Sunday, 16 August 2015

B Complex Shaklee Tidak Menggemukkan

 B Complex Shaklee Tidak Menggemukkan



Ramai betul takut dengar nama b complex ni. Mana taknya sentiasa dimomokkan dengan ayat siapa makan b complex ni badan jadi gemuk.. uii! Saya pun ingat macam tu tau dulu. Belum makan lagi tapi org cakap camtu jadi takut nak makan pulak. Ok sebelum anda takut nak makan kena tahu dulu tentang b complex ni dan tanya kepada mereka yang pakar. B complex ni sebenarnya tidak menggemukkan. Malah ia bantu anda untuk kurus jika anda tau fungsi dan cara mkn yg betul.


Sedikit info tentang B Complex

B complex Shaklee terdiri dari kumpulan lapan (8) vitamin B iaitu  

1. Thiamin (B-1), 
2. Riboflavin (B-2), 
3. Niacin (B-3), 
4. Pantothenic acid (B-5), 
5. Pyridoxine (B-6), 
6. Folic acid (B-9)
7. Cobalamin (B-12) dan 
8. Biotin.

Setiap kumpulan B ini mempunyai fungsi yang tertentu. Bila diambil lengkap 8 kumpulan ini, akan saling melengkapkan  keperluan B dalam tubuh kita.


B Complex Shaklee Tidak Menggemukkan
B Complex



Mengapa orang kata vitamin B itu menggemukkan ya? Saya rasa ini kerana vitamin B akan membuatkan individu itu cepat lapar. Bila cepat lapar kita terasa nak makan. Makan pun ikut suka menguyah malah ikut suka nak makan apa. Maka lama kelamaan akan menyebabkan kegemukkan. Namun mengapa ada sesetengah orang walau kuat makan, tapi dia tak mudah gemuk? Keadaan ini akan dikaitkan pula dengan kadar metabolisme yang tinggi dalam badan akan membantu mencernakan lemak dan karbohaidrat kepada tenaga dan tidak disimpan di dalam badan.

Perkongsian daripada Kak Norita ( pengedar shaklee selama 16 tahun)


"Saya telah amalkan B complex selama hampir 13 tahun, jika benar ia menggemukkan...saya pasti mereka yang dah amalkan 20 tahun pasti mempunyai badan yang sangat besar sehingga tidak mampu menyokong tubuh badan mereka. Namun ada sesuatu yang tidak kita sedari....fungsi setiap vitamin B di dalam vitamin itu tadi"


Setuju dengan apa yang beliau kongsikan. 


Antara jenis b complex yang membantu untuk kurus

B12 adalah faktor utama dalam metabolisme karbohaidrat

B1 penting untuk pecahan karbohaidrat dan membantu menukarkan glukos[ gula ringkas] dan karbohaidrat kepada tenaga.

Kekurangan vitamin B1 untuk akan menyebabkan glukos dan karbohaidrat hanya tersimpan dalam badan. Apabila ia berterusan, ia akan menjadi salah satu punca berat badan bertambah, kegemukkan dan hilang bentuk tubuh badan yang asal.

B6 sangat penting dan diperlukan untuk penukaran glikogen[ tenaga yang tersimpan ] kepada glukos[ gula dalam darah].


So, vitamin B complex memang membantu dalam pembakaran glukos dan karbohidrat menjadi tenaga. Pengambilan air sangat penting dalam membantu proses berjalan dengan lebih lancar.
Memang benar kita akan rasa lapar tapi ia bukan tiket untuk anda makan tak hengat dunia. Makanlah makanan berkhasiat dan kudapan yg manis. Dan anda boleh GEMUK jika anda makan tak hengat dunia So sangat sesuai juga untuk mereka yg nak tambah berat badan hokey!
B for beauty juga bagus vitamin kulit cantik kulit berseri dan tidak kusam...

Saya sendiri amalkan b complex untuk memberi tenaga. Hakikatnya berat badan kita meningkat/ bertambah apabila banyak karbohidrat , lemak dan gula yang diambil hanya disimpan di dalam badan dan tidak digunakan. So b complex lah yang bantu untuk bakar glukos dan karbohidrat kepada tenaga. Jadi ia membantu juga atasi risiko kegemukan dan kencing manis.


Jika badan gemuk Ia berpunca kurangnya B complex dalam badan yang berfungsi sebagai spark plug untuk membakar glukos/ karbohaidrat kepada tenaga. Bagi saya jika cukup vitamin B complex dalam badan, insyaALLAH penukaran glukos kepada tenaga dapat berjalan dengan lancar dan tidak hanya disimpan di dalam tubuh semata-mata.

Maka jika anda ibu yang menyusu dan risau berat akan naik tidak turun-turun, amalkan makan vitamin B complex dengan konsisten selain pengambilan Lecithin dan Omega yang memang bagus untuk membakar lemak.
B complex sangat membantu kepada ibu menyusu aktif sepanjang hari, mood yang baik, dapat mengawal stress dan ia jua perlu dan penting untuk keperluan bayi yang membesar.





Selamat mencuba b complex ni!




These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 


Berminat nak jadi ahli Shaklee sekitar Bandar Botanic, Port Klang, Klang, Shah Alam, Bukit Tinggi, Andalas, Teluk Panglima Garang.


Nak rasai kelainan BERSHAKLEE?SIHAT, CERIA DAN GEMBIRA.


HUBUNGI KAMI

PUAN RAIHAN 017-2549388
ENCIK HAFIEZ 017-2549358

Shaklee ID 852419

ct_nusrat@yahoo.com
Free consultation for every purchase
LIKE Fanpage FB Babyqaireen Shoppe
FB: Raihan's Vita Shop 

PENGEDAR SAH SHAKLEE KLANG, PENGEDAR SAH SHAKLEE PORT KLANG, PENGEDAR SAH SHAKLEE PANDAMARAN, PENGEDAR SAH SHAKLEE BUKIT TINGGI, PENGEDAR SAH SHAKLEE TELUK PANGLIMA GARANG

No comments :