Tuesday, 29 March 2016

Tips Bila Anak Sakit atau Anak Nakal

Tips Bila Anak Sakit atau Anak Nakal



Tertarik dengan tips ini terutama mereka yang ada anak kecil. Semoga beri manfaat untuk saya dan pembaca semua...


1. MUHASABAH DIRI
- adakah kita ter'ajar' mereka perangai itu, seperti mereka banyak menjerit atau pukul-pukul adik, mungkin kita ada ter'buat' tindakan ini depan mereka

2. TAUBAT DAN ISTIGHFAR
- sedangkan Rasulullah taubat lebih 70 kali setiap hari, apatah lagi kita yang lemah dan kerdil ni, mungkin ada dosa-dosa yang kita buat tanpa sedar mungkin yang dianggap kecil,

- so jom istighfar dan taubat banyak-banyak, agaknya teguran Allah untuk kita melalui perangai anak-anak kita kan?

3. TUKAR STRATEGI
- INGAT ni --> Tindakan baru = Hasil baru

- anda kan ibubapa yang bijak, so kita macam saintis kat rumah, eksperimen sendiri apa yang jadi dan apa yang tak jadi, tukar strategi dengan anak-anak

- contoh:
Kalau abang pukul adik, kita marah abang balik.... so tukar kepada ====> duduk dengan abang (berduaan), peluk dia dan tanya
"Abang suka mama luangkan masa macam mana dengan abang", hasilnya Abang ni tadi akan rasa WOW mama tak marah tapi mama tanya pulak pasal abang. Mama sayangkan abang la. Anak yang penuh dengan kasih sayang InsyaAllah kurang meragam.

4. BERI PERHATIAN DAN KASIH SAYANG TANPA SYARAT
UNCONDITIONAL LOVE ni la rahsia kepada hubungan yang mantap sesama insan. Terima orang tersayang dengan redha dalam apa keadaan sekalipun, walaupun ketika anak-anak buat salah. Ini akan mengelakkan anak-anak rasa macam ibubapa hanya sayang aku bila baik sahaja.
Macam kita jugaklah, seronok je bile orang bagi perhatian kan?
So beri, beri, beri InsyaAllah Allah akan balas, balas, balas.

***********
The most important thing is to ENJOY and HAVE FUN with your children.
While they are still young and growing up in our house.
Semoga tips ni membantu ibubapa penyayang sekalian!

Sumber info Fb Dr Atiyah Azmi 

Tuesday, 22 March 2016

Suamiku kena Cirit Birit

Suamiku kena Cirit Birit



Raihan nak kongsikan cara atasi cirit birit dengan NutriferonMacam takde tajuk lain pulakkan..hehe... Kisah ni terjadi masa balik kampung suami di Kelantan minggu lepas cuti sekolah kan... Suami saya ni jenis makanan tak suka membazir gitu. Anaknya baki makan nasi pagi tadi tu dia boleh makan semula petang tu. 

Nasi pulak berlauk dan berkuahkan santan. Ok malam tu apalagi orang lain dah dibuai mimpi dia ke hulu hilir pergi bilik air. Biasa kat kampung suami kami tidur asing dia memang suka tidur luar dengan anak. 

So alkisah malam tu dia masuk bilik bagitau sakit perut. Sah mesti makan nasi basi ni..adeh encik somi..huhu.. geram juga tau sebab perangai dia memang camni suka makan yang dah biar lama.. Dan perut jenis tak tahan cirit birit.

So mujurlah Raihan ni bawa 1aid kami Nutriferon. Actually ni pun supplement Shaklee. Kegunaan bila perlu sahaja.. Biasa Raihan amalkan bila rasa nak demam,selsema or batuk-batuk ke. Standby untuk sekeluarga.

Apalagi terus Raihan bagi suami 2 sachet Nutriferon suruh dia minum terus. Sebab sebelum ni bape tahun lepas pun dia pernah cirit dan minum Nutriferon terus ok dah perutnya.


Esoknya tanya suami ok tak lepas minum Nutriferon. Alhamdulillah lepas minum tu perut dan tak meragam. Dah lah kitorang semua nak balik Klang haritu. Risau perut dia cirit kang macam mana nak drive. Syukurlah dia dah sihat sepenuhnya. 

Memang kena bebel lah kalau nak makan tu beringat jangan makan ikut suka terutama bersantan yang dah campur nasi..so memang cepat basi. Lagilah lauk yang dibeli tu diorang masak mesti lagi awalkan. 

Boleh rujuk gambar info tentang Nutriferon


Info Nutriferon



Kandungan Nutriferon


Nutriferon ni memang Raihan standby kat rumah sebagai pengganti ubat atau panadol tau. So biasa kalau anak Qaireen tu demam memang bagi ni je. Alhamdulillah dah 5 tahun amalkan sebagai supplement. Now ubat-ubat takde kat rumah dan jarang pergi klinik. 

Jika u all yang nak kuatkan antibodi or kuatkan imun Raihan suggest amalkan Nutriferon sebagai 1st aid kat rumah. Berbaloi yang penting bebas drug dan selamat serta semulajadi lagi. 





These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

 Berminat untuk dapatkan produk Shaklee atau menjadi ahli Shaklee?


HUBUNGI KAMI

PUAN RAIHAN 017-2549388
ENCIK HAFIEZ 017-2549358

Shaklee ID 852419

PENGEDAR SAH SHAKLEE KLANG,PORT KLANG, PANDAMARAN, BUKIT TINGGI, BANDAR BOTANIC, SIJANGKANG, ANDALAS
JOHAN SETIA, KG JAWA, BANDAR PUTERI, BANDAR PUTERA, SG UDANG DAN SEKITARNYA

Saturday, 19 March 2016

FITRAH ANAK ITU BERMAIN

FITRAH ANAK ITU BERMAIN



CIk Qaireen


Tertarik dengan kata-kata ini perkongsian dari Facebook sahabat. Benar kata-kata ini. 

Hari ini impian mak ayah semakin menggila, anak seusia tahun dua sudah diajar ke tusyen segala. Anak kecil ini terlena ditangga tusyen sebab mak ayahnya lambat ambil.

Saya yang lihat rasa nak menangis pun ada. Hati kita dimana?. Saya benar benar terluka melihat sikap ayahnya. Pagi sekolah agama, petang sekolah vernakular dan malam tusyen segala. Kita nak dia jadi Profesor? atau Menteri serba guna?

Ibubapa yang mulia
Fitrah anak itu bermain, berkawan dan bercerita. Bukan belajar sepanjang masa. Zaman ketawa, menangis, mengusik adik, kotorkan baju dan kasut sekolah itu mesti ada.  Zaman makan aiskrim, beli jajan, tangkap kucing, naik basikal, mandi kolam, kejar anjing itu wajib ada.

Jangan rosakkan zaman emas mereka dengan belajar dan hilangkan senyum ketawa dimuka. Semua ibubapa nak anaknya berjaya tetapi jangan jadikan anak kita 'trophy' yang kita boleh banggakan waktu cerita dengan kengkawan di tempat kerja.


Cik qaireen dan kawan-kawan
 "Anak aku semua masuk smart reader, khalifah, smart kids segala bagai". Apakah kita nak anak kita jadi bijak pandai seperti menteri itu? Takut sangat anak gagal dan tidak cemerlang, pandai sangatkah kita dulu hingga nak anak hebat begitu? Bila anak tidur, lihatlah wajah mereka. Letihnya mereka dengan sistem pendidikan yang ada, yang berubah sepanjang masa.

Kita selalu kata, "anak tak pandai pun tak mengapa, yang penting solatnya terjaga". Tetapi bila tak dapat cemerlang tahun dua dah hantar tusyen sampai tidur atas tangga. Jangan jadi ibubapa yang hilangkan senyum ketawa anak dimuka mereka.

Cuti ini bawaklah mereka bermain bagi kembalikan senyum dan ketawa. Fitrah anak anak itu bermain kengkawan, jangan bunuh jiwa mereka.




Tuesday, 8 March 2016

Seronoknya Bengkel Kecantikan Beautiful Inside Out!

Seronoknya Bengkel Kecantikan Beautiful Inside Out!



BENGKEL KECANTIKAN  YOU BEAUTIFUL INSIDE OUT

Tarikh : 28 Februari 2016
Tempat : Hq Shaklee The Pinnacle, Subang Jaya

BENGKEL KECANTIKAN  YOU BEAUTIFUL INSIDE OUT



Harini baru sempat update tau... Alhamdulillah pengalaman ohsem bengkel kecantikan ni dapat tengok demo skincare Nutriwhite oleh Puan Sarah nutritionist Shaklee. Selain tu sharing tentang supplement khas untuk kulit. Memang makin jatuh cinta. Raihan memang pengguna skincare Nutriwhite lepas ni boleh tambah produk lain pula.

Selain tu di bengkel ni kami belajar cara make up simpe dan style hijab terkini. Memang penting sebenarnya jaga penampilan diri tau. Bukan takat jaga dalaman je tapi luaran pun kena nampak kemas. Lagi-lagi kita yang berniaga dan berhadapan dengan orang lain. So penampilan kena jaga tau.

Antara gambar aktiviti pada bengkel kencantikan. Jom layan gambar-gambar.

                                                       
Standby untuk kelas kecantikan

Pakar nutrisi Shaklee Puan Sarah


Penerangan tentang vitamin kulit

Puan Sarah ajar demo facial Nutriwhite

Raihan (tudung purple) bersama Master Farina penganjur Bengkel

Tengah cuba scrub Alfalfa memang best sangat

Bersama peserta Bengkel yang lain yang ohsem semua wanita ye!

Bersama rakan biz dan mak andam serta model make up.

Thanks penganjur bengkel kecantikan ni kak Master Farina Al-Khareid dan team beliau untuk kelas yang memang ohsem ni... katanya next time ada lagi tau... jangan lepas peluang next time join sekali ye. Dapat bawa Kak AsmahaLi NY my anak Shaklee pun join sama.. in shaa Allah kami sedia bantu u all di luar sana yg mencari supplement yang sesuai dan skincare Nutriwhite sesuai untuk kulit Asia...

Best tak aktiviti-aktiviti team Shaklee ni??? Sebenarnya banyak lagi kelas-kelas nutrisi dan wellness fair anjuran Shaklee , team dan upline untuk info produk. So untung jadi ahli Shaklee ni memang macam aktiviti ada untuk bantu lebih untuk faham produk dan ilmu biz.. Rugi kalau tak rebut peluang.



Berminat nak jadi ahli Shaklee sekitar Bandar Botanic, Port Klang, Klang, Shah Alam, Bukit Tinggi, Andalas, Teluk Panglima Garang.


Nak rasai kelainan BERSHAKLEE?SIHAT, CERIA DAN GEMBIRA.


HUBUNGI KAMI

PUAN RAIHAN 017-2549388
ENCIK HAFIEZ 017-2549358

Shaklee ID 852419

ct_nusrat@yahoo.com
Free consultation for every purchase
LIKE Fanpage FB Babyqaireen Shoppe

PENGEDAR SAH SHAKLEE KLANG,  PORT KLANG, PANDAMARAN,  BUKIT TINGGI, TELUK PANGLIMA GARANG , SIJANGKANG, SHAH ALAM, BANDAR PUTERA, BANDAR PUTERI, SG UDANG, KOTA KEMUNING, JALAN KEBUN