Tuesday, 31 January 2012

4 Set Penyusuan yang sangat POPULAR !

Ini adalah entry melekat..Sila scroll ke bwh utk entry baru..



These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


1. Set B
  • Mengandungi Multivitamin dengan dengan zat besi, Vitamin B, vitamin C, dan Alfalfa
  • Sesuai untuk ibu yang TIDAK  mempunyai masalah penyusuan
  • Tujuan utama mengambil supplement ialah untuk memperkayakan nurisi dalam susu ibu
  • Alfalfa membantu menghasilkan susu ibu dengan lebih cepat
  • Sesuai untuk ibu yang mempunyai masalah sembelit dan masalah keputihan
  • Bagi bayi yang mempunyai masalah eczema,  set ini dapat membantu
  • Kurang sesuai untuk ibu-ibu yang baru melahirkan / berpantang kerana tidak sesuai untuk bayi yang mengalami jaundice dan ada sesetengah bayi mengalami sedikit cirit dengan alfalfa.
     
2. Set Eu Four Pack
  • Mengandungi Multivitamin dengan dengan zat besi, Vitamin B, vitamin C, dan Kalsium
  • Sesuai untuk ibu-ibu yang mengalami kemeruduman susu ketika haid (PMS)
  • Sangat membantu menghasilkan susu dengan cepat.
  • Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang tidak minum susu dan alah kepada laktose.
  • Kalsium Shaklee lebih dikenali dengan nama Ostematrix adalah formula lengkap kalsium, magnesium dan vitamin D.
  • Selain itu set ini membantu si ibu cergas, bertenaga walau kurang tidur selain diperlukan untuk saraf, pembentukan tulang dan gigi.

3. Set E

Lebih kepada ibu yang ada kekangan untuk lengkapkan keperluan kalsium dalam diet harian. Kalsium Shaklee lebih dikenali dengan nama Ostematrix adalah formula lengkap kalsium, magnesium dan vitamin D. Set E ialah set B ditambah dengan ostematrix.
Siapa yang perlu set ini? Ibu yang mengalami kemerunduman susu setiap kali PMS. Selain itu set ini membantu si ibu cergas, bertenaga walau kurang tidur selain diperlukan untuk tulang bayi serta pembentukan gigi si kecil. Walaubagaimanapun, set B + ESP juga sangat bagus diamalkan sekiranya si ibu punya masalah penghasilan susu yang lambat serta bayi mudah lapar.
  • Mengandungi  Multivitamin lengkap dengan zat besi, Vitamin B, vitamin C, Kalsium dan Alfalfa
  • Set ini memberi kesan yang lebih yang tidak kurang bagusnya kerana kandungan Alfalfa yang mempunyai khasiat protien di dalamnya.



4. Set 3M
  • Mengandungi Multivitamin lengkap dengan zat besi, Vitamin B, Vitamin C, Kalsium, Alfalfa dan ESP.
  • Sangat dicadangkan untuk ibu yang mengalami masalah penyusuan.
  • Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari… maka set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau ketiadaan zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali.
  • Set yang paling sesuai untuk ibu yang mempunyai stok yang sedikit, atau yang tidak mempunyai stok susu yang banyak
  • Bagi ibu-ibu yang baru mula nak menyimpan stok ini adalah pilihan yang tepat
  • Set yang paling sesuai untuk ibu yang ingin relaktasi / induce relactation -contohnya ibu telah berhentikan menyusui anak, jika mengamalkan set ini, bersedia untuk pam dengan kerap bagi stimulasi susu, bersama2 tips yang saya bagi, insyaAllah penyusuan boleh dimulakan semula dengan syarat ibu kuat berusaha. 
Perjalanan penyusuan dua tahun ini menuntut ibu menyusu secara kerap atau pam secara konsisten dan melengkapkan tubuhnya dengan zat dan nutrisi yang boleh diperolehi melalui pemakanan yang sihat. Namun berapa ramai ibu-ibu hari ni yang betul-betul menjaga pemakanan yang berkhasiat? Apa yang ibu makan, itulah yang disalurkan kepada anak melalui susu ibu. Supplement sangat membantu mengisi ruang kosong dalam tubuh ibu terutama bagi yang mempunyai kekangan untuk amalkan pemakanan mengikut piramid makanan yang disarankan.

Buat renungan bersama....

” Syarikat susu formula saling berlumba untuk menghasilkan susu yang kaya dengan pelbagai formula namun sedarkah kita ianya tidak mampu untuk menandingi susuibu, anugerah terbaik buat si manja? Tidakkah kita juga mahu berikan yang terbaik buat si manja kita?”. 

Sila hubungi saya untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, dan dapatkan tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian  dari saya sebagai Shaklee independent distributor anda.
Untuk pertanyaan atau konsultansi percuma boleh hubungi saya melalui:
Sms/call:017-2549388
Email:ct_nusrat@yahoo.com

Sunday, 29 January 2012

Ostematrix (Kalsium Magnesium) dan ESP (Energizing Soy Protein) Membantu Ibu-Ibu Semasa Period

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.  


Assalam semua...harini saya nak share testimoni dari geng Shaklee GBS....



Tajuk entry ni macam tergantung ye..membantu ape? Sebenarnye pagi-pagi lagi saya terima SMS dari seorang ibu yang juga customer saya yang telah consume Shaklee sebagai makanan tambahan untuk ibu-ibu yang menyusukan anak. Semalam baru je beliau sms bertanyakan bagaimana nak mantainkan susu sewaktu period..beliau perasan sejak pertama kali period susu merudum teruk juga..apa yang mampu saya nasihatkan adalah teruskan mengambil Ostematrix (Kalsium Magnesium) sebelum tidur makan 4bj Ostematrix (Kalsium Magnesium) dan minum ESP.Alhamdulillah pagi-pagi lagi beliau dan sms saya..nak tau ape sms beliau..


Kat bawah ni info mengenai kalsium ye...

*Credit: 
Mommy Lyna: Fakta di bawah saya ambil dari : http://kellymom.com/herbal/natural-treatments.html#calcium.


Harapan saya semoga ramai ibu-ibu yang mendapat kebaikkan dari pemakanan supplement ni..Oh ye..untuk makluman semua supplement bukanlah paksaan tapi ianya hanya sekadar keperluan bagi mereka yang merasakan perlu sahaja..bagi mereka yang dapat merasakan kebaikkan dari pemakanan Supplement Shaklee pasti akan gembira..dan bila gembira tentulah hasil susu nya juga berganda... ;)

Untuk pertanyaan atau konsultansi percuma boleh hubungi saya melalui:
FB:Raihan's Shaklee
Sms/call:017-2549388
Email:ct_nusrat@yahoo.com


Vitamin Semulajadi Vs Vitamin Sintetik

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.






Salam..

Ramai yang bertanya pada saya samada Shaklee selamat diambil dan tanpa kesan sampingan..jawapan saya sangat mudah..Ya Shaklee adalah Vitamin Semulajadi dan ia selamat diambil dan tiada kesan sampingan..mengapa saya katakan begitu..mari kita baca 5 Perbezaan Vitamin Sintetik dan Vitamin Semulajadi..


Penghasilan
Vitamin Semulajadi :  dihasilkan dari ekstrak bahan2 semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C natural diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan serat2nya.
Vitamin Sintetik : dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yang mempunyai ciri2 seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin. Contohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul2 karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa2 bahan bagi menghasilkan asid askorbik.

Keserasian dengan badan
Vitamin Semulajadi : dihasilkan dari bahan2 makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.
Vitamin Sintetik : walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin natural, apa lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan. Jangan terkejut kalau saya katakan tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik. Vitamin sintetik memberi kesan, sama ada jangka pendek atau jangka panjang.

Harga
Vitamin Semulajadi : tentunya lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan2 semulajadi memerlukan kos bahan yang lebih tinggi.
Vitamin Sintetik : biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma saja.

Kesan kepada tubuh badan
Vitamin Semulajadi : mengambil intipati dari bahan2 semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan2 yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dalam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.
Vitamin Sintetik : oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, makan kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk ‘solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena amik magnesium dan vitamin D dari sumber lain. Begitu juga dengan vitamin2 lain, yang memerlukan ‘kawan’ untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik.

Kesan jangka masa panjang
Vitamin Semulajadi : tidak mendatangkan kesan sampingan kerana penghasilan dari bahan2 seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).
Vitamin Sintetik : mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan2 yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.

Pendek kata, perbandingan antara vitamin natural dengan vitamin sintetik adalah umpama bunga hidup dengan bunga plastik. Bunga plastik itu memang lebih mudah, murah, dan tahan lama. Tapi keunggulan bunga hidup tidak dapat ditandingi, walau macamana ‘nampak asli’ bunga plastik tersebut. Perbandingan yang lain ialah objek sebenar dengan imej dalam cermin. Walaupun kelihatan sama, tp imej dalam cermin tetap bukan objek sebenar.




Pilihan ditangan anda..jika saya sudah tentulah pilih yang semulajadi dan Shaklee adalah pilihan yang tepat..Anda pula bagaimana..Tepu dada tanyalah selera.. ;)





Untuk pertanyaan atau konsultansi percuma boleh hubungi saya melalui:
Sms/call:017-2549388
Email:ct_nusrat@yahoo.com



Wednesday, 18 January 2012

Testimoni~ Mealshake, membantu merawat bronkitis dan asma kanak-kanak

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 



Ini adalah testimoni seorang ibu, yang mencuba Mealshake untuk anaknya yang mengalami bronkitis dan asma. Dah bermacam-macam produk, akhirnya Mealshake sesuai untuk anaknya. Ikuti pengalaman beliau melihat perkembangan anaknya sepanjang pengambilan Mealshake.



Kawan-kawan yang baca blog saya ni tentu tahu anak saya Irfan is suffering of bronchitis problem which eventually will leads toasthma. Dah banyak produk saya cuba tapi most of it tak serasi dengan Irfan. So, saya bagi Irfan try Mealshake. Mula-mula tu Irfan nampak ada selera makan balik. Sebab before this dia memang skinny and saya masak ape pun dia taknak makan. After few days trying, nampak dia active, tak cepat letih dan tidur malam pun taklar sharp kol 8mlm dah. If not tak sempat nak main2 dengan Irfan dah dia nak tidur. Then, after that, Irfan demam 2 hari, tapi saya tanya Cery sebab ape dia demam after consume Mealshake, Cery kata, body dia tengah create antibodi tu pasal dia demam tapi teruskan bg Mealshake. 2 hari demam plus dengan batuk asthma Irfan, cukup merisaukan saya. Saya teruskan bagi Mealshake, masuk hari ke-3 Irfan dah tak demam and batuk2 asthma dia terus hilang. Irfan kembali aktif (actually aktif lagi dr biasa..hehe..) dan makan pun nak sahaja. If not, kalau dulu kena asthma attack, dah baik pun taknak makan, minum susu je. Risau Ummi tau..! Sekarang ni, Irfan makan pun dah start with those contain cow's milk. AlhamduLILLAH. Mealshake ni senang je nak bagi Irfan sbb boleh bancuh dalam susu dia. Sehari sekali, satu sudu teh campurkan dalam susu dia.AlhamduLILLAH, Irfan makin sihat dan saya SANGAT bersyukur atas perubahannya.

image mamafaiz.com
Credit to mamafaiz
Sumber asal: blog lia


Untuk pertanyaan atau konsultansi percuma boleh hubungi saya melalui:
Sms/call:017-2549388
Email:ct_nusrat@yahoo.com

Hasil Susu Memberangkan Dalam Tempoh 3Minggu...

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

LAGI TESTIMONI MENARIK IBU MENYUSU DARI SHAKLEE GBS
Salam..
Rasa gembira je bila baca perkongsian ibu2 yg amalkan supplement Shaklee utk menyusu malah suplement ini membantu dalam memberi kesihatan yg baik dan seterusnya membantu mereka dalam menjayakan penyusuan. Jom baca testimoni menarik kat bawah ye..


credit to Mastinee Shokor

Alhamdulillah..setelah mengambil set vit untuk ibu menyusu dlm masa 3 minggu hasilnyer semakin memberangsangkan..sblum ni baby saya kerap muntah selepas menyusu..body weight sikit jer naik..sedih wooo...tetapi sekarang sudah berubah...syukur alhamdulillah..baby x kerap muntah dah..body weight..esok nak pergi timbang..tp dah terasa kus semangat n nampak tembam..apabila hasilnyer terbukti..saya ambil pula esp...hmm best bila dicampur dgn susu segar..air susu semakin pekat..n dgn pam susu setiap 3 jam sekali susu saya semakin bertambah..masih ada sebulan lg untuk mula bekerja...stok susu dikumpulkan...terima kasih SHAKLEE.
Tapi 3 perkara ini selalu saya remind :

1. Pastikan bayi disusukan sekerap mungkin dan bagi yang bekerjaya, pastikan anda membuat sesi perahan yang konsisten setiap 2-3 jam. Jangan tunggu sehingga payudara bengkak baru nak pam...konsep yang salah. Teruskan pam dengan kala yang sama dan berterusan.

2. Pengambilan air yang mencukupi iaitu 3 L sehari. Pastikan menyediakan botol minuman dengan indicator supaya senang mengetahui adakah keperluan 3L air dipenuhi untuk tempoh seharian.

3. Amalkan zikir dan mengaji setiap hari dan doa tanpa putus padaNYA kerana sesungguhnya rezeki ini datang dari ALLAH jua. Jadikan amalan harian.

 So bagi mereka yg ingin mencuba Set penyusuan Euphoria terdiri dari vitamin2 Shaklee..so kat bawah ni senarai trial pack khusus utk ibu2 yang ingin mencuba ye..
  1. 1.Set B (Vitalea with iron formula, B Complex, Vitamin C dan Alfalfa)
  2. 2.Set E (SetB+Ostematrix)
  3. 3. Set Tripple M (Set B , ESP dan Ostematrix)
  4. 4. Eu Four Pack (Vitalea with iron formula, B Complex, Vitamin C dan Ostematrix)

Untuk pertanyaan atau konsultansi percuma boleh hubungi saya melalui:
FB:Raihan's ShakleeSms/call:017-2549388
Email:ct_nusrat@yahoo.com

Monday, 16 January 2012

Ostematrix Melegakan Sakit Pinggang

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.






TESTIMONI DR GENG SHAKLEE GBS TTG PRODUK OSTEMATRIX SHAKLEE


Lynn Hammet

Salam.. just nak share..sya ni pengguna baru Shaklee.. Baru-baru ni..saya mengalami sakit kat bawah pinggang yg teruk selama 2 hari.. rasa nak nangis jer sebab sakit sangat.. last week saya ada beli Ostomatrik kat dealer Hazelina Alim.. baru consume 2 hari (amik waktu malam before sleep) sakit pinggang tu dah hilang..langsung takda rasa apa2 lagi.. syukur alhamdulillah.. tima kasih byk2 to my dear Pengedar dan Produk Shaklee ni..





Untuk info Ostematrix leh klik sini ye....





Boleh email kepada saya di ct_nusrat@yahoo.com atau sms kan kepada saya 017-2549388 untuk konsultasi percuma apabila membuat belian dari blog ini.

Thursday, 12 January 2012

Testimoni Menarik Lecithin Membantu Turunkan Berat Badan..

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 


 Kini ramai yang menyedari kesihatan penting dalam menjalani kehidupan seharian. Oleh itu,pemakanan yg seimbang dan berkhasiat perlu diamalkan selain melakukan senaman bagi mendapat tubuh badan yg sihat.

Namun,berapa ramai antara kita yg mengamalkan gaya hidup sihat?? Saya sendiri tak dapat ikut piramid makanan  apatah lagi nak makan makanan seimbang ini disebabkab banyak faktor antaranya sibuk, tak sempat nak masak pelbagai dan kalau nak ikut betul2 memang saya tak terikut. Jadi saya amalkan pemakanan supplement. Supplement ni memang khusus utk orang yg macam saya ye...

Ok kali ni nak share testimoni dari mereka yang dah cuba vitamin Shaklee ye...Testimoni kali ni nak cite pasal Lecithin je sebab sejak akhir2 ni vitamin ni memang glemer di kalangan ibu menyusu dan mereka yg nak turunkan berat badan. Ingat ye vitamin ni part of usaha ye...So perlu dapatkan consult yg betul dari dealer dan  kena jaga pemakanan juga bukan main hentam makan tu makan ni. So sia2 jugaklah usaha nak kurus tu...

Meh baca testimoni menarik kat bawah saya ambil dari Grup GBS ( grup fb ekslusig utk customer geng Euphoria je tau)..

Laila Ismail 

'Nk share pengalaman saya ambik lecithin/herb lax/vitalea/alfalfa,alhamdulillah dpt turun 4 kg dlm masa 7 minggu. Sy msh menyusukn ank jugak. Di samping tu sy kontrol mkn jugak, mlm xmkn nasi/karbohidrat, mkn yg berprotein je.'

Nojie Wan Din

'Sy pon nak share pglmn amik lecithin. Ms pntg berat sy stuck at counter 70++. Tp lepas amik lecithin sebotol, at counter 60++. Sgt best!!! Unifom keje muat, bj n sluar dulu pon muat, tp kene turunkan berat lg. Yg paling best ms buang xtakot lg, yeaaaa'





Seronokkan baca testimoni berat badan berkurang..Sebenarnya banyak lagi testimoni yg saya nak share..Tunggu entry yg lain pula k..


Untuk pertanyaan atau konsultansi percuma boleh hubungi saya melalui:
FB:
Raihan's ShakleeSms/call:017-2549388
Email:ct_nusrat@yahoo.com

Wednesday, 11 January 2012

Ibu menyusu : siapa yang perlu amik vitamin?

  * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 




Salam semua..lama jugak tak update blog ni emmandangkan kebizian sikit sejak akhir2 ni..Sukacita saya ingin kongsikan siapa yg memerlukan pengambilan vitamin  terutama dikalangan ibu menyusu. Penting sangat ke vitamin ni?Pada saya sendiri pengambilan vitamin sbg salah satu makanan tambahan utk diri kesihatan dalaman saya sendiri. Jom baca lebih lanjut entry oleh Kak N pengamal tegar suplement Shaklee selama 12 tahun ni...

Setiap orang mempunyai cara hidup dan pegangan yang tersendiri. Tiada siapa berhak mengatakan sesuatu itu perlu atau tidak kecuali kita sendiri yang menentukan. Mungkin 'sesuatu' itu perlu pada kita tetapi tidak pada orang lain. Tidak kurang juga bilamana 'sesuatu' itu adakala tidak perlu untuk kita namun ia penting buat orang lain. Hanya kita yang berhak menentukan apa yang perlu dan tidak buat diri kita. Namun ianya balik pada keperluan individu.

Sama juga dengan pengambilan vitamin. Bukan semua orang perlu amik vitamin. Ia memang benar sama sekali. Bagi mereka yang mengamalkan cara hidup sihat, pemakanan yang seimbang, tiada sakit yang perlu dirawat, sentiasa bersenam dan punya masa beriadah, bebas dari stress....memang tidak perlu makan vitamin. Namun ada sesetengah pendapat, walau mereka sihat mereka tetap mengambil supplement sekadar memastikan semua keperluan nutrien oleh tubuh dipenuhi dengan baik dan ianya salah satu cara untuk mengekalkan atau memastikan tubuh sihat. Seperti pelajar yang cemerlang di sekolah, mengapa ibu bapa mereka masih perlu mencari tuition diluar? Ini hanya untuk memastikan anak mereka sentiasa dalam momentum pembelajaran yang betul dan sentiasa cemerlang. Tak salah kalau ada duit :)


Bagi ibu yang menyusu, banyak pendapat yang mengatakan tak perlu amik supplement memandangkan makanan harian yang seimbang sudah memadai. Namun ada sesetengah kes, saya rasa si ibu perlu pertimbangkan semula keperluan vitamin mengikut keadaannya ; antara situasi yang perlu pertimbangan :


1. Si ibu yang makan tidak teratur dan tidak seimbang. Nutrisi dalam susuibu dipengaruhi oleh apa yang si ibu makan. Jika si ibu makan dengan tidak teratur ditambah tidak seimbang, bayi hanya akan mendapat zat yang sedia ada dalam badan ibu. Jika si ibu kekurangan zat besi ini boleh menjejaskan perkembangan dan pertumbuhan bayi.


2. Perkembangan dan berat bayi pada 6 bulan pertama tidak memberansangkan. Ini biasanya dipengaruhi oleh sumber vitamin dari badan ibu sendiri. Ada kebarangkalian ibu kekurangan zat besi, protien dan kalsium.


3. Hasil perahan sedikit walaupun si ibu minum 2-3 liter dan pam yang konsisten setiap 2-3 jam. Satu sesi perahan seharusnya dilakukan dalam 10-20 minit tetapi tidak lebih dari itu kerana ia boleh menyebabkan si ibu tertekan dan puting susu melecet.


4. Si ibu adalah seorang yang bekerjaya dan mempunyai banyak tekanan di tempat kerja. Tekanan ini jika tidak di atasi akan menyebabkan si ibu mengalami kemerunduman susu kerana penghasilan susu yang lancar adalah ketika hormon oksitosin dirembeskan dengan banyak.


5. Si ibu sering keletihan dan mengalami masalah  sakit pinggang, sakit kaki malah sering sakit kepala. Keletihan yang melampau boleh menjejaskan penghasilan susu kerana ia akan mempengaruhi mood si ibu.


6. Si ibu kelihatan sangat tua dan tidak setara dengan umur. Ada yang kelihatan sangat kusam dan kedutan pada wajah. Ini kerana  zat dalam badan telah digunakan untuk disalurkan kepada bayi melalui susuibu, malangnya ia tidak diganti dengan baik.


7. Anak yang disusukan sering sakit. Memang benar susuibu kaya dengan antibodi namun jika anak mudah sakit dan ianya berlarutan, sesuatu harus dilakukan dan pergantungan pada ubat bukan penyelesaian terbaik. Selain amalan kerohanian seperti membacakan Fatihah untuk si anak, bersedekah si ibu perlu juga berusaha memastikan susunya kaya dengan nutrisi agar anak mendapat antibodi yang lebih baik untuk sistem imunisasinya.


8. Si ibu sering sakit. Apabila si ibu dalam keadaan tidak sihat, maka vitamin sedia ada akan digunakan untuk merawat tubuh si ibu terlebih dahulu. Adakala kesakitan yang dirasai oleh si ibu mempengaruhi perasaannya dan ini boleh menjejaskan penghasilan hormon oksitosin dan apabila ini berlaku, susuibu mempunyai risiko untuk menurun penghasilannya.



9. Si ibu di dapati mengandung dan ingin meneruskan penyusuan buat si manja. Apabila si ibu di dapati mengandung ,doktor akan memastikan bayi dalam kandungan membesar dengan baik maka barulah disarankan si ibu itu meneruskan penyusuan bagi anak yang sedang dan masih menyusu. Walaubagaimanapun kebiasaannya doktor akan menyarankan pengambilan supplement di utamakan kerana badan ibu perlu 'supply' makanan[ vitamin] kepada dua anaknya, di dalam kandungan dan anak yang sedang disusukan.


10. Ibu yang mempunyai masalah jiwa tertekan, emosi yang sering tidak stabil dan mudah marah....hakikatnya apabila keadaan ini tidak di atasi, maka penghasilan susu akan merosot secara perlahan-lahan. Ini kerana emosi yang terganggu pastinya menjejaskan penghasilan hormon oksitosin. Hormon oksitosin adalah sangat perlu dalam penghasilan susuibu yang lebih lancar terutama apabila hormon prolatin adalah tinggi. Ibu yang ada masalah ini perlukan cukup b complex dan kalsium.

 Ini antara testimoni customer Euphoria.


Boleh email kepada saya di ct_nusrat@yahoo.com atau sms kan kepada saya 017-2549388 untuk konsultasi percuma apabila membuat belian dari blog ini. 




Thursday, 5 January 2012

Testimoni Menarik : Dah 3 minggu Try...Sangat happy and berpuas hati dgn shaklee

TESTIMONI DR CUSTOMER SHAKLEE GBS

Shieda Adha
dah 3 minggu try and sangat happy and berpuas hati dgn shaklee...

first sbb rasa badan jadi sihat and cergas eventhou dalam pantang x cukup tdo cuz layan baby yang crancky nangis siang malam..

2nd sbb milk production improved in term of quality and quantity... susu jadi lebih pekat (thanks to ESP) and i like the yellowish tinge of Vit B.Complex.. kalau awal2 dulu max dapat 20oz/day sekarang ni dapat 30-35oz.. yeay...

3rd sbb shaklee maintain kesihatan saya and baby.. kami baru pulang bercuti, dari kelantan-- muar-- KL-- kuantan--psr puteh (6 days journey) baby umo 40hari,... she remained well, x demam2 or kembung pon..same goes to me, lgsg x rase penat..

SHAKLEE mmg best!!!

APA YG BELIAU AMBIL?
SET TRIPLLE M - SET B + OSTEMATRIX + ESP..

Namun bg mereka yg berminat nak cuba leh ambil Set basic 


Set B trial rm80 atau
Set E ( Set Bf trial + Ostematrix) Rm139 atau





Boleh email kepada saya di ct_nusrat@yahoo.com atau sms kan kepada saya 017-2549388 untuk konsultasi percuma apabila membuat belian dari blog ini. 

Supplement memudaratkan kesihatan.

Saya ingin kongsikan info ini daripada Kak N bagi menjawab keraguan dan kemusykilan ttg pemakanan supplement ni boleh memudaratkan. 



Masih saya ingat satu video yang pernah saya tonton...dalam video tersebut dinyatakan bermula 2011 seterusnya manusia lebih banyak hidup dalam tekanan, maka pengambilan supplement adalah salah satu cara yang disarankan untuk mengatasinya selain memastikan keperluan rohani dipertingkatkan.

Maka bagi mereka yang oppurtunist, pastinya mengambil ini satu peluang perniagaan dengan menghasilkan supplement mereka sendiri. Maka sampai satu peringkat kita dapati lambakan supplement dalam pasaran sehingga membuatkan manusia keliru untuk memilihnya.

Tidak perlu pergi jauh, memadai kita melangkah masuk satu farmasi....dan kita mula bertanya, saya perlukan vitamin C...pasti kita ditunjukkan dengan pelbagai jenama vitamin C. Bagi penjual yang pentingkan keuntungan, pasti mengesyorkan vitamin c yang mahal yang kononnya setanding dengan kualiti. Namun tidak dijelaskan mengapa dengan lebih lanjut. Sedangkan vitamin c yang bagus adalah jenis pelepasan masa kerana ia adalah vitamin larut air.

Pernahkah anda terlintas....Apakah sebenarnya vitamin yang selamat di ambil?


Sebagai pengamal tegar supplement selama 12 tahun , saya memilih Shaklee kerana :

Dr Forest C Shaklee adalah orang pertama yang menghasilkan Vitalized Mineral yang kini digelar VITAMIN.

Vitamin Shaklee adalah asli, tiada pewarna, pengawet malah perasa tambahan.

Vitamin Shaklee tiada silika gel dengan ini membantu penyerapan dengan lebih baik.


UJI Vitamin anda. 

Cuba anda ambil sebiji multivitamin yang sedang anda amalkan....genggam selama 5 minit, jika anda dapati tangan anda melekit serta warnanya melekat dengan tangan anda, maka saya sarankan anda memilih vitamin yang lebih baik.


Vitamin yang sintetik biasanya mengandungi silika gel, pewarna, perasa dan pengawet tambahan....bahan-bahan ini boleh memudaratkan kesihatan kerana tubuh kita hanya perlukan yang asli.

Hakikatnya pewarna, pengawet dan perasa tambahan ini tidak diperlukan oleh badan dan jika diambil secara berterusan dikhuatiri boleh memudaratkan kesihatan. 

Kesihatan itu sangat mahal...maka amalkan pengambilan supplement dengan ilmu dan  bukan kerana trend semata-mata.

Monday, 2 January 2012

Washing your Pump

Info ni saya dapat melalui blog kawan saya utk dikongsikan bersama...Jom baca terutama ibu2 yg bekerja mesti fikir lecehkan nak basuh pam tiap kali lepas digunakan..Tapi sebenarnya tak perlu basuh pun tiap kali lepas pam...Apa pun meh baca info kat bawah.... 




At Work
You may have trouble finding a good place to wash your pump while you are at work - or you may find that washing takes too much time. But the best part about washing your pump at work is that you don't have to! Breastmilk has wonderful antibacterial properties, and shows no significant bacterial growth after almost a full day at room temperature. I'm not saying to just leave your pump parts sitting out, but you'll be fine if you just wipe the drops of milk off with a paper towel or tissue, then stick the horns, bottles and tubing in a bag in the fridge, or place the whole works in a cooler pack. This is just about the biggest time saver for a W&P mom.

Disclaimer: There are no known studies stating that the flanges of a breastpump do not show bacterial grown after being refrigerated all day. However, it is my non-professional opinion that it is OK to do this. Just my opinion - you decide. Laurie - whenever you're ready, I'll write a proposal to LLL and we can start the study!


At Home
At home, you should wash the flanges, valves and collection bottles thoroughly each night. Again, because of breastmilk's antibacterial properties, sterilization is not necessary. If your water temperature is at least 140 F, you can wash the parts in the dishwasher (or if your dishwasher has a heated cycle, just use that). In fact, many moms run the dishwasher every night, even if all it has in it is pump parts, just to save time.
If you're not washing them in the dishwasher, hot soapy water does the trick. I used to sterilize the whole kit in boiling water once a week on the weekend, just to make sure it was totally clean.



Tubing
If you have milk back up into the tubing and need to wash the tubes, wash them in hot soapy water, rinse well, then boil to sterilize (since you wash them so rarely, they should be sterilized). To get rid of condensation in the tubes or to dry after washing them, drip some rubbing alcohol in one end, then go outside and whirl the tubes around over your head until the alcohol comes out the other end. Once the alcohol evaporates, the tubes will stay dry inside.

Bukan semua yang menjimatkan itu menguntungkan

Situasi cerita2 di bawah ni memang sentiasa berlaku nak2 kita sebagai pembeli dan pengguna nak beli sesuatu yg murah,jimat dan menguntungkan...Jom baca cerita kat bawah utk renungan bersama....


Cerita 1
" Wah! Barang dapur ada sale! Wah, diskaun 50%... berbaloi beli"
Lepas balik, bila belek semula rupanya lagi 10 hari nak expired....tapi beli stok untuk 3 bulan. Adoiyai.

Cerita 2
Bagus la barang ni, multi purpose....jimat sikit duit.
Bila dah beli, nak guna, tup- tup ada setengah function tak boleh guna langsung.

Cerita 3
Bagus beli vitamin kat branch dapat harga murah.
Bila dah beli, tak tahu nak makan macam mana, nak tanya sape pun segan....sebab beli guna ID entah sape-sape ...bila makan tak nampak sudahnya tak makan.

Cerita 4
Nak pergi kursus bayar mahal...baik beli buku.
Bila dah ada buku, baca 100 kali tak paham, sudahnya tak ke mana.





credit

Maka, bukan semua yang men JIMAT kan itu memberi ke UNTUNG an.

Adakala berbayar lebih itu pasti lebih memuaskan hati....