Monday, 31 August 2015

Selamat Hari Kemerdekaan Malaysia Ke 58 Tahun

Selamat Hari Kemerdekaan Malaysia Ke 58 Tahun



Selamat Hari Kemerdekaan Malaysia Ke 59 Tahun
Salam merdeka

Alhamdulillah harini rakyat Malaysia menyambut hari kemerdekaan. Moga negara kita terus aman dan makmur. 



Salam sayang,
Raihan


Thursday, 27 August 2015

Kisah Inpirasi Kejayaan Dalam Shaklee


Kisah Inpirasi Kejayaan Dalam Shaklee


Saya nak kongsikan kisah inpirasi 2 orang ahli Shaklee pada majlis Motivation Talk Shaklee dan Sambutan Raya pada 23hb Ogos 2015 yang lalu.


Kisah Inpirasi Kejayaan Dalam Shaklee
Kisah Inpirasi Kejayaan Dalam Shaklee

KISAH INSPIRASI PERTAMA


Puan Rohana ni berusia 61 tahun bekas guru sekolah.
Buat shaklee secara serius selepas suaminya sembuh dari kanser hati dengan asbab usaha dengan produk shaklee. Jatuh cinta akhirnya buat shaklee dan dalam masa 7 bulan dapat income lebih kurang 10k ke atas sebulan. Kini rank Senior Coordinator.

Kenapa umur 61 baru buat?
Tak terlambat ke?

Jawapan saya... BELUM TERLAMBAT LAGI...


KISAH INSPIRASI KEDUA


Master Haji Abdullah dan isteri Master Rozita. Bekas pegawai tinggi kerajaan.
Seorang lagi seorang yg telah 16 tahun bersama shaklee. Sudah berjaya, buat rumah tanpa pinjaman bank. Anaknya seorang hafizah penghafaz quran 30 juzuk.
Menjadi orang penting masjid di tempatnya, di mana jemaah datang berduyun even waktu subuh, sama mcm waktu zohor.
hebat.  Dia share pengalamannya kerana dia punya kebebasan masa utk corakkan kehidupan.

                                                    Kisah Inpirasi Kejayaan Dalam Shaklee


Hebat mereka-mereka ini.
pada saya, ada 2 benda kat sini.

~ Tidak pernah terlambat nak mulakan sesuatu selagi kita masih bernyawa.even dah 61 tahun, kalau nak bermula ia lebih baik dari tak bermula langsung.

~ Sudah 16 tahun dalam shaklee. Kesetiaan pada produk, feel product, share, dan dapat hasilnya. Beliau juga bukan orang biasa, seseorang yang berpengaruh saya kira di jabatan pendidikan (kerja dahulu) dan ada gelaran DR.
Selama 16 tahun dah banyak keliling dunia dengan trip free shaklee.


Kejayaan tidak memilih usia. Kejayaan tidak memilih tempoh masa yg lama atau cepat..
Kita yg mencorakkan perjalanan biz kita. Jika ingin berjaya tanamkan impian dan usaha yang kuat ke arah impian. Usaha beserta tindakan untuk hasil luar biasa.Mohon doa pada Allah moga Allah permudahkan urusan kita.


Jumpa di puncak kejayaan !

Berminat nak jadi ahli Shaklee sekitar Bandar Botanic, Port Klang, Klang, Shah Alam, Bukit Tinggi, Andalas, Teluk Panglima Garang.


Nak rasai kelainan BERSHAKLEE?SIHAT, CERIA DAN GEMBIRA.


HUBUNGI KAMI

PUAN RAIHAN 017-2549388
ENCIK HAFIEZ 017-2549358

Shaklee ID 852419

ct_nusrat@yahoo.com
Free consultation for every purchase
LIKE Fanpage FB Babyqaireen Shoppe

PENGEDAR SAH SHAKLEE KLANG, PENGEDAR SAH SHAKLEE PORT KLANG, PENGEDAR SAH SHAKLEE PANDAMARAN, PENGEDAR SAH SHAKLEE BUKIT TINGGI, PENGEDAR SAH SHAKLEE TELUK PANGLIMA GARANG


Tuesday, 25 August 2015

Pengeposan dan Restock Produk Shaklee 25 Ogos 2015

Pengeposan dan Restock Produk Shaklee 25 Ogos 2015



Alhamdulillah syukur tak menang tangan harini ambil order customer dan downline-downline team DESIRE.. mana yang nak kirim beli barang kt Hq Shaklee... mana yang nak minta tolong poskan barang. Rezeki hari gaji gomen.. masing-masing tunggu gaji baru nak beli vitamin.


PENGEDAR SAH SHAKLEE KLANG, PENGEDAR SAH SHAKLEE PORT KLANG, PENGEDAR SAH SHAKLEE PANDAMARAN, PENGEDAR SAH SHAKLEE BUKIT TINGGI, PENGEDAR SAH SHAKLEE TELUK PANGLIMA GARANG
Pengeposan dan Restock Produk Shaklee 25 Ogos 2015




PENGEDAR SAH SHAKLEE KLANG, PENGEDAR SAH SHAKLEE PORT KLANG, PENGEDAR SAH SHAKLEE PANDAMARAN, PENGEDAR SAH SHAKLEE BUKIT TINGGI, PENGEDAR SAH SHAKLEE TELUK PANGLIMA GARANG
Tulis order untuk restok barang Shaklee



Alhamdulillah apa pun anda yang buat pelaburan dengan beli vitamin ni pilihan bijak. Ramai yang dah mula sedar mencegah lebih baik dari merawat kan. Sebenarnya bila sakit harga vitamin yang dulu rasa mahal kini jadi murah sebab tak nak bergantung dengan ubat datang kesan tak baik pada masa akan datang. Kini mula ikhtiar dengan produk Shaklee.

Terima kasih buat pembelian dengan kami ye. Moga kalian semua mendapat manfaat dengan produk Shaklee. Saya jual. My biz partner suami pula uruskan order di Hq Shaklee. Memang hari sibuk. Kami bersyukur dapat bantu team untuk memudahkan urusan mereka.






Berminat nak jadi ahli Shaklee sekitar Bandar Botanic, Port Klang, Klang, Shah Alam, Bukit Tinggi, Andalas, Teluk Panglima Garang.


Nak rasai kelainan BERSHAKLEE?SIHAT, CERIA DAN GEMBIRA.


HUBUNGI KAMI

PUAN RAIHAN 017-2549388
ENCIK HAFIEZ 017-2549358

Shaklee ID 852419

ct_nusrat@yahoo.com
Free consultation for every purchase
LIKE Fanpage FB Babyqaireen Shoppe

PENGEDAR SAH SHAKLEE KLANG, PENGEDAR SAH SHAKLEE PORT KLANG, PENGEDAR SAH SHAKLEE PANDAMARAN, PENGEDAR SAH SHAKLEE BUKIT TINGGI, PENGEDAR SAH SHAKLEE TELUK PANGLIMA GARANG

Saturday, 22 August 2015

Tips Teknik Mengeluarkan Kahak Anak Kecil


Tips Teknik Mengeluarkan Kahak Anak Kecil


Assalamualaikum dan salam hujung minggu.
Harini saya terbaca tips menarik dari rakan fb saya Ghan Yan berkongsikan teknik mengeluarkan kahak anak kecil. Biasa terjadi bila anak selsema dan batuk-batuk. So terjadinya kahak. kesian kat baby kecilkan ada yang batuk berhari-hari tak sembuh. Umur bawah 2 tahun tidak digalakkan beri ubat. So kita guna alternatif lain.

So ni dia tips Sis Ghan Yan moga beri manfaat kepada semua.


Teknik Mengeluarkan Kahak Anak Kecil

Teknik Mengeluarkan Kahak Anak Kecil

                      

Teknik Mengeluarkan Kahak Anak Kecil


1. Gunakan periuk nasi untuk steam anak. Pastikan jarak periuk dan muka anak tidak terlalu dekat. Jaga tangan anak jangan termasuk air panas.

2. Titiskan minyak kayu putih dalam air. Boleh juga guna bawang ptih.

3. Steam anak dalam 10-15 minit. Boleh buat percussion semasa proses steam ini.

4. Cara buat percussion : bentuk tangan cupping - tepuk bahagian kiri dan kanan dada. Jangan tepuk di tengah tengah dada. Seminit tepuk kiri..Seminit tepuk kanan. Tujuan longgarkan kahak.

5. Biarkan anak terbatuk batuk. Batuk bagus utk keluarkan kahak.

6. Guna jari kelingking untuk korek kahak dalam mulut anak. Geli gelikan bahagian lelangit supaya anak muntah. Pastikan tangan bersih, kuku pendek dan buat dengan lembut. Jangan kasar kasar takut terluka.

p.s 

1)anak kecil bawah dua tahun tidak boleh diberi ubat batuk dan selesema.

2) ubat ubatan kimia hanya menghentikan simptom tetapi tidak membunuh virus/bakteria. Kuatkan sistem imun anak supaya badannya boleh melawan virus/bakteria yang menyerang.

3) susu formula hanya akan memburukkan kahak. Berhenti beri susu dan elakkan makanan yang boleh trigger kahak.



Selain itu alternatif saya mencadangkan pengambilan Omega Guard untuk anak setahun ke atas untuk kuatkan imun badan mereka malah sangat bagus untuk atasi masalah batuk, selsema dan asma. Bagi bayi bawah setahun yang menyusu badan ibunya boleh amalkan supplement juga seperti Omega, Vitamin C dan Nutriferon sangat bagus untuk kuatkan imun anak juga sebab apa yang ibu amalkan semasa mengandung dan menyusu anak mempengaruhi kesihatan anak juga.

Tak percaya?? Perasan tak jika ibu salah makan yang menyebabkan cirit birit biasanya anak pun turut cirit juga. Sebab ia pernah terjadi pada saya yang mempunyai pengalaman menyusukan anak sehingga anak berumur 3 tahun. So saya memang berhati-hati dalam memilih makanan dan amalkan supplement Shaklee untuk diri sendiri dan juga anak.



Manfaat Omega Untuk Anak
Manfaat Omega Untuk Anak
credit gambar kawaiigenkie-shop.blogspot.com


Testimoni 1
Kisah ibu yang menyusukan anak. Baby sebulan batuk-batuk. Ibu amalkan Omega alhamdulillah batuk baby beransur hilang.


                         Testimoni Omega Guard Shaklee Anak


Testimoni 2
Sebelum ni anaknya kerap alami batuk dan selsema. Selepas berikan Omega alhamdulillah tiada lagi masalah kesihatan dan tidak perlu lagi ke klinik seperti sebelum ini.

Testimoni Omega Guard Shaklee Anak



Alhamdulillah ni sekadar perkongsian untuk kalian semua yang nak buat teknik keluarkan kahak moga anak-anak kita semua diberi kesihatan yang baik. Supplement ni makanan tambahan anak-anak untuk lengkapkan nutrisi dan imun mereka. Supplement Shaklee bebas bahan kimia bukan dadah malah ia selamat dari sumber semulajadi dan disahkan halal serta ada KKM.




These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 


Berminat nak jadi ahli Shaklee sekitar Bandar Botanic, Port Klang, Klang, Shah Alam, Bukit Tinggi, Andalas, Teluk Panglima Garang.


Nak rasai kelainan BERSHAKLEE?SIHAT, CERIA DAN GEMBIRA.


HUBUNGI KAMI

PUAN RAIHAN 017-2549388
ENCIK HAFIEZ 017-2549358

Shaklee ID 852419

ct_nusrat@yahoo.com
Free consultation for every purchase
LIKE Fanpage FB Babyqaireen Shoppe

PENGEDAR SAH SHAKLEE KLANG, PENGEDAR SAH SHAKLEE PORT KLANG, PENGEDAR SAH SHAKLEE PANDAMARAN, PENGEDAR SAH SHAKLEE BUKIT TINGGI, PENGEDAR SAH SHAKLEE TELUK PANGLIMA GARANG

Thursday, 20 August 2015

Skincare Nutriwhite Buat Kulit Saya Glowing

Skincare Nutriwhite Menjadi Pilihan Saya


Assalamualaikum dan salam ceria semua pembaca blog saya.
Harini saya nak kongsi pula tentang Skincare yang saya gunakan Nutriwhite semestinya produk Shaklee. Sebelum ni saya guna campur-campur memandangkan kulit saya tak sensitif walaupun bertukar macam produk.

Dan saya pengguna tegar krim herba Natasya sebelum ni. Kemudian bila saya tengok krim ni tersenarai antara krim yang tidak diluluskan dan mengandungi bahan kimia tinggi terus saya stop guna. Patutlah pakai kulit macam semakin menipis je dan mudah merah bila berpeluh. So alhamdulillah saya terbuka hati nak guna skincare Shaklee Nutriwhite dan Enfuselle.

Tapi untuk sharing harini saya nak kongsi tentang Nutriwhite dulu ye. Saya guna Gentle Make Up Remover dan juga pencuci muka Gentle Deep Foaming Cleanser. Serius memang puas hati lepas saya guna dua produk ni.

So kat bawah ni testimoni saya sendiri. Gambar sebelum dan selepas. Bila pakai make up remover sental daki-daki kat muka. Kemudian terus cuci muka dengan pencuci Nutriwhite. Hasilnya kulit lebih tegang dan glowing gitu. Syok tau.



Testimoni saya




Gentle Action Make Up Remover Nutriwhite
Gentle Action Make Up Remover Nutriwhite



Gentle Deep Foaming Cleanser Nutriwhite
Gentle Deep Foaming Cleanser Nutriwhite




Pencuci muka ni best sangat tau natural tiada bau wangi pun macam pencuci lain yang saya guna. Husband guna sekali kalau tak sebelum ni sorang pencuci muka lain-lain. Apa yang best pencuci muka dan make up remover ni jimat sangat-sangat sebab tahan lama sampai 6 bulan lebih. Harga berbaloi dengan tempoh masa dan keberkesanannya..hehe..

Saya sarankan untuk make up remover ni boleh guna untuk tanggal make up seharian bekerja boleh guna siang atau malam. If tak make up pun boleh guna buat masker atau sental urutan kat muka. Memang best sangat whitehead dan blackhead pun tanggal. 

Pencuci muka pula sesuai untuk yang kulit normal dan berjerawat. Jika kulit muka sensitif tak sesuai saya sarankan guna Set enfuselle ye ada untuk kulit kering dan berminyak. Yang ni saya kongsikan kemudian.

Ok u all ni je testimoni skincare yang saya guna. Ramai yang kata Nutriwhite setanding SKII..hehe...


Jom cuba. Belum cuba belum tahu bestnya lepas guna.



These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 


Berminat nak jadi ahli Shaklee sekitar Bandar Botanic, Port Klang, Klang, Shah Alam, Bukit Tinggi, Andalas, Teluk Panglima Garang.


Nak rasai kelainan BERSHAKLEE?SIHAT, CERIA DAN GEMBIRA.


HUBUNGI KAMI

PUAN RAIHAN 017-2549388
ENCIK HAFIEZ 017-2549358

Shaklee ID 852419

ct_nusrat@yahoo.com
Free consultation for every purchase
LIKE Fanpage FB Babyqaireen Shoppe

PENGEDAR SAH SHAKLEE KLANG, PENGEDAR SAH SHAKLEE PORT KLANG, PENGEDAR SAH SHAKLEE PANDAMARAN, PENGEDAR SAH SHAKLEE BUKIT TINGGI, PENGEDAR SAH SHAKLEE TELUK PANGLIMA GARANG

Wednesday, 19 August 2015

Kata-kata Motivasi Tentang Kabahagiaan

Kata-kata Motivasi Tentang Kabahagiaan



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua....

Sesekali saya nak kongsikan kata-kata motivasi untuk panduan kita semua. Dipetik daripada pakar motivasi terkenal Profesor Doktor Muhaya.


Kebahagiaan dalam hidup ini bergantung kepada empat perkara yang menjadi pegangan hidup kita atau “sistem kepercayaan” kita. Pertama, kita mempercayai bahawa memang kita mempunyai sikap negatif. Kita percaya memang kita seorang pemurung, kita jahat, kita bodah, kita tidak berguna dan seumpamanya sikap-sikap negatif. Maknanya kita memberikan imej diri atau melabelkan diri kita dengan sikap negatif. Kalau kita sendiri menarik aura negatif kepada diri kita, bagaimanakah orang lain hendak menerima diri kita sebagai seorang yang beraura positif? Maka sistem kepercayaan kepada diri kita yang negatif itulah yang membuatkan hidup kita sukar mengecap kebahagiaan, termasuk dalam kebahagiaan berumah tangga.


Kedua, kita percaya kita boleh bahagia tetapi kena buat “sesuatu”, baru kita bahagia. “Sesuatu” itu kalau yang positif tidak mengapa, tetapi bagaimanakah kalau “sesuatu” itu yang negatif? Adakah kerana hendak mendapat jaminan kebahagiaan dalam kehidupan ini, kita sanggup melakukan atau mendapatkan “sesuatu”, walaupun ia adalah “sesuatu” yang negatif?



Moga kita semua dilimpahi kebahagiaan dan keberkatan rezki di dunia dan akhirat.



Salam sayang,
Puan Raihan

Tuesday, 18 August 2015

Pengeposan 18 Ogos 2015

Pengeposan 18 Ogos 2015






Terima order sebotol zinc dari encik customer yang nak beli Zinc sebotol untuk masalah rambutnya yang kurang..hehe... bagi u all yang ada masalah rambut gugur ke atau rambut gugur boleh amalkan Zinc Complex untuk suburkan rambut. Selain tu boleh tambah vitamin lain untuk nutrisi dalam badan.




Alhamdulillah terima kasih kepada customer dan downline-downline tersayang buat belian dengan kami. Moga mendapat manfaat dengan produk Shaklee yang diamalkan.



These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 


Berminat nak jadi ahli Shaklee sekitar Bandar Botanic, Port Klang, Klang, Shah Alam, Bukit Tinggi, Andalas, Teluk Panglima Garang.


Nak rasai kelainan BERSHAKLEE?SIHAT, CERIA DAN GEMBIRA.


HUBUNGI KAMI

PUAN RAIHAN 017-2549388
ENCIK HAFIEZ 017-2549358

Shaklee ID 852419

ct_nusrat@yahoo.com
Free consultation for every purchase
LIKE Fanpage FB Babyqaireen Shoppe

PENGEDAR SAH SHAKLEE KLANG, PENGEDAR SAH SHAKLEE PORT KLANG, PENGEDAR SAH SHAKLEE PANDAMARAN, PENGEDAR SAH SHAKLEE BUKIT TINGGI, PENGEDAR SAH SHAKLEE TELUK PANGLIMA GARANG

Sunday, 16 August 2015

Kelebihan B Complex Shaklee

Kelebihan B Complex Shaklee



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Harini saya nak kongsikan kelebihan B Complex Shaklee yang merupakan antara vitamin asas dalam tubuh badan kita terutama sekali asid folik. Pernah dengarkan asid folik? Biasanya asid folik ni sinonim dengan ibu hamil sebab doktor akan bekalkan asid folik sepanjang proses kehamilan. Tapi sebenarnya ia bukan khusus untuk ibu hamil sahaja tetapi untuk semua.
Jom kita tengok manfaat dan kelebihan  B Complex Shaklee ni mana tau kalian jatuh cinta lepas ni. Jangan lupa grab dan cuba ye...                                  


Kelebihan B Complex Shaklee
B Complex Shaklee
                                   

Vitamin B Complex adalah merupakan gabungan dari beberapa vitamin yang larut air. 



Komponen B kompleks terdiri daripada:

1. B1 (thiamin)
2. B2 (riboflovin)
3. B3 (niacin)
4. B5
5. B6 (pyridoxine)
6. B12 (cobalamine)
7. Acid folic
8. Asid panthothenic
9. Biotin



Setiap komponen dalam vitamin B Complex memiliki fungsi khusus. Vitamin ini membantu dalam fungsi sistem pertahanan tubuh dan saraf yang sihat. Ia juga membantu dalam penghasilan sel darah merah dan mampu mencegah anemia.

Tanda - tanda Kekurangan B Complex

  • Depresi
  • Murung
  • Insomnia
  • Kurang selera makan
  • Sembelit
  • Masalah lidah (lidah menjadi merah,sakit,bengkak atau kurng deria rasa)
  • Kurang konsentrasi
  • Mudah tersinggung
  • Melemahkan sistem saraf
  • Mengganggu fungsi otak
  • Pembentukan abnormal sel.
  • Kurang konsentrasi


Kelebihan B Complex Shaklee Secara Umum


1. Menghasilkan tenaga dan berperanan dalam membantu kemampuan berfikir.
2. Mengelakkan penyakit beri-beri.
3. Merangsang pertumbuhan pada kanak-kanak.
4. Diperlukan untuk kesihatan mata, kulit, kuku dan rambut.
5. Penting untuk sirkulasi dan fungsi normal sistem saraf.
6. Mencegah stress.
7. Menguatkan antibodi tubuh.
8. Amat penting untuk aktiviti sel genetik.
9. Diperlukan dalam pembentukan protein asid amino.
10. Diperlukan untuk memproses dan perbaikan sel-sel darah merah.
11. Mencegah anemia.

Kelebihan B Complex Untuk Kanak-kanak


1. Merangsang pertumbuhan.
2. Meningkatkan kemampuan berfikir.
3. Memberikan tambahan tenaga.


Kelebihan B Complex Untuk Dewasa


1. Menambah tenaga.
2. Mengurangkan stress.
3. Melambatkan proses uban di rambut.
4. Membantu meningkatkan konsentrasi.
  

Kelebihan B Complex Untuk Ibu Hamil


1. Tambah sel darah merah. Kurang darah merah boleh menyebabkan kecacatan pada janin.
2. Amat diperlukan untuk pembentukan dan aktiviti sel genetik.
3. Mencegah anemia (tekanan darah rendah).

Soalan biasa yang ditanya mengenai B Complex


1) Pernahkah anda mengambil vitamin B Complex Shaklee dan merasakan baunya sangat teruk dan meloyakan?


Sebenarnya bau pada B complex adalah satu petanda yang sangat bagus. Ini kerana ia memberi maksud bahawa B Complex Shaklee adalah B-Complex yang lengkap. Bahan yang menyebabkan bau kurang menyenangkan ialah Thiamin, salah satu komponen dalam vitamin B. Thiamin memberi bau kepada B complex, termasuklah bau kencing kerana ia larut air dan disingkir melalui kencing.

Vitamin Shaklee memang berbau kerana ia tidak mengandungi sebarang pewarna atau perisa. Tambahan pula ia adalah vitamin yang dihasilkan dari sumber natural. Bila dicampur perisa dan pewarna, hilanglah identitinya sebagai vitamin natural.

Vitamin B Complex Shaklee juga memberi beberapa kesan seperti merasa panas, rasa haus, rasa lesu, sekiranya ia pertama kali anda mengambilnya. Jangan risau kerana ia adalah normal. Ia memberi mesej bahawa tubuh anda sedang berinteraksi dengan vitamin B complex tersebut.

Sekiranya anda mengalami perkara-perkara seperti di atas, bertenanglah dan minumlah air banyak-banyak. Manakala untuk mengurangkan bau B-Complex Shaklee, anda disarankan menyimpan vitamin tersebut di dalam peti sejuk.

2) Makan B Complex sebabkan Air Kencing Kuning Terang?

Berikut merupakan warna air kencing dan faktor penyebabnya :

Kuning Pucat - normal
Kuning Cerah / Terang – akibat pengambilan vitamin B Complex
Kuning Gelap – dehidrasi atau akibat pengambilan vitamin B Complex
Coklat - pengambilan ubat-ubatan atau mempunyai masalah berkaitan hati
Oren - dehidrasi atau kesan pengambilan Carotomax, vitamin C
Keruh / Putih susu - jangkitan saluran kencing/kencing kotor (UTI)/penyakit batu karang
Merah atau Pink – jangkitan pada buah pinggang atau penyakit berkaitan
Biru atau Hijau – kesan pengambilan ubat-ubatan atau sejenis penyakit yang dinamakan Blue Diaper Syndrome


Berdasarkan panduan di atas, jika warna urin adalah terang, ia adalah sesuatu yang normal. Ini terjadi kerana B-Kompleks merupakan vitamin larut air dan kehadiran B2 (Riboflavin) di mana molekulnya berwarna kuning. Pada peringkat awal pengambilan B-Kompleks, perubahan warna air kencing adalah perkara biasa dan lama-kelamaan akan kembali seperti sediakala dengan syarat pengambilan air adalah mencukupi. Jika kuning gelap pula, anda harus meningkatkan pengambilan air. Jika selainnya, anda perlu mendapatkan pemeriksaan lanjut daripada doktor.


Semoga bermanfaat dengan perkongsian tentang B Complex ini.

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 


Berminat nak jadi ahli Shaklee sekitar Bandar Botanic, Port Klang, Klang, Shah Alam, Bukit Tinggi, Andalas, Teluk Panglima Garang.


Nak rasai kelainan BERSHAKLEE?SIHAT, CERIA DAN GEMBIRA.


HUBUNGI KAMI

PUAN RAIHAN 017-2549388
ENCIK HAFIEZ 017-2549358

Shaklee ID 852419

ct_nusrat@yahoo.com
Free consultation for every purchase
LIKE Fanpage FB Babyqaireen Shoppe
FB: Raihan's Vita Shop 

PENGEDAR SAH SHAKLEE KLANG, PENGEDAR SAH SHAKLEE PORT KLANG, PENGEDAR SAH SHAKLEE PANDAMARAN, PENGEDAR SAH SHAKLEE BUKIT TINGGI, PENGEDAR SAH SHAKLEE TELUK PANGLIMA GARANG

B Complex Shaklee Tidak Menggemukkan

 B Complex Shaklee Tidak Menggemukkan



Ramai betul takut dengar nama b complex ni. Mana taknya sentiasa dimomokkan dengan ayat siapa makan b complex ni badan jadi gemuk.. uii! Saya pun ingat macam tu tau dulu. Belum makan lagi tapi org cakap camtu jadi takut nak makan pulak. Ok sebelum anda takut nak makan kena tahu dulu tentang b complex ni dan tanya kepada mereka yang pakar. B complex ni sebenarnya tidak menggemukkan. Malah ia bantu anda untuk kurus jika anda tau fungsi dan cara mkn yg betul.


Sedikit info tentang B Complex

B complex Shaklee terdiri dari kumpulan lapan (8) vitamin B iaitu  

1. Thiamin (B-1), 
2. Riboflavin (B-2), 
3. Niacin (B-3), 
4. Pantothenic acid (B-5), 
5. Pyridoxine (B-6), 
6. Folic acid (B-9)
7. Cobalamin (B-12) dan 
8. Biotin.

Setiap kumpulan B ini mempunyai fungsi yang tertentu. Bila diambil lengkap 8 kumpulan ini, akan saling melengkapkan  keperluan B dalam tubuh kita.


B Complex Shaklee Tidak Menggemukkan
B Complex



Mengapa orang kata vitamin B itu menggemukkan ya? Saya rasa ini kerana vitamin B akan membuatkan individu itu cepat lapar. Bila cepat lapar kita terasa nak makan. Makan pun ikut suka menguyah malah ikut suka nak makan apa. Maka lama kelamaan akan menyebabkan kegemukkan. Namun mengapa ada sesetengah orang walau kuat makan, tapi dia tak mudah gemuk? Keadaan ini akan dikaitkan pula dengan kadar metabolisme yang tinggi dalam badan akan membantu mencernakan lemak dan karbohaidrat kepada tenaga dan tidak disimpan di dalam badan.

Perkongsian daripada Kak Norita ( pengedar shaklee selama 16 tahun)


"Saya telah amalkan B complex selama hampir 13 tahun, jika benar ia menggemukkan...saya pasti mereka yang dah amalkan 20 tahun pasti mempunyai badan yang sangat besar sehingga tidak mampu menyokong tubuh badan mereka. Namun ada sesuatu yang tidak kita sedari....fungsi setiap vitamin B di dalam vitamin itu tadi"


Setuju dengan apa yang beliau kongsikan. 


Antara jenis b complex yang membantu untuk kurus

B12 adalah faktor utama dalam metabolisme karbohaidrat

B1 penting untuk pecahan karbohaidrat dan membantu menukarkan glukos[ gula ringkas] dan karbohaidrat kepada tenaga.

Kekurangan vitamin B1 untuk akan menyebabkan glukos dan karbohaidrat hanya tersimpan dalam badan. Apabila ia berterusan, ia akan menjadi salah satu punca berat badan bertambah, kegemukkan dan hilang bentuk tubuh badan yang asal.

B6 sangat penting dan diperlukan untuk penukaran glikogen[ tenaga yang tersimpan ] kepada glukos[ gula dalam darah].


So, vitamin B complex memang membantu dalam pembakaran glukos dan karbohidrat menjadi tenaga. Pengambilan air sangat penting dalam membantu proses berjalan dengan lebih lancar.
Memang benar kita akan rasa lapar tapi ia bukan tiket untuk anda makan tak hengat dunia. Makanlah makanan berkhasiat dan kudapan yg manis. Dan anda boleh GEMUK jika anda makan tak hengat dunia So sangat sesuai juga untuk mereka yg nak tambah berat badan hokey!
B for beauty juga bagus vitamin kulit cantik kulit berseri dan tidak kusam...

Saya sendiri amalkan b complex untuk memberi tenaga. Hakikatnya berat badan kita meningkat/ bertambah apabila banyak karbohidrat , lemak dan gula yang diambil hanya disimpan di dalam badan dan tidak digunakan. So b complex lah yang bantu untuk bakar glukos dan karbohidrat kepada tenaga. Jadi ia membantu juga atasi risiko kegemukan dan kencing manis.


Jika badan gemuk Ia berpunca kurangnya B complex dalam badan yang berfungsi sebagai spark plug untuk membakar glukos/ karbohaidrat kepada tenaga. Bagi saya jika cukup vitamin B complex dalam badan, insyaALLAH penukaran glukos kepada tenaga dapat berjalan dengan lancar dan tidak hanya disimpan di dalam tubuh semata-mata.

Maka jika anda ibu yang menyusu dan risau berat akan naik tidak turun-turun, amalkan makan vitamin B complex dengan konsisten selain pengambilan Lecithin dan Omega yang memang bagus untuk membakar lemak.
B complex sangat membantu kepada ibu menyusu aktif sepanjang hari, mood yang baik, dapat mengawal stress dan ia jua perlu dan penting untuk keperluan bayi yang membesar.





Selamat mencuba b complex ni!




These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 


Berminat nak jadi ahli Shaklee sekitar Bandar Botanic, Port Klang, Klang, Shah Alam, Bukit Tinggi, Andalas, Teluk Panglima Garang.


Nak rasai kelainan BERSHAKLEE?SIHAT, CERIA DAN GEMBIRA.


HUBUNGI KAMI

PUAN RAIHAN 017-2549388
ENCIK HAFIEZ 017-2549358

Shaklee ID 852419

ct_nusrat@yahoo.com
Free consultation for every purchase
LIKE Fanpage FB Babyqaireen Shoppe
FB: Raihan's Vita Shop 

PENGEDAR SAH SHAKLEE KLANG, PENGEDAR SAH SHAKLEE PORT KLANG, PENGEDAR SAH SHAKLEE PANDAMARAN, PENGEDAR SAH SHAKLEE BUKIT TINGGI, PENGEDAR SAH SHAKLEE TELUK PANGLIMA GARANG