Thursday, 29 December 2011

Latih Anak Minum Guna Botol Susu

Ada sesetengah bayi yang bermasalah untuk minum pakai botol walaupun minum susu ibunya sendiri yang diperah. untuk melatih bayi, memang perlukan kesabaran. sebaik-baiknya latih 3 minggu sebelum anda mula bekerja. elakkan mula terlalu awal untuk mengelakkan berlaku nipple confuse dan bayi menolak terus untuk menyusu dengan ibu.
Sebelum mulakan latihan perlu persediaan dulu. Antara persediaan yang perlu dibuat.
Tips di bawah ni saya share daripada kawan biz saya Hanis...

  • Beli botol dan puting yang menyerupai B ibu. Kini terdapat banyak produk yang sesuai untuk penyusuan susu ibu. Antaranya tommy tippee, NUK, MAM. Personally, saya sukakan Tommy tippee sebab bentuk putingnya yang lebar dan pendek, macam bentuk B.
  • Sediakan puting flow paling perlahan. Tak kira berapa usia bayi, apabila menggunakan flow paling perlahan bayi akan terpaksa berusaha menghisap sepenuh hati sama seperti ketika minum direct dari ibu.
  • Pada permulaan, sediakan cuma 2 oz susu dan tambah setiap 0.5oz sekiranya bayi masih lapar. Susu ibu tidak sama seperti susu formula. Cuma sedikit kuantiti diperlukan untuk bagi bayi kenyang.
  • Jangan paksa bayi. Sekiranya bayi tidak mahu, cuba lagi lain kali. Dengan memaksa, bayi akan lebih menolak untuk minum dari botol.
  • Sebaik-baiknya minta bantuan orang lain beri bayi susu. Jauhkan ibu dari bayi kerana bayi boleh ‘bau’ ibunya yang menyebabkan dia menolak botol.
Ok. dah bersedia dari segi mental dan emosi? Untuk permulaan, bagi susu fresh yang baru sahaja diperah. Lepas perah cuba bagi bayi minum sekali sehari selama 3-4 hari. Bila bayi ok, cuba pula bagi susu perahan yang dah disejukkan dalam peti ais dan dipanaskan.
Sebaiknya elakkan guna susu beku. susu tersebut boleh dijadikan stok di masa hadapan. Bayi yang masih kecil memerlukan khasiat sepenuhnya dari susu ibu segar. Selepas seminggu, boleh gantikan pula dengan 2 kali susu perahan sehari. Dan pada minggu ketiga, beri susu perahan 3 kali sehari.
Semasa beri bayi minum guna botol,tarik sedikit botol supaya bayi terpaksa tarik dan hisap puting tersebut. Selepas dua tiga teguk saya tarik bagi dia rehat sedikit kemudian hisap lagi.
Semoga berjaya!



Keunikkan Shaklee

Salam..Harini saya nak share tentang keunikkan beberapa vitamin Shaklee yang saya sendiri makan dan menjadi pilihan ramai khususnya ibu-ibu yang menyusu yang memerlukan makanan tambahan bagi melengkapkan nutrisi dalam pemakanan seharian.Jom baca info di bwh ye..


1. ENERGIZING SOY PROTEIN
· Sumber terbaik daripada kacang soya
· Mengandungi protin lengkap (9 essential amino asid)
· Protin mental
· Kolesterol “0” serta rendah lemak
· PER(Protein Efficiency Ratio) yang tinggi – 2:5


2. VITA-LEA

· Mengandungi 12 vitamin dan 7 Galian pada kadar yang seimbang
· Larutan yang cepat (17 minutes disintegration time)
· Folic Acid dan Biotin 100%
· 2 biji membekalkan 600 mg calcium
· Diuji oleh 48 saintis selama 198 jam bagi setiap ‘batch’


3. VITA -C 500 mg SUSTAINED RELEASE

· Pelepasan perlahan-lahan – 100mg setiap jam selama 5 jam
· Bio-flavonoid C complex
· Sumber terbaik – Rose hip
· 1 bij mengandungi vitamin C seperti mengambil 7.5 biji oren segar


4. B-COMPLEX

· Sumber terbaik – Torula dan Brewers Yeast
· Mengandungi 8 jenis vitamin B
· 100% Folic Acid dan 100% Biotin
· Tidak mengandungi pewarna tiruan



Credit to sifu saya Kak N utk info ni..

Sunday, 25 December 2011

Testimoni : Ibu kembar sepasang - Stok Susu Kian Bertambah dengan Power Pumping dan Pemakanan Set B

Assalam..lama saya tak update blog ni sebab kekangan waktu dan bz sejak akhir2 ni..Hari ni senang hati sy nak share testimoni daripada customer saya Emma Khalib yg merupakan ibu kepada sepasang bayi kembar...
Beliau mengadu kepada saya yg susu beliau semakin berkurangan dan tak cukup utk si kembar dan berminat utk mencuba Set B (Breastfeeding) dan ESP..


Sebelum tu saya jelaskan kepada beliau tentang pemakanan suplement ini membantu dalam kesihatan dalaman,lebih bertenaga,tidak letih,mood yang baik dalam menjayakan penyusuan. Supplement ni tak bantu banyakkan susu tapi membantu dalam cepatkan pengahasilan dengan syarat konsep penyusuan perlu dipatuhi...


Setelah beberapa hari mencuba Set B dan saya juga menyarankan supaya Emma buat power pumping utk tingkatkan penghasilan susu sebab cara ini memang efektif bagi mereka yg merasa susu kurang dan merundum..Jom baca sms beliau yang saya terima setelah mengamalkan power pumping dan amalan pemakanan vitamin Shaklee ni...


"Assalam dear...nk gtau lepas I mkn shaklee tu...kul 1am smlm I try wat pp..susu da dpt 5.5oz :) alhamdulillah...kalau x dpt 1oz je..tp td ptg I pam dpt 1q yeoz je..xpe sbb bru pas df babies...tp yg bestnye susu I jd kaler kuning...xpnah susu I jd kaler tu..before dis kaler putih je..at last bley wat stok ;) tq ye...


Tq ye..wlupon skg wat pp xbape byk..at least ada jgak sy bley wat stok...klu x..mmg xde..sy slalu wat pp after df..even lepas wat pp pon,I df babies dorg xngamuk mcm xpuas menyusu..alhamdulillah...n cepat je breast rasa full lepas df/pp...wlupon xrasa bengkak susu..;). Bley je nk wat testimoni ..xsalah nk share ;) "




Alhamdulillah rezeki susu utk si kembarnya semakin bertambah walaupun belum menyusu badan sepenuhnya tapi dapat juga utk kumpul stok utk anak2nya...Sebenarnya tiada alasan untuk mengatakan yg kita tak cukup susu,yang penting kita berusaha tentu ada cara dan bagaimana...Anak kembarnya mengingatkan kepada diri saya sendiri yg juga kembar..;)..


So,apa yang saya nak kongsikan di sini...bagi mereka yang susu kurang anda buatlah power pumping utk tingkatkan penghasilan susu..Selain itu amalkan pemakanan yg sihat dan seimbang ikut piramid makanan..Pemakanan supplement ini adalah alternatif bg mereka yg tak sempat nak dapatkan nutrisi vitamin dari sumber makanan yg asli,jadi anda bolehlah amalkan makan supplement utk kesihatan tubuh anda juga baby pun dapat nutrisi2 vitamin tersebut.


Emma amalkan Set B dan ESP



EUPHORIA BREASTFEEDING SET B
Mengandungi
* Multivitamin
*  B complex
* Vitamin C
* Alfalfa




Boleh email kepada saya di ct_nusrat@yahoo.com atau sms kan kepada saya 017-2549388 untuk konsultasi percuma apabila membuat belian dari blog ini.

Monday, 19 December 2011

Faktor kenapa VITAMIN TIDAK BERKESAN.

Ada segelintir kumpulan pengamal vitamin yang merasakan tidak mendapat apa-apa manfaat dari pengambilan vitamin atau supplement mereka disebabkan oleh beberapa faktor :

1. Pengambilan air kosong dipandang remeh.
Ramai yang ada masalah untuk amalkan minum air masak kosong dan lebih suka yang bewarna dan berperisa. Air yang manis boleh meningkatkan kepekatan darah serta menyebabkan kegemukan.
Kita disarankan mengamalkan banyak minum air masak apabila mengamalkan pengambilan vitamin supaya penyerapan vitamin oleh tubuh berlaku dengan lebih baik.

2. Elakkan makan vitamin secara banyak sekaligus pada satu masa.
Apabila kita makan semua vitamin secara sekaligus, ini meningkatkan kepekatan darah kita hanya pada masa-masa tertentu. Ramai yang suka amalkan ini apabila waktu hendak tidur sedangkan pada masa selepas itu kita akan kurang minum air. Maka cuba agih-agihkan pengambilan vitamin anda mengikut kesesuaian dan keperluan anda agar kepekatan darah tidak meningkat secara mendadak pada satu satu masa. Ini juga membantu agar buah pinggang tidak terlalu dibebani pada satu satu masa tertentu sahaja.

3. Elakkan pengambilan vitamin bersama ubat.
Sekiranya anda dalam pemantauan doktor atas masalah kesihatan, elakkan mengambil ubat secara serentak dengan pengambilan vitamin kerana ini hanya akan menyebabkan darah bercelaru dan tidak dapat menyerap vitamin dengan baik. Cuba sediakan jadual, sekiranya selepas makan pagi anda mengambil ubat doktor maka anda boleh amalkan vitamin pada waktu tengahari atau malam. Namun sekiranya anda perlu makan ubat secara berturutan, pagi dan petang, maka amalkan vitamin selepas 1-2 jam selepas pengambilan ubat doktor.

4. Kurangkan pengambilan kafien dalam diet harian.
Tahukah anda pengambilan kafien boleh merosakkan vitamin yang sedia ada dalam badan? Maka pengambilan minum yang berkafien yang tinggi secara berterusan boleh membazirkan vitamin yang kita amalkan selama ini. Maka kita tidak akan mendapat kesan seperti yang diharapkan sama sekali disebabkan vitamin rosak disebabkan pengambilan kafien secara berterusan.

5. Pantang larang makan vitamin.
Tahukah anda pengambilan multivitamin yang lengkap dengan zat besi tidak boleh diambil bersama air susu? Ini kerana ia akan mengganggu penyerapan zat besi itu sendiri. Tahukah anda vitamin E tidak boleh diambil bersama alfalfa kerana alfalfa boleh mengganggu penyerapan vitamin E oleh tubuh badan manusia. Ada beberapa lagi yang perlu kita ketahui seperti pengambilan Alfalfa tidak disarankan untuk ibu mengandung kerana boleh mengakibatkan risiko keguguran di awal kehamilan.

TIPS UNTUK IBU MENYUSU.

Makanlah vitamin yang fokus untuk membantu ibu menjayakan penyusuan. Utamakan niat yang utama. Supaya tidak terlalu banyak vitamin yang anda amalkan dan dikhuatiri pengambilan air tidak sekata. Sekiranya anda membeli, maka dapatkan jadual makan yang betul dan pastikan anda tahu fungsi kebaikan vitamin yang anda beli!


sumber : www.anakkuwiraku.com


Boleh email kepada saya di ct_nusrat@yahoo.com atau sms kan kepada saya 017-2549388 atau PM saya di FB Raihan's Shaklee untuk konsultasi percuma apabila membuat belian dari blog ini. 

Saturday, 17 December 2011

Menyusukan Anak Sambil Kuruskan Badan

Ramai dikalangan ibu yang baru dalam dunia penyusuan masih dalam ragu2 untuk meneruskan penyusuan terutama apabila ayat yang selalu diberitahu ialah:

1. Jangan control makan sebab ianya akan ditukarkan menjadi susuibu.
2. Pastikan pengambilan air yang seimbang dengan makanan.

Sesungguhnya makanan dan minuman itulah yang akan menghasilkan susu. Ada juga pendapat mengatakan lagi banyak makan lagi banyak susu. Ini kerana penghasilan susuibu itu sendiri akan membakar kalori si ibu dan membantu badan si ibu tidak naik mendadak.

Namun tidak dinafikan ada ibu2 yang menyusukan anak yang mendapati dirinya semakin membesar atau kenaikan berat sejak mengandung yang tidak turun2...ada beberapa faktor yang mempengaruhi antaranya ialah genetik, metabolisme yang rendah, pemakanan yang tidak seimbang dan gaya hidup.

Bagi ibu2 baru ada antara mereka yang sanggup berhabis duit ke tempat pelansingan .... bagi yang berduit boleh sahaja. Namun ada juga yang mengamalkan produk pelansingan yang kononnya dijamin selamat untuk penyusuan. Bagi pendapat ibu secara peribadi, jika kita benar2 berniat nak menyusukan si comel kita, kita perlu concern dengan apa jua yang kita makan kerana sesungguhnya ia memberi kesan kepada si kecil. Sesungguhnya jika produk pelansing itu membuatkan si ibu cirit birit, adalah lebih baik jangan diteruskan. Ini dikhuatiri mengganggu sistem penghadaman si kecil yang sedang menyusu dan boleh membawa kemudaratan pada si ibu dan juga anak akibat dehidrasi.

Antara supplement yang membantu ibu yang menyusu sambil berniat untuk melangsingkan badan ialah

1. Soy protien (Alhamdulillah ramai yang telah mencuba soy protin ini memberi maklum balas yang bauk, antaranya ialah bengkak susu, bertenaga dan kulit kelihatan sangat cerah tanpa menggunakan krim pencerah!)

2. Multivitamin- ia sangat penting demi memastikan badan si ibu dipenuhi dengan semua zat yang seimbang.

3. B complex- memastikan si ibu tetap bertenaga dan mood yang stabil.

4. Vitamin C- sebagai antioksidan dan pengukuh antibodi dan pembentuk kolagen.

5. Perfomance drink- demi memastikan kandungan gula dalam badan si ibu sentiasa stabil dan mengelakkan dehydrate.

6. Alfalfa- membantu badan si ibu menghasilkan susu dengan lebih baik.Bertindak sebagai fiber yg mengatasi masalah sembelit juga melancarkan sistem badan.

credit



Boleh email kepada saya di ct_nusrat@yahoo.com atau sms kan kepada saya 017-2549388 atau PM saya di FB Raihan's Shaklee untuk konsultasi percuma apabila membuat belian dari blog ini. 

Thursday, 15 December 2011

CarotoMax ( previously known as Beta Carotene)


Nama Produk : CarotoMax ( dahulu dikenali sebagai Beta Carotene )
Kandungan sebotol : 30 kapsul
Cadangan sajian : 1 kapsul sehari



Perlindungan Sel-Sel dari Dalam*
Setiap hari, sel-sel di dalam badan anda diserang oleh berjuta-juta radikal bebas yang boleh menyebabkan kerosakan DNA.  Apakah yang boleh membantu?  Jawapannya ialah Anti oksida.  Anti oksida merupakan nutrisi yang boleh melindungi sel-sel ini daripada radikal bebas, meningkatkan kesihatan sel secara menyeluruh dan menyediakan perlindungan untuk menentang kerosakan sel-sel.

Perlindungan Menyeluruh dan Berkesan
Perlindungan antioksida dapat ditingkatkan dengan pengambilan CarotoMax Shaklee. Shaklee mengambil perlindungan anti oksida yang terdapat pada buah-buahan, sayur-sayuran dan tanaman lain melalui cara pengasingan, penyaluran dan pembentukkan kerotin secara semulajadi. *CAROTOMAX menyalurkan lima daripada karotenoid penting yang dipilih daripada gabungan tumbuhan fitokimia. Anda tidak akan mendapat perlindungan gabungan ini daripada sumber makanan sahaja.

5 jenis karotenoid yang paling berkhasiat
  • Purata pengambilan karotenoid, lutein, lycopena dan beta-karotena adalah 8 mg setiap hari manakala CarotoMax pula dapat membekalkan lebih 13 mg daripada karotenoid yang paling berkhasiat.
  • Membantu mengekalkan kesihatan badan secara umumnya dalam jangkamasa panjang serta kesihatan mata, jantung, kulit, paru-paru, prostat dan serviks secara khasnya.
  • Menguatkan sistem imun*
  • Biasanya disimpan dalam organ-organ tubuh kerana ia bersifat larut dalam lemak.
  • Mengandungi ekstrak yang unik daripada tomato, ekstrak biji benih anggur, ekstrak brocoli bertunas, minyak jagung, minyak palma dan marigold.
Dalam CarotoMax mengandungi karotenoid menyamai dengan
  • Beta Karotena Sama dengan 102 porsi Pisang
  • Lycopena sama dengan 714 porsi Aprikot
  • Lutein dan Zeaxanthin sama dengan 285 porsi pink grapefruitAlpha karoten sama dengan 89 porsi Raspberi
  • Alpha karoten sama dengan 89 porsi Raspberi
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Sunday, 11 December 2011

Kurus dengan Shaklee: Dari saiz 34 inci ke 29 inci..

Bukan susah nak gemukkan tapi bukan senang nak kurus. Kalau nak tahu, macam mana Hasmah berjaya menurunkan berat badan dan saiz pinggangnya, 
baca cerita Hasmah ini. Beliau menjaga pemakanan, bersenam di rumah dan mengamalkan produk Shaklee untuk mempercepatkan proses mengurangkan berat badannya.







Saya mula sedar yang badan naik sejak anak ke 2 saya berumur 6bln..selera makan membuak2..dan badan juga bagai dipam2..lagilah saya ni menyusukan anak sepenuhnya dengan susu ibu, saya tak boleh nak diet beria2..jadi saya bedal je apa makanan yang terlintas difikiran ni nak makan..yang sangat sedihnya bila seluar Jeans saya yang saiz 34 tu dah tak muat lagi..huhu... 



Jadi saya mula berazam nak muatkan semula seluar Jeans yang saiz 34 tu..sebab saya sayangkan seluar tu..dan tambah lagi saya sayangkan badan saya yang slim masa anak dara dulu..ceh..slim ke..haha.. 


Memang lambat untuk saya dapatkan berat ideal dengan ketinggian saya dan ambil masa yang lama juga..tapi dek NEKAD dan AZAM saya teruskan juga..seiringlah dengan USAHA..bukan angan2 je..berat saya masa pakai baju oren kat atas tu lebih kurang 74kg..BMI terlebih berat badan..saya cuma nak dapatkan berat ideal je..dan sekarang berat saya lebih kurang 60kg..BMI berat normal..tinggi tak lah tinggi mane pun 159cm..rasanya dah cukup kot berat takat ni..xmo kurus lagilah sebab banyak baju lama dah tak boleh pakai kene kecikkan..huhu.. 


Jadi jom saya sharekan apa yang saya buat bermula dari bulan 3 tapi yang betul2 dietnya dari bulan 6 2011 ni lah.. 



1.Saya kurangkan makan Nasi. Mula2 makan dalam jumlah yang sedikit..ada juga beberapa bulan saya tak sentuh nasi dalam 2 bln macam tu lah..memang susah nak biasakan tapi lama2 saya jadi terbiasa..

2.Saya kurangkan minum air manis terutama sekali minuman dalam tin. Gula dalam minuman tin tu sangat tinggi tau..

3. Saya kurangkan fastfood. (No KFC, No Pizza)

4. Saya bersenam dalam rumah je..senaman ape yang saya buat ye..saya skipping dan saya main hullahoop yang gelung rotan gelek2 kat pinggang tu lah.. ;) memang berpeluh..mula2 saya digelakkan oleh anak2 dan suami..huhu..

5. Saya mula AEROBIC kat Tmn Pulai Perdana JB dah dekat sangat dengan rumah..baru mula 2 bln..saya ambil program "Shape Your Body"..buat ape dengan program ni..sebab saya perlu untuk saya bentukkan semula badan saya yang dulunya gemok dengan beraerobic..memang terbaekkk..

6. Saya banyakkan makan sayur dan makanan yang kurang kalori seperti meehoon sup..mula2 memang tak seleralah nak makan tapi "alah bisa tegar biasa"..

7. Saya banyakkan minum AIR MASAK..sebab air masak juga membantu untuk meningkatkan metabolisma badan kita..

8. Saya KAWAL NAFSU MAKAN saya yang dulunya sangat suka makan makanan yang berlemak seperti masak lomak cili api..haha..maklumlah saya orang N9..

9. Saya menjalani PROSES DETOX dengan HERB-LAX SHAKLEE..sebab untuk kuruskan badan wajib menjalani proses penyikiran toksin dalam badan dahulu supaya mudah untuk proses penyerapan vitamin berlaku..maklumlah dah hampir 30 tahun hidup perut ni pun dah macam2 terima jenis makanan..

10. Saya ISTIQAMAH makan LECITHIN SHAKLEE sebab ia membantu untuk saya dapatkan berat idaman saya..dan juga kalau dulu saiz jeans 34 pastu 31 dan sekarang dah saiz 29..macam tak caye je..tapi kene percaya... ;)



SABAR adalah kunci utama untuk DIET ni..sebab badan nak ambil masa sehari untuk gemok dan juga badan tak ambil masa sehari untuk kurus...biar lambat asalkan selamat..jom saya sharekan info produk Shaklee yang boleh anda pilih untuk DIET..Ianya cuma saranan..terpulang pada anda dan juga bajet ye..tiada paksaan..sebab kalau tengok 10 perkara yang saya buat 2 je bantuan dari Supplement..yang 8 lagi silalah baca..hehe.. 





Boleh email kepada saya di ct_nusrat@yahoo.com atau sms kan kepada saya 017-2549388 atau PM saya di FB Raihan's Shaklee untuk konsultasi percuma apabila membuat belian dari blog ini. 



Friday, 9 December 2011

Senarai penyakit dan cadangan suplemen SHAKLEE

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.




Terima kasih kepada Mommy Lyna untuk list yang beliau ‘compile’ kan di bawah ini. Walaubagaimanapun, perlu saya tegaskan di sini bahawa, senarai ini sekadar cadangan sahaja, sila dapatkan nasihat dari pakar atas penyakit serius yang anda hidapi. Pastikan sebarang rawatan yang anda jalani mendapat kebenaran dan pengesahan doktor.

Penyakit dan Vitamin A-K

by Mommy Lyna 

Di bawah adalah senarai penyakit yang biasa kita dengar dan vitamin&mineral yang dicadangkan. Walau bagaimanapun, anda dinasihatkan mendapatkan konsultansi dari pakar (doktor) terlebih dahulu sekiranya menghadapi masalah serius.
Alergi 

  • Vita-C
  • B Complex
  • Alfalfa
    • ketiga2 vitamin di atas termasuk dalam Set Allergy (Set G)
  • Garlic Complex
Alzheimer 
  • Vita-E Complex
  • B Complex
  • Omega Guard
  • Garlic
Anemia 
  • B Complex
  • Vita-Lea
  • Vita-C
    • Ketiga2 vitamin di atas termasuk dalam Set Optimum (Set A)
Arthristis 
  • Vita-Lea
  • Ostematrix
  • Vita-C
  • Alfalfa
  • Peppermint-Ginger
Batu hempedu 
  • Peppermint-Ginger
  • Lecithin
  • Vita-C
  • Vita-E
Bronkitis dan pneumonia 
  • Carotomax
  • Vita-C
  • Vita-E
    • (ACE)
  • Zinc
  • Garlic
Buasir 
  • Vita-C
  • Vita-E
  • Ostematrix
Carpal tunnel 
  • Vita-Lea
  • B complex
  • Vita-C
    • Set A
Cirit-birit 
  • B Complex
  • Garlic
  • Performance Drink
Darah tinggi 
  • Set A
  • Garlic
  • Fibre Plan Unflavoured
  • Vita-E
Diabetes 
  • Set A
  • Garlic
  • Vita-C
Ekzema 
  • B Complex
  • Vita-C
  • Alfalfa
  • GLA Complex
  • Zinc
Fibrocystic breast 
  • ACE
  • GLA Complex
  • B Complex
Gout 
  • Set A
  • Zinc
Insomnia 
  • Ostematrix
  • B Complex
Jangkitan telinga 
  • Vita C
  • Zinc
  • Garlic
Jerawat 
  • B Complex
  • Vita-C
  • Vita-E
    • Votamin2 di atas terkandung dalam set D
  • Zinc Complex
  • GLA Complex
Kanser 
  • Vivix
  • ACE
  • Garlic
  • Ostematrix
  • B complex
  • Fibe Plan Unflavoured
Katarak 
  • ACE
  • B Complex
  • Zinc
Kelemumur 
  • B Complex
  • Zinc
Kencing kotor 
  • Vita-C
  • Zinc
  • Garlic
  • Alfalfa
Kesuburan 
  • Vita-C
  • Vita-E
  • Zinc
  • GLA Complex

Boleh email kepada saya di ct_nusrat@yahoo.com atau sms kan kepada saya 017-2549388 atau PM saya di FB Raihan's Shaklee untuk konsultasi percuma apabila membuat belian dari blog ini.