Tuesday, 8 November 2016

Makanan Yang Sesuai Untuk Naikkan Hb Ketika Hamil

Assalamualaikum dan salam ceria.

Mesti yang baca ni ramai cari info makanan yang bagus untuk naikkan hb kan terutama ibu mengandung. Raihan sendiri ibu mengandung sangat pentingkan kesihatan ketika hamil ni. Selain dari amalkan supplement Raihan nak kongsikan sumber makanan yang mommy boleh amalkan sebagai ikhtiar. 


Makanan untuk meningkatkan hemoglobin 


Mencegah dan mengatasi kurang darah (anemia) Hemoglobin akan terbentuk dalam tubuh ketika kita makan-makanan yang kaya hemoglobin. Berikut ini tentang sumber makanan yang menyediakan semua elemen yang diperlukan untuk pembentukan hemoglobin . 

1 . Makanan Laut : Makanan Laut adalah makanan sumber hemoglobin. Berbagai jenis makanan laut seperti tuna, kerang,  salmon, tiram dan sardin merupakan sumber hemoglobin yang baik. 

2 . Daging : Daging adalah sumber makanan paling kaya hemoglobin. Daging juga mengandung vitamin B – 12, yang juga berguna untuk membantu  menjaga tingkat zat besi yang normal dalam tubuh. Daging merah adalah sumber hemoglobin terbaik.


Makanan Yang Sesuai Untuk Naikkan Hb Ketika Hamil
Daging


3 . Telur : Kuning telur merupakan sumber yang juga sangat kaya hemoglobin. Kuning telur kaya zat besi yang membantu tubuh untuk menghasilkan hemoglobin. 

4 . Produk susu : Produk susu seperti susu, buttermilk, dadih dan keju juga merupakan sumber hemoglobin yang baik. 

5 . Kacang :  Kacang- seperti buncis, kacang kering, kacang merah atau kacang putih mengandung jumlah zat besi yang baik. Labu dan biji labu juga dapat membantu untuk meningkatkan tingkat hemoglobin dalam darah . 

6 . Sayuran : Sayuran seperti bit dan bayam, yang banyak tersedia di pasar sangat membantu dalam pembentukan hemoglobin. Hal ini membantu untuk meningkatkan tingkat jumlah sel darah merah. 

7 . Buah : Buah-buahan juga merupakan sumber terbesar dari zat besi. Buah juga banyak mengandung antioksidan, vitamin, dan mineral, yang sangat penting bagi tubuh manusia . Buah yang kaya akan zat besi adalah Tembikai, kismis, anggur, tomato, epal, pisang, jeruk, strawberi dan alvokado . 


Makanan Yang Sesuai Untuk Naikkan Hb Ketika Hamil
Pisang


8 . Rempah-rempah : Rempah-rempah seperti jintan, oregano, kunyit, halia, kemangi, kayu manis merupakan sumber yang kaya zat besi. Oleh karena itu, jangan lupa untuk menyertakan rempah-rempah ini kedalam diet Anda. 

9 . Bijirin : Bijirin seperti , tepung gandum, beras, beras merah, sereal dan roti juga merupakan sumber zat besi. Seluruh Bijirin juga merupakan sumber serat terbaik. 

10 . Buah kering : Buah yang dikeringkan seperti aprikot, plum, kurma dan kismis adalah juga merupakan sumber hemoglobin. Kandungan zat besi yang tinggi dalam buah kering akan membantu dalam membentuk pigmen merah dalam darah. 


Makanan Yang Sesuai Untuk Naikkan Hb Ketika Hamil
Kurma


11 . Coklat : Kabar baik bagi pecinta coklat, karana makan coklat yang terbuat dari 60% koko juga dapat meningkatkan kadar hemoglobin. Dark cocolate adalah coklat terbaik bagi kesihatan, karana terbuat dari 65% koko. 


12. Hati Ayam Hati ayam dipercayai dapat meningkatkan paras Hemoglobin dalam darah, namun begitu adalah tidak disarankan untuk mengamalkan setiap masa. kerana Hati Haiwan Memudaratkan wanita hamil.  

Kandungan racun dalam hati:

 * Antibiotik tylosin 
* Penisilin 
* Oxytetracycline 
* Kanamycin. Ni sebahagian makanan yang sesuai untuk naikkan hb dan atasi anemia ketika hamil. Semoga perjalanan hamil mommy berjalan lancar dan sihat-sihat ye. Raihan pula selain makanan amalkan juga supplement shaklee sebagai pelengkap nutrisi ketika hamil untuk kesihatan ibu dan baby juga.
Boleh tengok kat sini untuk SET HB RENDAH SHAKLEE


Semoga membantu!

1 comment:

Lya Amie said...

Walaupun saya tak hamil, but this is a great info :)