Tuesday, 11 June 2013

Q & A: Mealshakes...SELAMATKAH MEALSHAKE SHAKLEE???

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 



Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Sempena promo Mealshake bulan ni....ingin saya kongsikan persoalan ramai orang2 di luar sana yg selalu menjadi pakar penyiasat n penyelidik tak bertauliah....Maka ingin share info ttg Mealshake yg sgt best n lg sedap ni..

Mealshake ni berbahaya ke???ish..ish..ish..kalau berbahaya dari dulu lagi dah tak jual n masuk Malaysia. Saya pun  tak hingin nak consume n jual org orang...sebab tak berkat rezki tau jual benda yg berbahaya. Namun ingin saya kongsikan ramai ibu2 yg berpuas hati dengan produk Shaklee malah Mealshake ini mengurangkan kebimbangan ibu2 tentang masalah kurang selera di kalangan anak2 kini dapat diatasi dengan Mealshake...

Sori..Mealshake ni bukan pengganti makanan utama hokey...bebudak setahun ke atas amik 1 sudu kecik je sehari.bukan makan melantak tak hengat dunia....so please be alert terutama mereka yg main hentam tanpa consume tu...please tolong kaji dulu ok...jgn main sampaikan benda yg salah...Allah benci dengan mereka yg suka fitnah..saya pun benci juga....

Ok ni antara persoalan mereka2 tentang mealshake..Jom baca







Q: Apa itu 'processes food'?

A: Sila rujuk jawapan dibawah


Processed foods have been altered from their natural state, either for safety reasons or for convenience. The methods used include canning, freezing, refrigeration, dehydration and aseptic processing.

sumber: http://nutrition.about.com/od/askyournutritionist/f/processedfoods.htm

Q: Apa itu instant food?

A: Instant food usually refers to precooked food that requires very little preparation prior to eating it. This often tends to include foods that are dehydrated and just require the addition of water to prepare. The marketing concept behind the idea of instant food is that people in fast-paced, mobile societies no longer have the time to cook and prepare food in the traditional manner, yet they still want meals that are nutritious and taste good

Sumber: http://www.wisegeek.com/what-is-instant-food.htm  

Q: apa perbezaan Mealshakes dengan instant food?

A: Pertama, Mealshakes bukanlah makanan yang boleh menggantikan makanan ruji. Mealshakes adalah MAKANAN TAMBAHAN. Pengambilan Mealshakes tak bermakna anda harus berhenti dari mengambil makanan utama yang lain.

Kedua, Mealshakes adalah protein. Maksud instant apabila dikaitkan dengan mana2 protein shaklee ialah, ia telah tersedia dalam bentuk yang paling ringkas iaitu ASID AMINO. Ia adalah bentuk yang paling mudah diserap oleh tubuh.

Ketiga, tanggapan kebergantungan pada Mealshakes semata2 adalah salah kerana Mealshakes mahupun protein Shaklee yang lain mempunyai sukatan dos yang bersesuaian dengan pengguna. Berlebihan adalah tidak digalakkan. 

Q: Bukankah Mealshakes TIDAK disarankan pada INFANTS? Kenapa masih ada pengedar yang berani menyarankan Mealshakes pada infants?

A: Sila fahami maksud istilah INFANTS & TODDLERS. 

INFANTS- The term infant is typically applied to young children between the ages of 1 month and 12 months

TODDLERS- A toddler is a child between the ages of one and three. The toddler years are a time of great cognitive, emotional and social development     
  
Sumber: Wikipedia




Sugar dalam Meal Shakes adalah fructose which is low GI (glicemix index) & ia tidak spike 

insulin seperi glukos.

Fructose ada dlm buah-buah & sayur & fructose meal shakes adalah dr jagung.

Dlm mealshake ada 8g/serving. 1 serving = 1/4 cup = 4 sudu besar. Adakah anda bagi anak 

minum 4 sudu besar sehari?????

47g bersamaan dlm 20 sudu besar sehari... Kita bg anak minum byk tu ke?

Dan fructose diproses oleh hati. Hati kita boleh proses up to 50g fructose per day.






Q: Benarkah ada MALTODEXTRIN di dalam Mealshake? 




A: Ya, memang ada MALTODEXTRIN didalam Mealshakes. Namun ada beberapa perkara yang saya HARUS highlight:

1. Apakah maltodextrin? Dari mana sumbernya?

Di dalam Mealshake, ia diekstrak dari jagung juga. Ia adalah untuk mengikat vitamin & mineral didalam Mealshake.

2. Adakah ia sama seperti Maltodextrin yang ditambah di dalam jajan?

Tidak. Maltodextrin di dalam Mealshake adalah semulajadi di ambil dari ekstrak jagung.

Kerana ia berfungsi sebagai BINDER, maka sebab itu ia tidak diletakkan dalam MAIN INGREDIENTS, sebaliknya diletak dalam OTHER INGREDIENTS.

 Kalau sesuatu bahan itu adalah terlarang, KKM tidak akan meluluskan produk itu. Itu yang 

pasti.


Kata seorang nutritionist, maltodextrin hanyalah gula yang memang ada dlm kebanyakan 

makanan. kuantitinya tidak banyak pun.


Kalau ada masalah, ada kemungkinan si ibu telah suap MS ke dalam perut anaknya 

seharian.Perlu ingat MS ialah makanan tambahan bukan pengganti. Wallhu'alam
 



Diharap entri ini dapat berikan serba sikit info & a better view on Mealshake. 



Ingin mencuba dan mencari produk Kesihatan Shaklee???Jom dapatkan melalui saya Pengedar Sah Shaklee Port Klang dan Shaklee Klang 


HUBUNGI


♥ SITI NUSRAT RAIHAN IDRIS
♥ Shaklee ID 852419
♥ ct_nusrat@yahoo.com / 017-2549388
♥ Free consultation for every purchase
♥LIKE Fanpage FB Babyqaireen Shoppe
♥FB: Raihan's Vita Shop (SILA ADD FRIEND DULU YE)♥ COD(Cash On Delivery)/Self Pick up area Port Klang,Klang,Bukit Tinggi,Jalan kebun dan meluaskan jaringan area Teluk Panglima Garang

No comments :