Saturday, 29 October 2016

Set Naikkan Hb Rendah Shaklee

Assalamualaikum dan salam ceria.

Harini nak share tentang Hb rendah pula. Sebab Raihan ni mommy preggy kan. So Raihan nak sama-sama share risiko Hb rendah ni dan supplement yang sesuai diamalkan untuk ibu hamil ni. Ramai juga customer Raihan yang mengadu ada masalah Hb Rendah ni. Harap dapat bantu mommy di luar sana juga.


Bacaan HB Normal bagi Orang Dewasa serta Ibu Mengandung?


Paras hb seseorang dikira dalam unit g/dL (gram per deciliter). Paras normal hemoglobin bagi wanita adalah di antara 11.5 - 16.5g/dL manakala lelaki adalah 12.5 - 18.5g/dL. Manakala bacaan hb yang normal bagi ibu mengandung ialah pada julat : 11-12 g/dl (gram per deciliter).


Apakah Punca Bacaan HB yg Rendah?

  • Kurang zat besi/ folate/ vitamin B12
  • Pendarahan
  • Kanser
  • Penyakit buah pinggang/ hati
  • Hypothyroidism
  • Thalassemia


Risiko Hb Rendah 

Jom ketahui risiko mempunyai hb yang rendah? Anda pasti tidak mahu ini berlaku:

Kesan kepada ibu:

  • Ibu boleh pitam atau mudah pitam/pengsan
  • Mengalami keguguran
  • Mengalami kegagalan jantung
  • Pendarahan semasa mengandung dan bersalin
  • Risiko alami penyakit berjangkitKesan kepada bayi dalam kandungan

Kesan kepada Bayi:
  • Intrauterine growth restriction (IUGR) atau Pertumbuhan janin terbantut
  • Lahir sebagai premi atau tidak cukup bulan
  • Berat bayi yang lahir kurang 2.5kg
  • Anak lemas semasa lahir atau Asphyxia
  • Mati ketika dilahirkan atau stillbirth


Hb rendah ni kira igauan ngeri buat ibu hamil juga tau. Sebab nak kena ulang alik ke klinik untuk check darah dan terima bebelan nurse lagi.heheh.. Apapun jangan terus biarkan tau sebab taknaklah terdedah risiko bahaya buat diri sendiri dan bayi dalam kandungan. 

Untuk masalah hb rendah ni Raihan cadangkan pengambilan Set Hb Rendah Shaklee ni sesuai untuk ibu hamil amalkan sepanjang kehamilan. Ni antara basic supplement bagus untuk ibu hamil. Jom tengok fungsi tiap vitamin dalam set Hb Rendah ni. Bagi yang alami anemia pun sesuai amalkan set ni juga.


Set Naikkan Hb Rendah Shaklee


Set Naikkan Hb Rendah Shaklee
Set Naikkan Hb Rendah Shaklee


1) VITALEA WITH IRON FORMULA 

- Multivitamin wajib bagi semua orang lebih- lebih lagi ibu mengandung. Ianya kaya dengan iron, mengandungi 30 nutrisi harian lengkap, 12 vitamin dan 7 mineral penting yg disarankan oleh RDA. Jadi kepada ibu- ibu yang mengalami tekanan darah atau hb rendah boleh mengambil 2 biji vitalea sehari

2)SUSTAINED RELEASE VITAMIN C 

- Fungsi utama pengambilan vitamin c adalah untuk menyerap zat iron yang terdapat dalam vitalea. Jadi ia digalakkan telan sekaligus dengan vitalea demi untuk naikkan bacaan Hb. Selain itu ia melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat.

3)B COMPLEX

- lengkap dengan folic asid yang mana sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin. Ibu memerlukan sekurang-kurangnya 400 mg keperluan asid folik sehari. Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro ini boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.


Testimoni Set Hb Rendah Shaklee


Testimoni Set Hb Rendah Shaklee
Hb rendah dari 9 naik 11

Sharing daripada Puan June

"HB RENDAH RUNSING HATI MAK!"
Bila cek darah hb low masa preggy hri tu.. Allah runsing hati ni.. sdih sgt2 bla fk baby dlm pruttt..sebab baca info tak bek tuk kesihatan ibu dan baby dalam kandungan..lebih truk lg.,blh mybbkan kematian... hnya Allah ja tau perasaan sy masa tu..
Sy ikhtiar cari info info naikkan hb rendah ni. Tnya mak.,kwn2 ka lgg...tak sanggup mo ulang alik pergi klinik cek darah. Kebetulan sy memang amalkan set hamil Shaklee. Dan follow cara makan utk naikkan hb rendah.. Alhamdulillah .,konsisten amalkan Vit c dan vitalea 2 ni ., memang sgt membantu tuk masalah hb low...
Akhirnya hb dah naik paras normal . Syukur sangat2....dan sampai skrg sy mc amalkan vit2 ni..

Semoga perkongsian ini dapat bantu ibu-ibu hamil di luar sana ikhtiarkan naikkan hb masing-masing. Jangan risau produk Shaklee selamat dan disahkan oleh KKM dan ada sijil halal. Raihan sendiri amalkan Set ni masa preggy ni sebab antara basic vitamin untuk ibu hamil juga. Dan dah amalkan produk shaklee since 2011 lagi.

Boleh dapatkan consultation daripada Raihan untuk vitamin yang sesuai bagi masalah hb rendah ni. Raihan sedia bantu ibu-ibu.




Berminat nak jadi ahli Shaklee sekitar Bandar Botanic, Port Klang, Klang, Shah Alam, Bukit Tinggi, Andalas.


Nak rasai kelainan BERSHAKLEE?SIHAT, CERIA DAN GEMBIRA.


HUBUNGI KAMI

PUAN RAIHAN 017-2549388
ENCIK HAFIEZ 017-2549358

Shaklee ID 852419

ct_nusrat@yahoo.com
Free consultation for every purchase
LIKE Fanpage FB Babyqaireen Shoppe
FB: Raihan's Vita Shop 

PENGEDAR SAH SHAKLEE KLANG,PORT KLANG, PANDAMARAN, BUKIT TINGGI, BANDAR BOTANIC, SIJANGKANG,
JOHAN SETIA, KG JAWA, BANDAR PUTERI, BANDAR PUTERA, SG UDANG DAN SEKITARNYA


No comments :