagi yang alami anemia pun sesuai amalkan set ni juga.


Set Naikkan Hb Rendah Shaklee


Set Naikkan Hb Rendah Shaklee
Set Naikkan Hb Rendah Shaklee


1) VITALEA WITH IRON FORMULA 

- Multivitamin wajib bagi semua orang lebih- lebih lagi ibu mengandung. Ianya kaya dengan iron, mengandungi 30 nutrisi harian lengkap, 12 vitamin dan 7 mineral penting yg disarankan oleh RDA. Jadi kepada ibu- ibu yang mengalami tekanan darah atau hb rendah boleh mengambil 2 biji vitalea sehari

2)SUSTAINED RELEASE VITAMIN C 

- Fungsi utama pengambilan vitamin c adalah untuk menyerap zat iron yang terdapat dalam vitalea. Jadi ia digalakkan telan sekaligus dengan vitalea demi untuk naikkan bacaan Hb. Selain itu ia melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat.

3)B COMPLEX

- lengkap dengan folic asid yang mana sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin. Ibu memerlukan sekurang-kurangnya 400 mg keperluan asid folik sehari. Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro ini boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.


Testimoni Set Hb Rendah Shaklee


Testimoni Set Hb Rendah Shaklee
Hb rendah dari 9 naik 11

Sharing daripada Puan June

"HB RENDAH RUNSING HATI MAK!"
Bila cek darah hb low masa preggy hri tu.. Allah runsing hati ni.. sdih sgt2 bla fk baby dlm pruttt..sebab baca info tak bek tuk kesihatan ibu dan baby dalam kandungan..lebih truk lg.,blh mybbkan kematian... hnya Allah ja tau perasaan sy masa tu..
Sy ikhtiar cari info info naikkan hb rendah ni. Tnya mak.,kwn2 ka lgg...tak sanggup mo ulang alik pergi klinik cek darah. Kebetulan sy memang amalkan set hamil Shaklee. Dan follow cara makan utk naikkan hb rendah.. Alhamdulillah .,konsisten amalkan Vit c dan vitalea 2 ni ., memang sgt membantu tuk masalah hb low...
Akhirnya hb dah naik paras normal . Syukur sangat2....dan sampai skrg sy mc amalkan vit2 ni..

Semoga perkongsian ini dapat bantu ibu-ibu hamil di luar sana ikhtiarkan naikkan hb masing-masing. Jangan risau produk Shaklee selamat dan disahkan oleh KKM dan ada sijil halal. Raihan sendiri amalkan Set ni masa preggy ni sebab antara basic vitamin untuk ibu hamil juga. Dan dah amalkan produk shaklee since 2011 lagi.

Boleh dapatkan consultation daripada Raihan untuk vitamin yang sesuai bagi masalah hb rendah ni. Raihan sedia bantu ibu-ibu.




Berminat nak jadi ahli Shaklee sekitar Bandar Botanic, Port Klang, Klang, Shah Alam, Bukit Tinggi, Andalas.


Nak rasai kelainan BERSHAKLEE?SIHAT, CERIA DAN GEMBIRA.


HUBUNGI KAMI

PUAN RAIHAN 017-2549388
ENCIK HAFIEZ 017-2549358

Shaklee ID 852419

ct_nusrat@yahoo.com
Free consultation for every purchase
LIKE Fanpage FB Babyqaireen Shoppe
FB: Raihan's Vita Shop 

PENGEDAR SAH SHAKLEE KLANG,PORT KLANG, PANDAMARAN, BUKIT TINGGI, BANDAR BOTANIC, SIJANGKANG,
JOHAN SETIA, KG JAWA, BANDAR PUTERI, BANDAR PUTERA, SG UDANG DAN SEKITARNYA


Friday, 28 October 2016

Botol Air Ekslusif Shaklee Buat Koleksi

Ya Allah! Cantiknya botol air Shaklee ni..haha.. jakun sikit. Bulan lepas shaker saiz 600ml dah beli dah buat koleksi gitu. Bulan ni tumbler Shaklee Ekslusif bulan ni Shaklee jual saiz 828ml. Boleh buat Shaker juga tau ada bebola dalam tu. Shake-shake senang je terus sebati nak bancuh Esp, Mealshake atau Cinch Shake yang super sedap tu. 

Sebenarnya nak dapatkan tumbler lawa ni ada syarat belian Shaklee punyalah gigih kena buat belian 100uv (harga ahli belian RM350 ke atas) baru boleh sebotol tau. Alhamdulillah Raihan dapat beli beberapa botol sebab bulan depan tumbler ni dah tak dijual lagi dah. Mungkin item lain pula. Ni rasa tak sabar nak tau offer bulan depan pula.

Botol Air Ekslusif Shaklee
Tumbler ekslusif Shaklee

Ok Raihan baik hati nak open jual pada yg belum ada shaker ni. Sebotol harga asal RM39. tapi Raihan nak bagi harga baik hati murah dari harga ni lagi. LIMITED EDITION dan limited 
stok kat Raihan tinggal berapa botol je. Sape cepat dia dapat.

Bawak botol air shaklee ni ke hulu hilir ni syok je. Nak-nak ahli Shaklee kan. Suka sangatlah hai dengan tumber ni sebab logo punya pasal.hehe... Tapi sebab boleh jadikan shaker juga. Ada tumbler ni gigih minum air kosong banyak. Pastikan minum air cukup 3 liter sehari ye untuk kesihatan lebih baik.



Nak dapatkan tumbler ni boleh hubungi Raihan 017-2549388. Siapa cepat dia dapat! Dengar cerita stok dah nak habis kat semua branch shaklee. 

Thursday, 27 October 2016

Pengedar Shaklee Pantai Remis dan Seri Manjung Perak




Assalamualaikum dan salam ceria.

Bagi yang tercari-cari Pengedar Shaklee area Pantai Remis dan Seri Manjung Perak bolehlah hubungi sis cantik ni Puan Shida ni pengguna tegar Shaklee dari zaman anak dara sampai dah berkahwin. Pengalaman amalkan Set hamil Shaklee dan kini amalkan Set pantang Shaklee pula. Awak boleh dapatkan consultation dari Puan Shida ni tau.



Pengedar Shaklee Pantai Remis dan Seri Manjung Perak
Puan Shida 011-26402919

Testimoni Esp Shaklee daripada Puan Shida

First thing in the morning, kalau tak minum ESP nih tau rasa tak complete jer.And Alhamdulillah dah lebih beberapa bulan berjaya amalkan secara consistent dan hasilnya,
✔️ Kulit lebih bersih, licin, anjal
✔️ Jerawat makin berkurangan
✔️ Parut jerawat yang degil dah takde
✔️ Rasa lebih bertenaga and tak cepat letih
✔️ Kenyang lamaaaaa
Untuk anda yang masih mencari cari supplement yang manfaat dia ALL IN ONE, semestinya ESP nih pilihan yang terbaikkkkk 👍


Dan sekarang sis Shida sedang berpantang Alhamdulillah susu badan pun banyak dan lancar dengan amalkan Esp Shaklee. So kalian yang sedang cari Pengedar Shaklee area Pantai Remis dan Seri Manjung bolehlah hubungi Shida tau. Semestinya consultation terbaik dan servis cod juga disediakan.


Jangan lupa hubungi Puan Shida 011-26402919

Tuesday, 25 October 2016

Tak Sabar Nak Pergi Trip Shaklee Ke Langkawi

Tak sabar nak ke Langkawi dah ni.hehe... Al kisah Selasa haritu 25 Oktober 2016 kami dijemput Shaklee untuk mendengar taklimat bagi Trip Langkawi yang akan kami sertai bulan depan. Alhamdulillah tahun ni tahun ke 4 Raihan dan family dapat join trip Shaklee sebagai reward sebagai business builder untuk pencapaian tahun lepas.

Tahun ni kami pilih trip dalam negara je. Tahun lepas 2015 Umrah Abu Dhabi. Tahun 2014 kami pilih trip Umrah Shaklee Istanbul dan dalam Malaysia Sunway Lagoon. Tahun 2013 kami ke Kota Kinabalu. Tahun ni memandangkan Raihan tengah preggy ni so kami decide cuti-cuti Malaysia jelah. Dapat 4 tiket cukup untuk kami 3 beranak dan 1 lagi tiket Raihan hadiahkan untuk mak tersayang. 


Trip Shaklee Ke Langkawi
Cek nama untuk dapatkan beg dan baju

Trip Shaklee Ke Langkawi
Beg percuma dari Shaklee


Dulu mak yang bawa pergi Langkawi masa Form 5. Kisah lama dah tu..hehe.. Now Raihan nak lak bawa mak jalan sana dengan reward Shaklee semua Shaklee sponsor semuanya dari tiket flight dari Kl sampailah ke Langkawi. Bawak duit belanja shopping aje nanti. Syukur sangat rezki dalam Shaklee berkat konsisten sharing. Dapat merasa percutian ni. Tak sabarnya!!

Sesi taklimat haritu kami dapat T shirt Shaklee untuk lelaki dan baju muslimah untuk wanita. Baju cik qaireen je nanti dia poskan. Dan paling best dapat beg tarik ala-ala bisnesman gitu.hihi... 4 beg dapat untuk kami 4 orang.Banyak betul beg Shaklee bagi ni. T shirt ni pun dapat buat koleksi juga tau.

Trip Shaklee Ke Langkawi
Dapat baju percuma
                                  

Trip Shaklee Ke Langkawi
Sebelum taklimat

Trip Shaklee Ke Langkawi
Jadual penerbangan 

Trip Shaklee Ke Langkawi
Jadual aktiviti hari pertama

Trip Shaklee Ke Langkawi
Jadual aktiviti hari kedua


In shaa Allah trip kami pada 19hb-21hb November 2016. Moga Allah permudahkan urusan kami untuk sama-sama sertai reward trip Langkawi Shaklee ni. Siapa yang memang suka bercuti tu Raihan nak bagitau Shaklee lah company best yang boleh realisasikan impian untuk bercuti dalam dan luar negara atau umrah secara percuma. 

Syaratnya kena jadi ahli Shakleelah kan dan jadi business leader untuk kelayakan trip Shaklee.Best ke best??Mestilah best. Tak nak cerita panjang tahun depan trip Shaklee dalam negara local cruise dari Penang ke Phuket dan Krabi. Luar negara pula ke Tokyo Jepun atau umrah... haa.. syokkan??


Jom Shaklee! Promo Free Lecithin (330biji) dan Alfalfa Shaklee (700biji) bakal berakhir 31 Oktober ni. Belian RM350 (point belian 100uv)  ke atas dan daftar ahli Shaklee yuran RM69 layak dapat Free Sebotol Lecithin manakala belian RM670 (point 200uv) ke atas layak dapat Free keahlian Shaklee dan dapat Free Alfalfa besar. Bestkan??



Berminat nak jadi ahli Shaklee sekitar Bandar Botanic, Port Klang, Klang, Shah Alam, Bukit Tinggi, Andalas.


Nak rasai kelainan BERSHAKLEE?SIHAT, CERIA DAN GEMBIRA.


HUBUNGI KAMI

PUAN RAIHAN 017-2549388
ENCIK HAFIEZ 017-2549358

Shaklee ID 852419

ct_nusrat@yahoo.com
Free consultation for every purchase
LIKE Fanpage FB Babyqaireen Shoppe
FB: Raihan's Vita Shop 

PENGEDAR SAH SHAKLEE KLANG,PORT KLANG, PANDAMARAN, BUKIT TINGGI, BANDAR BOTANIC, SIJANGKANG,
JOHAN SETIA, KG JAWA, BANDAR PUTERI, BANDAR PUTERA, SG UDANG DAN SEKITARNYA




Monday, 24 October 2016

Lemang Periuk Kera Melaka Sedap dan Paling Rare!

Assalamualaikum dan salam ceria semua...

Pertama kali dengar uniknya nama lemang ni. Kera pun pandai buat lemang ke..ehehe.. Ok sebenarnya Raihan nak kongsikan makanan unik ni. Walaupun belum pernah makan tapi lepas baca feedback yang dah makan kemain masing-masing kata sedap. Ngences mak yong tau. Katanya ada dalam cite upin ipin ek. Daku tak perasan lah pula.

Raihan bukan nak share resepi ye. Tapi sekadar berkongsi bisnes lemang sedap ni yang kakak Raihan sendiri sedang jalankan bersama suaminya. Boleh lah jenguk Fanpage mereka Lemang Periuk Kera Gegau Melaka Gegau.



Mak tersayang posing depan gerai lemang.


Lemang ni macam biasa dibuat dengan beras pulut dan dimasukkan ke dalam sarung periuk kera ni. Memang nak dapatkan periuk kera ni pun susah juga tau. Dijual 1 set 3 biji lemang pada harga RM5 atau 1kg pada harga RM40..



Sarung Periuk Kera

Close up lemang

1 set 3 biji Lemang berserta rendang ayam

Set Lemang Periuk Kera




Ni pula feedback customer yang dah makan lemang sedap ni. Daku yang baca ni pun. Bilalah dapat merasa pula kan..hehe.. in shaa Allah bulan depan balik rumah mak, kita menyinggah rumah akak ku ini.



Feedback customer


Feedback customer

Feedback customer




Boleh juga cod area Melaka minima 5 set dan mereka pun cod luar area juga. Korang boleh follow juga Fb my sis Pn Umie Al Khair untuk update terkini sebab buat cod area Kl, Bangi dan Nilai juga. Boleh hubungi mereka untuk order Umie 017-3558667

Jom kasi gegar makan lemang ni..haha....

Sunday, 23 October 2016

Legakan Resdung Dengan Set Resdung Shaklee

Assalamualaikum dan salam ceria semua.

Raihan nak kongsikan supplement yang sesuai untuk masalah resdung. Sebelum tu kita ketahui sikit apa tu resdung dan simptom-simptomnya. Family sebelah suami ramai yang alami masalah resdung ni salah satu faktor sebab genetik juga.


Apakah Resdung?

Resdung merupakan virus kanser yang hidup di bawah lapisan kulit. Ia mengalirkan darah kotor yang menjadi punca kepada kerosakan kulit muka. Virus ini turut mengalir bersama darah yang boleh menjadi punca kepada kerosakan organ-organ tertentu dalam badan. 

Sebab itu kalau perasan pesakit resdung mesti akan ada masalah kulit muka contohnya kulit berjerawat di bahagian muka atau belakang badan. Ada juga yang kulit licin bersih tapi tetap ada resdung kerana ia libatkan dalaman. Resdung ni tidak boleh dibiarkan kerana ia boleh sebabkan komplikasi pada otak dan boleh membawa maut!


Simptom Resdung

  • Sakit kepala
  • Gatal-gatal terutama pada mata, telinga, muka dan seluruh badan
  • Rambut gugur
  • Hidung berair
  • Bersin selalu
  • Mulut berbau busuk
  • Penglihatan kabur
  • Telinga gatal
  • Jerawat biasa atau batu
  • Muka berbintik hitam
  • Banyak kahak di kerongkong
  • Hidung berdarah


Set Resdung Shaklee

Set Resdung Shaklee
Legakan Resdung Dengan Set Resdung Shaklee


Alfalfa Complex

  • Berfungsi mengurangkan tahap keradangan penyakit resdung (sinuisitis).
  • Ramuannya yang kaya dengan sumber klorofil dapat membantu mengurangkan tahap keradangan daripada alergi (allergy), gegata (hives) dan resdung (sinuisitis).
  • Namun begitu, mereka menghidap penyakit SLE tak digalakkan mengambil alfalfa sebagai suplemen.


B Complex

  • Kandungan B6 dalam B Complex berperanan penting untuk memulihara selaput lendir agar kekal sihat dan membantu penghasilan antibodi badan.
  • Bertindak sebagai anti-stress. Apabila resdung menyerang, B Complex akan menjadi penstabil hormon dan penenang semulajadi bagi mengurangkan kesakitan di bahagian muka.
  • Membantu dalam membina protein dalam tubuh.


Vitamin C

  • Ia berfungsi sebagai antioksida yang unggul dalam meningkatkan antibodi dan daya tahan (imuniti) seseorang menghadapi serangan penyakit.
  • Mempercepat proses penyembukan tisu tubuh.
  • Vitamin C memastikan proses pemuliharan proses metabolisme dalam tubuh berfungsi dengan baik dan sempurna.

Testimoni Set Resdung Shaklee


Testimoni 1  

Legakan Resdung Dengan Set Resdung Shaklee
Boleh bernafas segar dan lancar

Testimoni 2 

Legakan Resdung Dengan Set Resdung Shaklee
Tak perlu menggaru hidung lagi.


So bagi yang ada masalah resdung bolehlah amalkan Set resdung shaklee untuk rawat dalaman. Semoga ikhtiar ini dapat bantu anda hidup lebih sihat dan lebih baik lagi. Produk Shaklee selamat dan bukannya ubat bebas dari dadah.


Berminat nak jadi ahli Shaklee sekitar Bandar Botanic, Port Klang, Klang, Shah Alam, Bukit Tinggi, Andalas.


Nak rasai kelainan BERSHAKLEE?SIHAT, CERIA DAN GEMBIRA.


HUBUNGI KAMI

PUAN RAIHAN 017-2549388
ENCIK HAFIEZ 017-2549358

Shaklee ID 852419

ct_nusrat@yahoo.com
Free consultation for every purchase
LIKE Fanpage FB Babyqaireen Shoppe
FB: Raihan's Vita Shop 

PENGEDAR SAH SHAKLEE KLANG,PORT KLANG, PANDAMARAN, BUKIT TINGGI, BANDAR BOTANIC, SIJANGKANG,
JOHAN SETIA, KG JAWA, BANDAR PUTERI, BANDAR PUTERA, SG UDANG DAN SEKITARNYA

Friday, 21 October 2016

Kek Cheese Lava Berhantu Yang Sedap dan Menggiurkan Area Klang

Assalamualaikum dan salam ceria semua...


Amboi kemain tajuknya kan. Macam kita aje yang  buatnya kan. Harini lari topik sikitlah kan bagi can nak bercerita kisah makan-makan lak. In shaa Allah dalam blog ni pun Raihan nak share pasal makanan sedap. Yang penting kesihatan kena jugak hokey! hehe..Raihan suka makan cheese cake lava ni gara-gara tergoda tengok orang share kat FB. Takkan  nak tengok je tau teringin lah nak juga untuk tekak makyong ni. Dahlah favourite suka kek coklat dengan cheese.. Haa.. misi gemuk badan gitu..hihi..


kek cheese lava yang dah dingap 2 beranak




So nak share Raihan biasa beli kek cheese ni dengan kak Syu ni. Kebetulan pernah sama kerja dulu masa kerja kastam sebelum hakaq resign. Pernah bekerja 1 bangunan ofis kastam gitu. Akak ni memang pandai buat kek sedap-sedap. Al kisah Raihan nak order kek brownies kedut so tanya kat Fb. So ada rekemen beli dengan kak Syu. Makanya Raihan order je dengan kak Syu. Yang best kawan-kawan dapat Free cod..hehe.. Tq kak Syu..


                                                  
                                            Cik qaireen ni suka pula kek ni..sedap uii..hehe


Jom layan gambar menggoda kek cheese ni..ada perisa baru katanya cheese oren..dah beli 1 ada dalam peti ais. Esok kita pekena pulak..haha.. habislah den gemuk. Ngandung ni berat naik lak..bulan depan nak kena minum air gula..haha..hopefully takde apalah ye. Tekak ni nak makan kek pula. 


Kek Oren Choco Cheese Ihsan dari Fb Kak Syu

Tu dia barisan order cheese cake Kak Syu yang hot meletup


Sebenarnya kak Syu takde suh Raihan pomote pun. Tapi sebab dah bape kali repeat order dan memang sedap sangat rasa kek kak Syu ni. Sekarang tengah viral Kek Cheese Lava ni kan. Pasni kek apa pula ye..haha.. So Raihan nak sharelah kat korang yang cari kek cheese ni order je dengan kak Syu. Kak Syu tinggal area kg Sg Pulai Klang. haa.. nanti roger-roger kak Syu tu ye.

Nak Order Kek Cheese Lava Berhantu atau Kek Oren Choco Cheese area Klang dan Port Klang boleh hubungi kak Syu 012 -218 1878


Thursday, 20 October 2016

Petua Atasi Masalah Senggugut

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Harini  Raihan nak share tips atasi masalah senggugut untuk gadis-gadis dan wanita luar sana.. Haa.. sape yang penah alami kemain derita siap tertonggeng gitu menahan sakit..hehe... Betul tak?? Raihan sendiri pernah alami derita senggugut ni masa zaman anak dara lagi. Masa tu kalau kerja datang senggugut mesti MC. Dah macam rutin tiap bulan pulak...

So ni antara tips dan petua yang boleh bantu korang untuk legakan masalah sengugut tu. Semoga membantu.


1. Minum air kerap


Air sebenarnya membantu dalam mengelakkan sakit senggugut ketika haid. Air suam ataupun panas, kedua-duanya baik untuk melegakan kekejangan kerana ia melancarkan perdaran darah dan boleh merehatkan otot yang kejang. So lepas ni amalkan minum air suam banyak-banyak. Minum air banyak bagus untuk kesitan juga. 3 liter sehari pun ok.

Banyakkan minum air suam


2. Elak minum kafein


Cuba kurangkan atau sebaiknya hentikan seketika mengambil kafein dapat mengurangkan senggugut dan tekanan ketika haid. Boleh Minum teh chamomile untuk meredakan senggugut.



Minum teh chamomile



3. Pemanas


Tuam pad/kantung pemanas di bahagian abdomen dan bahagian bawah belakang badan dapat melegakan kesakitan senggugut secara berkesan seperti mengambil pil tahan sakit. Jika anda tidak mempunyai kantung air panas atau pad pemanas, mandi dengan air suam atau gunakan tuala yang direndamkan dengan air panas. 

Teringat zaman belajar dulu ada kawan siap panaskan lesung nak buat tungku untuk tuam kat perut gara-gara senggugut. Kita tengok jelah. Tak cuba..hehe...


Petua Atasi Masalah Senggugut
Tuam pad/kantung pemanas


4. Bersenam


Akitivi bersenam sebelum atau ketika datang haid semestinya membuatkan anda rasa malas dan tidak mungkin kerana kekejangan yang dialami anda sudah cukup buat anda rasa sakit. Namun, sebenarnya jika anda melakukan aktiviti yoga atau aerobik ia dapat melancarkan peredaran darah dalam tubuh badan, dan ini boleh terhasilnya endorfin yang dapat mengurangkan senggugut.




Petua Atasi Masalah Senggugut
Senaman


5. Air halia


Halia dipercayai membantu dalam menyembuhkan demam, simptom selesema, sakit kepala, dan senggugut. Caranya hiris halia, campur ke dalam secawan air panas dan minum untuk melegakan senggugut. Ni cara paling simple betul. Kalau memang kaki masak halia ni mesti memang ada ready stok kan..hehe..


Petua Atasi Masalah Senggugut
Buat air halia


Ok ni sebahagian petua mudah yang u all boleh amalkan untuk atasi senggugut.. Apa yang penting air memang kena minum banyak ok. Semoga lepas ni takde yang MC or monteng sekolah lagi...hehehe....

Atau boleh atasinya dengan Set Senggugut Shaklee