Thursday, 10 November 2016

Tips Atasi Masalah Bengkak Susu

Bengkak Susu?? Ni yang paling seram ibu menyusu alami. Akibat tak kosongkan susu boleh jadi bengkak susu tau. Siap demam boleh sampai demam urat. Paling seram bila bernanah kena operate pula. Raihan terima wasap sorang ibu ni kena bengkak susu katanya nak cuba Lecithin. Sebelum tu Raihan nak share macam mana bengkak susu boleh terjadi.


Punca Bengkak Susu dan Susu Tersumbat


Susu tersumbat berlaku apabila salah satu salur susu dalam payudara tersumbat. Boleh rujuk gambar di bawah untuk memahami dengan lebih jelas (Gambar dipetik dari MayoClinic).




Salur susu tersumbat boleh berlaku disebabkan oleh:
  • Salur susu terhimpit dengan tangan kita semasa tidur ataupun disebabkan pemakaian underwire bra
  • Susu yang mengering terlalu tebal kat bahagian puting, jadi susu baru tak boleh nak keluar
  • Tidak pam setiap 2 jam, dan hanya pam apabila payudara penuh
  • Jangkitan yis
  • Stress
  • Tak cukup tidur
  • Salah cara lekapan bayi
Susu tersumbat adalah normal dan boleh dirawat dengan mudah. Cuma kalau dibiarkan terlalu lama, ianya boleh membuat kita demam dan kadangkala menyebabkan jangkitan kuman dan mastitis.


Tips Atasi Masalah Bengkak Susu


Cara-cara berikut boleh digunakan untuk melegakan bengkak susu:
1. Susukan anak dengan kerap
Anak merupakan pam semulajadi yang terbaik di dunia. Biarkan anak mengosongkan payudara kita sekerap yang boleh. Sekiranya tidak dapat menyusukan anak dengan kerap, pastikan anda pam setiap 2-3 jam.

2. CUBA VARIASIKAN POSISI PENYUSUAN.

Antara posisi yang boleh membantu ialah dengan menyusukan anak dengan posisi anak di atas katil dan payudara tergantung ke bawah. Ini supaya tarikan graviti boleh menarik susu yang tersumbat supaya keluar.
Boleh juga cuba meletakkan pipi anak menekan kawasan yang bengkak sewaktu menyusu.

3. TUAM

Anda boleh menuam payudara dengan air suam supaya haba tersebut boleh mencairkan susu yang beku di dalam salur susu.

4. BEREHAT

Dapatkan  rehat secukupnya. Anda juga boleh berehat sambil menyusukan anda dalam posisi baring dan mengiring.

5. SUSUKAN ANAK YANG LEBIH BESAR

Kadang-kadang, hisapan bayi anda tak cukup kuat. Susukan anak yang berusia setahun atau dua tahun ke atas untuk membantu keluarkan susu tersebut.

6. GUNAKAN TEKNIK “PRESSURE MASSAGE

Gunakan tapak tangan untuk ‘menolak’ susu yang tersumbat ke arah puting. Cara ini mungkin agak sakit, tapi sangat membantu.

7. AMALKAN LECITHIN DALAM DIET HARIAN

Pakar penyusuan menyarankan pengambilan sebanyak 3,600-4,800mg Lecithin sehari untuk membantu melegakan susu tersumbat.
Cara pengambilan Lecithin yang detail boleh dibaca dalam artikel “Lecithin Treatment for Recurrent Plugged Duct

     

Kredit pic Wawa


Lecithin boleh diambil sewaktu ibu berpantang lagi untuk persediaan atasi bengkak susu. 


Testimoni Lecithin Kurangkan Bengkak Susu



Testimoni 1

Testimoni 2

Testimoni 3


Mommy yang tengah pantang tu pun bagus standby Lecithin ni. Orang kata Lecithin untuk kurus aje ke. No! no! Sangat bagus utk kurangkan bengkak susu! Kira 1st aid lah ni kan. Kalau nak kurus tu kira advance lah kan fungsi lecithin ni.

Sebotol 180biji RM52.50. 


Berminat nak cuba Lecithin?

HUBUNGI KAMI

PUAN RAIHAN 017-2549388
ENCIK HAFIEZ 017-2549358

Shaklee ID 852419

ct_nusrat@yahoo.com
Free consultation for every purchase
LIKE Fanpage FB Babyqaireen Shoppe
FB: Raihan Idris

PENGEDAR SAH SHAKLEE KLANG,PORT KLANG, PANDAMARAN, BUKIT TINGGI, BANDAR BOTANIC, SIJANGKANG,
JOHAN SETIA, KG JAWA, BANDAR PUTERI, BANDAR PUTERA, SG UDANG DAN SEKITARNYA

No comments :