Wednesday, 23 May 2012

Vitamin utk Mengandung penting utk Kesihatan Bayi

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 




" Saya taknak makan vitamin masa mengandung takut baby gemuk la" kata Sue pada kawan sepejabatnya Asmi.

" Bukan bagus ke kalau baby membesar dan sihat?" tanya Asmi.

" Memang bagus tapi Sue tak nak kena operate" balas Sue.

Masa yang ditunggu makin hampir...namun tanpa di duga, Sue terpaksa melahirkan anaknya secara pembedahan kerana komplikasi yang dihadapinya. Paling menyayat hati suami dan ibu bapa Sue ialah anak yang dilahirkan cukup bulan itu hanyalah 1.7kg dan terlalu kecil. Doktor kata bayi Sue tak mendapat cukup khasiat sepanjang dalam kandungan. Waktu itu Sue rasa menyesal kerana tak menjaga pemakanan dan mengamalkan vitamin yang disarankan Doktor.

Doktor meminta bayi Sue dimasukkan dalam incubator dan dipantau selama beberapa hari.

*************************************************************************

Pernah mendengar kisah sebegini? Ini adalah kisah benar . Pengalaman kisah ini mengajar saya bahawa, kelahiran anak itu sudah tertulis sama ada ia lahir normal atau pembedahan. Namun sebagai ibu, kita seharusnya cuba beri dan bekalkan yang terbaik buat si manja.

Doktor menggalakkan ibu mengandung mengamalkan vitamin yang membantu memastikan ibu dan anak mempunyai bekalan darah yang mencukupi, saranan pengambilan kalsium untuk sel darah, saraf dan tulang bayi, vitamin B dan vitamin C untuk imunisasi tubuh.

Bukan itu sahaja, pembentukan otak anak terbentuk dari seawal bayi dalam kandungan. Pengambilan makanan yang berkhasiat membantu otak anak kaya dengan DHA dan segala keperluan pembesaran.


Apa yang bagus diamalkan semasa mengandung?


Multivitamin , B complex, Vitamin C serta Kalsium bagus diamalkan sebaik sahaja mengetahui si ibu itu mengandung. Vitamin ini boleh diteruskan pengambilannya sehingga berpantang dan untuk menjayakan penyusuan.*



Mengandung adalah satu jangka masa yang singkat...bayi membesar dalam rahim ibu dan si ibu itu dapat menikmati sentuhan unik bayi sepanjang dalam kandungan. Tak salah kita usaha untuk berikan si manja seawal usia mereka dalam kandungan dengan menjaga kesihatan dan pengambilan makanan yang seimbang. Normal atau pembedahan, aturan yang terbaik dari Al Khaliq.

Apa kata mereka?




Antara testi2 menarik lg di bawah sharing daripada grup fb Shaklee GBS(grup ekslusif khusus utk customer kami geng Euphoria)


Siti Liyana Mohamad Yusuff
saya skang guna set preg..rasa bertenaga..masih menyusu badan..baru ni p cameron highland..jaln2..naik2 tangga..kan berbukit sikit..mak pn ikut..mak ckp kuat tgk..

Dayana Batrisya 
Saya pun lg2 ostematrix lain btl kesannya bgn pg x liat b4 this kalau brg atas toto i punya punggung sakit mcm x leh angkat bila amik oste tu x dak pun rasa gtuh shaklee mmg best amik la x rugi pun i amik pil kalsium er klinik swasta x sama kesan nya oste jg yg best

Umi Adawiyah
i amik oste + b.cmplex..n0w tgh buat cdangan nak amik vit.c lak..hihi mmg best guna oste ne kn m0mies?bdn mmg btenaga..but dh habis la 

Dayana Batrisya 
Ada kwn kata my skin much better than masa sblm mengandung dulu.dulu adalah jerawat2 skit ni ok skit pas tu i punya hidung sometimes ada cecair jernih tau tp x la byk ni dah ok plak tp yg pasti mum i puji skin cantik kit i pun pasan gak i punya badan cerah than before ingatkan lg gelap masa2 ngandung nisbb ramai yg mcm tu kat celah2 ni kan biasa org ngandung ada yg gelap kan.tp esp is my peberet mm i pun suka antibodi pun ok even kst ofis org bersin batuk suma tu u know la tempat tertutup sng jangkit tp so far ok

Eyna Sediey 
sy ambil full set eu four pack + esp....sbb dulu cr supliment just nak naikkan HB yg low giler...8.5 je mse 5 bln preggy....lpas ambil shaklee ni HB pn da normal bdan pn rse sihat je...semua org ckp "ko ni na....boyot2 pn rjin lg wat kek n kuih"...ngeeee....antibodi pun kuat...suami n ank sy demam + batuk..alhamdulilah sy x berjangkit pun...risau jga mula2....yg bonusnya sy bru prasan yg rmbut da x gugur sgt...time sikat je ade 2-3 hlai yg gugur...klu x sblm ni ni tdo pun pnuh kt bntal rmbut....2 yg pling sy suka...hehhehehe

Dayana Batrisya
I br 4 months tp x rasa malas n lembik mum pun ska tgk x da la mengada2 sgt x leh wat itu la ini lah kdg2 ada yg mcm tu kan x leh bau perfume n x leh masak la mcm2 ceh bangga la plak hehehe i cuma share je tp itu la kenyataannya tp munhkin kesan berbeza ikut individu setakat ni saya boleh kt produk ni mmg tip top.u jgn risau amik trial je dulu

Ctm Shaari
ESP saya baru minum sekali sejak dapat barang 28 Mac ritu.. ubat doktor mmg sy takmakan lgsg.. makan shaklee ni je.. nk tengok HB ok ke tak bila check up nanti. ostematrix saya mkn 4 biji sekali makan (malam).. so far lawas pembuangan.. yang lain2 saya update lagi

Umi Adawiyah ctm 
btl tu..i memg ada smbelit..pas mkn oste,tuptap lancar je mbuang..tu yg best..kalo b4 ne,memg mbuang brdarah je..
dulu mase tgh sarat ngandung,i amik esp je..memg btenaga..


Nur Na 
pengalaman saya, adalah perbezaan masa ngandung anak pertama dan anak kedua. anak pertama saya blm kenal shaklee. hanya mkn vitamin kkia bagi saja. badan mmg sentiasa rasa lemah, nak drive ke sekolah pun dah x boleh start masuk 7 bulan, balik sek je mesti baring atau tidur saja, nak bangun pagi rasa berat je badan, selalu krem kaki. anak kedua saya consume shaklee, alhamdulillah sentiasa bertenaga, nak2 lak dah ada sorg anak utk diuruskan, bgn pagi rasa ringan je badan, dah takde langsung gejala krem kaki, rasa happy walau byk masalah rumahtangga dan kerjaya. alhamdulillah syukur, mmg sgt byk perbezaannya. saya terus consume shaklee ms dlm pantang hingga sekarang. alfalfa membantu masalah resdung saya.
lagi 1 saya nak share, esp sgt best la.. selain beri tenaga, ia juga baik utk kulit ibu dan baby.. mcm saya, mmg jelas kulit saya x berminyak, jerawat xde, cuma parut jela takleh hlg kat muka, pastu saya xde gatal2 kat celah peha mcm masa anak sulung.. pastu anak kedua saya lahir dgn kulit putih bersih.. sgt2 bersih la, xde ngelupas ke pape.. sampaai skrg ramai geram dgn kulit dia.. dah la debab..




Berminat untuk mendapatkan vitamin ini?


Untuk pertanyaan atau konsultansi percuma boleh hubungi saya melalui:
FB:Raihan's Shaklee
Sms/call:017-2549388
Email:ct_nusrat@yahoo.com

No comments :