Wednesday, 15 April 2015

Cara Atasi Senggugut Dengan Vitamin Shaklee

Cara Atasi Senggugut Dengan Vitamin Shaklee


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
Moga pembaca saya semua dalam rahmat Allah dan sihat. Ok sebelum ni saya kongsikan tentang apa tu senggugut. So harini nak share tips atasi senggugut melalui petua dan juga dengan amalkan produk shaklee untuk kesihatan dalaman wanita juga tau. Info tentang senggugut klik sini


Senggugut selalunya dialami oleh sesetengah wanita ketika didatangi haid. Ia adalah sakit kejang yang hadir di bahagian pinggang. Senggugut boleh mengakibatkan hilang tumpuan sewaktu melakukan aktiviti atau pekerjaan dan sememangnya mengganggu emosi wanita jika sakit berlanjutan hingga sukar untuk dikekang kesakitannya.
Senggugut boleh diatasi dengan mengamalkan pantang larang ketika datang haid



Petua Atasi Senggugut


1. Minum air kerap

Air sebenarnya membantu dalam mengelakkan sakit senggugut ketika haid. Air suam ataupun panas, kedua-duanya baik untuk melegakan kekejangan kerana ia melancarkan perdaran darah dan boleh merehatkan otot yang kejang.



2. Elak kafein


Kurangkan atau sebaiknya hentikan seketika mengambil kafein dapat mengurangkan senggugut dan tekanan ketika haid. Minum teh chamomile untuk meredakan senggugut.





3. Pemanas

Tuam pad/kantung pemanas di bahagian abdomen dan bahagian bawah belakang badan dapat melegakan kesakitan senggugut secara berkesan seperti mengambil pil tahan sakit. Jika anda tidak mempunyai kantung air panas atau pad pemanas, mandi dengan air suam atau gunakan tuala yang direndamkan dengan air panas.




4. Bersenam

Akitivi bersenam sebelum atau ketika datang haid semestinya membuatkan anda rasa malas dan tidak mungkin kerana kekejangan yang dialami anda sudah cukup buat anda rasa sakit. Namun, sebenarnya jika anda melakukan aktiviti yoga atau aerobik ia dapat melancarkan peredaran darah dalam tubuh badan, dan ini boleh terhasilnya endorfin yang dapat mengurangkan senggugut.





5. Air halia

Halia dipercayai membantu dalam menyembuhkan demam, simptom selesema, sakit kepala, dan senggugut. Hiris halia, campur ke dalam secawan air panas dan minum untuk melegakan senggugut.




Ok ni sebahagian petua mudah yang u all boleh amalkan untuk atasi senggugut. Tapi certain orang tak boleh nak ikut cara petua ni kan. Semua nak mudah je. Apa yang penting air memang kena minum banyak ok.

So untuk atasi senggugut di Shaklee kami menyediakan vitamin untuk kesihatan dalaman wanita dan ia bagus untuk atasi masalah senggugut yang sering di lalui oleh wanita. Tak terkecuali saya juga. Tapi sekarang tak lagi sebab since saya amalkan shaklee 4 tahun alhamdulillah tiada lagi sakit senggugut ni. Seksa u sampai guling-guling rasa nak sepak orang je...haha...ganas nya!



Set Senggugut Shaklee



Ni dia Set Senggugut Shaklee dan kami cadangkan pengambilan 3 vitamin ini. Sebenarnya ia diambil harian bagus untuk kesihatan dalaman wanita juga.


  • Pati biji borage, iaitu biji tumbuhan yang merupakan sumber terkaya bagi GLA semulajadi.
  • Wanita yang menghidap senggugut tidak dapat menukarkan asid linolenik ( sejenis asid lemak yang penting ) dengan baik untuk menjadi GLA. Oleh itu, pengambilan GLA tambahan dapat meringankan symptom senggugut.
  • Ianya juga dapat mengurangkan kesensitifan payudara dan mengawal keinginan makanan manis-manis
Ostematrix
  • Wanita yang mengambil calcium yang mencukupi dapat mengurangkan masalah senggugut.
  • Sebelum haid bermula, PARAS BEKALAN KALSIUM AKAN MENURUN menyebabkan emosi tidak stabil dan lain-lain symptom senggugut. Oleh itu, pengambilan kalsium tambahan dapat mengawal turun naik perasaan serta symptom-simptom yang lain
  • Selain itu, wanita yang menghidap senggugut juga kekurangan Magnesium.
B-complex
  • Vitamin B-complex khususnya vitamin B5 ( asid panthothenik ), B6 dan B12 telah terbukti menghasilkan kesan terbaik ke atas senggugut.
  • Vitamin B5 membantu mengurangkan rasa tertekan dan ianya diperlukan oleh kelenjar adrenal.
  • Vitamin B6 membantu mengurangkan penyimpanan air, menambahkan aliran oksigen kepada organ wanita, juga membantu menstabilkan paras estrogen ke tahap normal.
  • Vitamin B6 juga meringankan symptom-simptom fizikal dan mental termasuk kembung perut, pening, kerimasan dan perasaan marah-marah.
  • Vitamin B12 membantu meringkankan tekanan, menghindar anemia dan ianya diperlukan untuk semua fungsi badan


Testimoni Gla Complex Atasi Senggugut


Cara Atasi Senggugut Dengan Vitamin Shaklee
Testimoni Gla Atasi Senggugut
 
So wanita sekalian yang ada masalah senggugut, jangan biarkan ia berlarutan ye. Mau terguling-guling juga bila sakit datang. Alhamdulilah saya sendiri pengguna Gla Complex dah lama sakit senggugut tak menjengah. In shaa Allah saya nak sama-sama berkongsi kebaikan Vitamin shaklee moga kalian dapat manfaat yang baik.



These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 


Berminat nak jadi ahli Shaklee sekitar Bandar Botanic, Port Klang, Klang, Shah Alam, Bukit Tinggi, Andalas, Teluk Panglima Garang.


Nak rasai kelainan BERSHAKLEE?SIHAT, CERIA DAN GEMBIRA.


HUBUNGI KAMI

RAIHAN 017-2549388
Shaklee ID 852419

ct_nusrat@yahoo.com
Free consultation for every purchase
LIKE Fanpage FB Babyqaireen Shoppe
FB: Raihan's Vita Shop 

PENGEDAR SAH SHAKLEE KLANG, PENGEDAR SAH SHAKLEE PORT KLANG, PENGEDAR SAH SHAKLEE PANDAMARAN, PENGEDAR SAH SHAKLEE BUKIT TINGGI, PENGEDAR SAH SHAKLEE TELUK PANGLIMA GARANG , PENGEDAR SAH SHAKLEE SHAH ALAM , PENGEDAR SAH SHAKLEE BANDAR PUTERI

No comments :