Monday, 17 September 2012

Fahami Vitamin Sintetik,Vitamin Organik dan Vitamin Semulajadi


These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.  



Salam semua....harap kalian sht hendaknya...Harini nak share info pasal jenis2 vitamin ni..Bukan apa sedia maklum Shaklee merupakan pengeluar vitamin semulajadi,selamat dan berkesan. Mungkin ramai yg selalu banding harga vitamin Shaklee ni mahal drpd vitamin di pasaran sekarang..

Tapi baru2 ni ramai pulak dealer2 yg menipu dan amik kesempatan kat customer jual vitamin shaklee terutama VITAMIN C 500MG SUSTAINED RELEASE direbranding dan dijual pada harga dua kali ganda lbh mahal dari harga runcit...Erm...nak kaya cepat kot..huhu..Apa pun mereka declare vitamin tersebut vitamin organik dan tiada jenama pulak tu malah hanya bersandarkan statement vitamin rekemen dpd doktor pakar..huhu...

So,para pembaca yg bijaksana silalah menjadi customer yg bijak membeli dengan bertanya kpd empunya dealer info ttg brand produk,status halal ke tak,no kkm vitamin tersebut..jgn kerana nak cantik maka melaburkan duit yg byk utk dptkan vitamin tersebut. Tak salah beli vitamin tu sbb produk Shaklee memg bagus sbb vitamin semulajadi tp dijual pada harga yg sgt mahal malah direbranding vitamin organic sape tak marah oii.... 

Oleh itu,sila beli dari dealer dan branch yg disahkan ye utk consult yg sepatutnya dan pastinya kalian akn dpt harga lagi murah drpd harga yg ditawarkan oleh mereka2 yg nak amik kesempatan ats kalian ni...

Jom baca kat bawah ni info dan perbezaan vitamin sintetik,organik dan seulajadi yg patut kalian tau ok..



“Alah, vitamin mana2 pun sama aje. Mahal ke, murah ke, yang free lagi baik!”
“Vitamin sintetik ke, semulajadi ke, sama je jenis vitaminnya..”
“Yang vitamin semulajadi tu sama je buatnya dengan vitamin biasa”
“Makan je vitamin apa2..”
“Kalau vitamin sintetik tu tak bagus, mesti lah diorang tak jual”

Sebenarnya, tanggapan di atas adalah tidak betul samasekali. Tak bagus maka tak jual? Saya nak tanya, rokok tu bagus ke? Kenapa merata2 kedai jual rokok?
Ramai antara kita tak dapat appreciate kepentingan vitamin semulajadi dan bahaya vitamin sintetik, mungkin sebab kita tak tahu pun vitamin tu ada yang sintetik, ada yang semulajadi.
Macamana nak faham perbezaannya?
Sebelum tu, vitamin ni boleh dibahagikan kepada 3 kategori: sintetik, organik & semulajadi.

Analoginya seperti di bawah:

(1) Vitamin Sintetik umpama buah plastik




(2) Vitamin Organik umpama jus buah dalam pek





(3) Vitamin Semulajadi umpama buah sebenar





Nampak kan bezanya? Vitamin sintetik umpama buah plastik, sama rupanya macam buah sebenar, dan namanya pun ikut buah sebenar tu. Kalau rupa macam epal, kita akan panggil epal bukan limau.

Vitamin organik pula sama macam jus komersial, dibuat dari buah sebenar, tapi menjalani pelbagai proses dan akhirnya banyak nilai buah sebenar yang telah hilang. Pernah tak terfikir yang jus buah yang berlainan jenama punyai rasa berbeza juga? Anda yakin ke itu memang 100% jus asli? Tak lain tak bukan cuma penipuan label je…

Jadi, pilihlah vitamin anda dengan bijak. Ingat, buah plastik lebih murah dari buah sebenar, dan mungkin kita boleh dapat free. Tergamak ke nak makan buah plastik?

credit Mommy Lyna

Nak tahu 'Vitamin C Organik/Dr. Holland' yang gelemer dan mahal tu datang dari mana? Cuba google MAL 07010987XC (registered under Shaklee spt dlm gambar ni) dan tgklah sendiri :)

pernah dgr tak vit c organic??
harap jgn tertipu je coz vit c ni sbnarnye vit c shaklee..ada dealer yg rebranding dan jual pd harga lbh mhl..so,mohon kalau ada kwn n sedara yg dah beli atau niat nak beli tu..boleh search google apa tu vit c organic dan no kkm memg sama..sebelum beli mana2 vitamin sila jd pengguna bijak dgn tanya jenama produk,no kkm,sijil halal dan selamat utk diambil..





credit pic genkimomma
No KKM Vitamin C Shaklee

PASTIKAN ANDA BELI DARI DEALER SHAKLEE YG SAH ATAU BRANCH YG DISAHKAN SHAKLEE YE...


LIKE FB Fanpage Women,Pregnancy and Breasfeeding
FB:Raihan's Shaklee
Sms/call:017-2549388
Email:ct_nusrat@yahoo.com 
 

No comments :