Tuesday, 29 November 2011

Merawat Darah Tinggi Dengan Shaklee

istilah merawat sebenarnnya tak berapa tepat, kerana suplemen tidak merawat sebaliknya mencegah dan mengatasi.
Darah tinggi adalah salah satu pembunuh senyap yang utama. Ia merupakan penyakit yang kurang didiagnos dan dirawat di seluruh dunia sehinggalah hari ini. Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan II menunjukkan bahawa kira-kira 24% penduduk Malaysia menghidap darah tinggi . Kebanyakannya disebabkan oleh pembentukan ‘benteng’ dalam salur darah yang disebabkan oleh kolesterol.
Darah tinggi merupakan satu faktor utama untuk mendapat penyakit kronik lain seperti arteri koronari, cerebrovaskular, arteri periferi dan kegagalan ginjal. Penghidap darah tinggi berisiko untuk mendapat strok atau angin ahmar.
Adakah produk Shaklee dapat merawat darah tinggi? Merawat 100% mungkin tidak, tapi mengawalnya dari menjadi lebih teruk, mengurangkan simptom, serta mengelakkan darah tinggi dari berlaku.
Vitamin Shaklee yang disarankan kepada penghidap darah tinggi:-
  • Vitamin Asas iaitu Vitalea, B Complex dan Vita-C –> membekalkan sokongan yang diperlukan oleh sistem imun badan untuk melawan sebarang kesan jangkitan dan mengekalkan kesihatan kardio-vaskular.
  • Carotomax, Vita-C dan Vita-E –> gabungan nutrien antioksidan penting untuk mengurangkan risiko penyakit yang terhasil daripada aktiviti radikal bebas.
  • Omega Guard –> merendahkan paras kolesterol tidak baik dan meningkatkan fungsi jantung
  • Garlic Complex –> mengawal jangkitan, menurunkan tekanan darah, menurunkan kolesterol dan memelihara kesihatan selular.

JAGA PEMAKANAN KETIKA MENYUSUKAN ANAK

Ketika hamil, anda sentiasa menjaga pemakanan agar bayi di dalam kandungan sihat dan mendapat cukup nutrisi. Apabila bayi sudah lahir, anda juga harus menjaga pemakanan harian kerana susu ibu akan membekalkan semua zat yang diperlukan untuk membesar dan menjana perkembangan otaknya. Jadi, apa yang anda makan sepanjang tempoh menyusu adalah amat penting untuk kesejahteraan bayi anda.

PEMAKANAN SIHAT DAN SEIMBANG

1. Anda perlu mengambil pemakanan seimbang bagi memenuhi keperluan protein, kalori, vitamin dan mineral bagi membantu tumbesaran bayi.

Diet yang seimbang mestilah terdiri daripada 3 kategori makanan yang diperlukan tubuh seperti karbohidrat dan lemak bagi membekalkan tenaga. Sumber tenaga ini terdiri daripada nasi, roti, mi, kentang dan aneka kuih-muih yang dihasilkan secara sihat. Manakala sumber lemak pula terdiri daripada hasil tenusu, merjerin dan sebagainya. Sumber kedua penting adalah PROTEIN yang terdiri daripada daging, telur, ayam, makanan laut, hati, suus, keju dan kekacang. Sumber untuk VITAMIN dan MINERAL pula segala jenis buah-buahan dan sayur-sayuran.

2. Ketika proses penyusuan, bayi anda menerima setiap apa yang anda makan menrusi susu yang dihasilkan

Jadi berhati-hati terhadap pengambilan nikotin (rokok), kafein, gula, pemanis tiruan, bahan pengawet dan sebagainya yang boleh menjejaskan tumbesaran dan perkembangan otak bayi anda. Kurangkan pengambilan kafein, gula ataupun pemakanan yang menyebabkan alahan pada bayi.

3. Elakkan pemakanan yang memudaratkan ibu dan bayi
Misalnya, makanan yang boleh menyebabkan bayi kembung (colic) ataupun alergi. Walaupun dari segi kesihatan moden, tidak ada senarai makanan yang perlu dicegah atau tidak dibenarkan,namun dari segi praktis masyarakat tempatan, terdapat beberapa jenis makanan yang menyebabkan masalah kembung iaitu petai, nangka, kekacang, brokoli dan aneka makanan yang dikategorikan ‘gassy food’. Ada sesetengah bayi mengalami alahan makanan yang diambil ibu. Jadi, anda boleh mengenal pasti jenis-jenis makanan yang memudaratkan bayi dan elak daripada mengambilnya sepanjang tempoh penyusuan.

Kredit artikel : Majalah Harmoni

Wednesday, 23 November 2011

Kesan Jerawat pada Muka Kian Hilang Dengan Pemakanan Set D dan GLA


Testimoni SET D + GLA (Puan Syafiza Othman) customer kepada kawan biz saya Yati Napi:

"Assalamualaikum.. Kak Yati.. Hari ni fiza nk bg testimoni..ehehe..

Alhamdulillah dh 25 hari Fiza mkn Set D + GLA ni.. Bersyukur sgt2.. Sebelum ni asyik jaga luaran je..Fiza mengalami parut pembawakan baby yang sangat teruk.. Muka jadi gatal2 dan meninggalkan parut yang sangat hodoh.. :(..Sebelum ni dh macam2 produk kecantikan dr yg murah sehinggakan yang mahal tapi takde perubahan pun.. Segala treatment la apa la semua dah try tp x de perubahan yg habis duit je..

Fiza sangat2 bersyukur kepada Allah S.W.T kerana membuka pintu hati Fiza untuk mencuba vitamin Shaklee ni di saat Fiza hampir2 tak percaya pada segala macam produk kecantikan ni..Sebelum ni fiza ada jugak ambik Tab X..

Seminggu je makan SET D ni dh ada orang tanya Fiza.."Eh,pakai produk apa sekarang??" Nampak sgt kan muka Fiza sebelum ni sgt2 teruk.. Sedih sgt tau bila orang tanya mcm tu.. huhu..Raya Haji lepas family Fiza datang beraya di rumah Fiza.. Mak dan kakak pun tanya benda yang sama.. Ye la sebelum ni asyik tukar produk je.. Hubby pun cakap lps ni jangan tukar2 produk dh.. Makan vitamin je.. =) Sangat2 gembira dan bersyukur sangat2 kerana mendapat sokongan dari suami..

Alhamdulillah dgn disiplin dan minum air yang banyak Fiza dh nampak perubahan pada wajah Fiza.. suka sangat2.."
 — with Syafiza Othman.





Walau apa supplement yg kita ambil, yg penting DISIPLIN & MINUM AIR YG BANYAK...InsyaAllah...




Boleh email kepada saya di ct_nusrat@yahoo.com atau sms kan kepada saya 017-2549388 atau PM saya di FB Raihan's Shaklee untuk konsultasi percuma apabila membuat belian dari blog ini. 

Monday, 21 November 2011

Vitamin E utk Awet Muda

Pengambilan vitamin E dikatakan membantu wajah kita kelihatan muda. Ini kerana vitamin E membantu melambatkan proses penuaan. Namun ambillah vitamin E yang asli ditulis pada botol alpha tocopherol....serta perlu diambil bersama selenium agar penyerapan berlaku dengan lebih baik.

Jika anda konsisten dalam 14 hari, akan lihat kedutan pada bawah mata atau tepi mata beransur hilang....selamat mencuba. Bagi ibu yang menghadapi warna erola yang hitam dan tidak menarik, anda patut mencuba dengan vitamin E bagi mendapatkan warna erola yang asal.

credit



Ingin cuba vitamin E Shaklee dengan tawaran yang istimewa bulan Nov ini,tinggal beberapa hari saja lagi.Hubungi saya hari ini!

Sunday, 20 November 2011

Merawat Keputihan

Jangan Anggap Remeh!

Ramai wanita menganggap keputihan itu adalah gejala yang normal dan akan sembuh dengan sendirinya. Anda silap! Keputihan adalah lebih jauh daripada itu...
Tahukah anda bahawa keputihan terjadi disebabkan antara 2 sebab ini. Iaitu jangkitan bakteria seperti Bacteria Vaginosis ataupun kulat seperti Trichomoniasis dan Candida Albican.

Jika rawatan kulat ini tidak dirawat, maka kesannya akan menjadi bertambah teruk. Kulat ini mampu merebak keseluruh tubuh anda dan seterusnya jangkitan ini boleh menyerang organ-organ penting dalam badan anda.
Jangkitan bakteria atau kulat ini juga mampu merebak ke pasangan kita.
Hasilnya organ seksual lelaki juga akan mengalami kegatalan, kemerahan, kesakitan dan juga kulit melecet.
Rajah diatas menunjukan bagaimana bakteria dan kulat merebak kedalam saluran faraj.
credit


  
Apa Vitamin Shaklee dapat membantu?
Sudah tentu jawapan saya Alfalfa

Testimoni dari pengguna shaklee yang mengalami keputihan teruk..kini tiada lagi keputihan.
Klik pada gambar untuk gambar yang jelas.

Alfalfa ni banyak sangat kegunaannye. Selain dari masalah keputihan gabungan Alfalfa bersama Vitamin E juga boleh mengeratkan lagi hubungan suami isteri

Tentimon dari kami Euphoria GBS. (Penangan Alfalfa dan Vitamin E)




Apakah kebaikan Alfalfa?
(1) Terkenal untuk merawat 3 A :
• Arthritis
• Asthma
• Allergy

(2) Berkhasiat untuk membantu masalah :
• Penyakit Usus (Colon disorder)
• Buah pinggang
• Kencing manis
• Melawaskan usus
• Ulcer
• Fluid retention (sembab)
• Kurang selera

(3) Mengandungi 8 enzim yang boleh membantu masalah :
• Penghadaman
• Pencernaan
• Flatulence
• Abdominal discomfort dikalangan orang dewasa

(4) Terkaya dengan klorofil yang dapat membantu masalah
• Gastrik
• Penyakit kulit (Eczema)
• Kurang darah (Anemia)
• Sembelit
• Badan, nafas dan kaki berbau

(5) Promotes pituitary gland function

(6) Meneutralkan asid dalam badan (Alkalize’s the body and detorities the body especially the liver)

(7) Merawat masalah keputihan pada wanita. Sifatnya yang mengandungi phytoestrogens juga menyebabkan ia mempunyai fungsi seperti kacip Fatimah, maka, membantu dalam "hubungan" suami isteri (enhance libido). Malah, ada juga yang mengaitkannya dengan membantu pembesaran payudara.
Memang sangat bagus diambil oleh wanita & para isteri.
(8) As a galactagouge. Bagus diambil oleh ibu menyusu, kerana ia meransang dan menambah pengeluaran susu ibu .




Segalanya tentang : 
Alfalfa boleh baca di sini.
Vitamin E boleh baca di sini.


Boleh email kepada saya di ct_nusrat@yahoo.com atau sms kan kepada saya 017-2549388 atau PM saya di FB Raihan's Shaklee untuk konsultasi percuma apabila membuat belian dari blog ini. 

Friday, 18 November 2011

Dulu Anti-Supplement ,Sekarang Dah Jatuh Cinta -Pengakuan Pharmacist

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.   



Nama sebenar beliau Khadijah Zulkifli, currently kerja at Farmasi Anis, Taman Seri Serdang, Selangor. Jom baca pengakuan beliau yg anti-supplement akhirnya jatuh cinta selepas mengambil supplement utk sedapkan hati sepupunya je..Siapa sangka selepas beberapa hari consume ternyata serasi dan berkesan pada beliau...






Meow Meoww 
alhamdulillah, unbelievably fast & effective! I'm a pharmacist by profession .. lama dah x percaya vitamin2 ni .. customer yg dtg my pharmacy semua i promote jual drugs je terus. Shaklee ni pun memula beli & try makan sbb adik ipar sendiri yg jual (kalo org lain, confirm i x beli, ok..) so i just bought GLA + Vit E, bukan percaya sangat .. tapi just nk support biz adik sendiri (betul, sejak dulu lagi, adik ipar i ni mmg rajin jadi dealer. Semua pun i beli sikit, then x beli dah) Everyday i took 1 vit E + 3 GLA. Baru dua minggu dah nampak kesan pada kulit muka. So apa lagi? Tengahari tadi ina sekeluarga sampai KL from Penang, terus je la bagi cash 600, pulun lagi stok GLA & seangkatan dengannya! :D



So anda di luar bagaimana,supplement ni adalah sebagai alternatif pencegahan untuk tempoh masa yang lama. Berbeza dengan ubat mengandungi dadah,melega dan menghilangkan kesakitan buat sementara tetapi boleh juga mendatangkan kesan kepada kesihatan pada masa hadapan. 


Tepuk dada tanya selera samada anda mahu bergantung kepada ubat atau supplement...Supplement Shaklee merupakan vitamin semulajadi selamat untuk dimakan tanpa perlu merasa ragu..;)


**Sumber dari Laman FB Grup Euphoria..







Untuk pertanyaan atau konsultansi percuma boleh hubungi saya melalui:
Sms/call:017-2549388
Email:ct_nusrat@yahoo.com


Tuesday, 15 November 2011

Testimoni: Luka Pada Bibir Anak Cepat Sembuh Dengan Vitamin E

Vitamin E bukan saja utk kecantikan bkn saja utk dimakan tapi utk sapu pada luka juga tau! Macam best jekan..Memang best dan boleh jadi first aid di saat kecemasan.  Jom baca kisah laila..Pengalaman dia merawat luka bibir anaknya yg terkoyak....



oh terlupa... semasa check out nak ke Kaki gunung, si kecil aktif Iman Iqbal terjatuh tersembam dilantai - bibirnya luka terkoyak sedikit.Kesian, masa tu darah keluar agak byk... Alhamdulillah tak panik, lepas lap, saya amik 1 capsul Vitamin E - pecahkan dan letakkan ditempat luka. kalau sebelum ni saya dengar cerita kawan2 je, letak ditempat luka anak2 - terhantuk kepala bucu, ter hantuk mata, ketuat kering, dll. Alhamdulillah memang nampak kesanVitamin E.
_____________________________________________________










Bibir luka - lepas lap darah












selepas 24 jam


Selepas 2 hari.
Vitamin E membantu mempercepat proses baik luka-lepas ni insyaAllah ibu akan pastikan antara barang yang MESTi ada dalam handbeg ketika berjalan dengan anak2.



So mommies dan semua pastikan Vitamin E adalah item wajib anda utk saat kecemasan...Bukan saja utk dimakan tp leh buat sapu kat  tempat luka atau kat parut2 luka/jerawat utk cepat kering dan pudarkan parut tersebut..Caranya pecahkan vitamin E tu dan sapu cecair tu kat tempat yg perlu...


Bulan November ni ada promo best utk anda yg ingin membuat belian dari blog saya dan juga geng Euphoria...


Boleh email kepada saya di ct_nusrat@yahoo.com atau sms kan kepada saya 017-2549388 untuk konsultasi percuma apabila membuat belian dari blog ini.

Gout dan Supplement Yang Membantu

Apa itu gout ?
Penyakit radang sendi akut .Kebiasaannya melibatkan satu sendi sahaja terutamanya sendi ibu jari kaki.Terjadi akibat dari kadar uric acid yg tinggi didalam darah hyperuricaemia.

Terbahagi kepada 2 kumpulan
Gout Prima: Sejenis penyakit keturunan yang terjadi akibat dari gangguan proses metabolisma lantas menyebabkan hyperuricaemia.
Gout sekunder: Terjadi pada semua peringkat umur dan terjadi akibat dari penyakit kegagalan ginjal kronik, kanser seperti Leukimia dan Lymphoma.

Siapa yang berisiko ?
Lelaki
Wanita menopos
Obes / berat badan berlebihan
Makanan berprotein tinggi yg diambil secara berlebihan
Makan makanan dari organ dalaman haiwan seperti hati,limpa dsd.

Bagaimana mengelakkan dari terjadi?
Hindarkan perkara perkara yang meningkatkan risiko seperti yang tersenarai di atas. 
(info:anakku.wiraku.blogspot.com)

Dan ini testimoni dari kak N,pengalaman bapa mertuanya
“Utk kes gout ibu belajar dari bapak mertua ibu. Ayahtok dulu ada sakit gout yang teruk, bengkak kebanyakan sendinya sehinggalah beliau diperkenalkan dengan Shaklee. Dulu ayahtok tak boleh bangun dari katil kerana keadaannya yang sangat teruk tapi kini alhamdulillah beliau sihat namun perlu berpantang dalam mengambil makanan.Bagi pesakit gout, mereka disarankan TIDAK mengambil makanan yang berprotin tinggi terutama makanan laut seperti ketam, udang termasuklah ikan bilis. Ikan pula boleh tapi berpada2 juga terutama ikan sardin, memang boleh membuatkan lebih worst keadaan pesakit gout itu. Sayuran kekacang juga perlu dikurangkan. Buahan2 juga seperti pisang cuba dielakkan kerana ada sesetangah pisang memberi impak kepada pesakit gout yang boleh mengakibatkan sendi2 menjadi bengkak.”

Jadi sudah semestinya saya takkan suggest beliau mengambil soy protin..bertambah teruk goutnya karang..Antara supplemen yang dapat membantu mengurangkan kadar urik asid di dalam badan mereka:1. Alfalfa- untuk menyingkirkan toksik secara lembut dari badan. Namun pengambilan alfalfa memerlukan pesakit mengambil air yang banyak.

2. Performance drink- memastikan tubuh pesakit sendiri mempunyai kandungan air dan gula yang cukup agar tidak dehydrate.

3. Fiber unflavored - menyerap ke semua lebihan gula , lemak dan segala yang tidak diperlukan dari badan disingkirkan melalui perkumuhan.

4. Omega- Ini sangat penting bagi pesakit yang mengalami gout yang sangat teruk. Omega penting untuk mengelakkan inflamation pada sendi2 pesakit. Ianya sebagai langkah berjaga2 sebelum bengkak itu menjadi lebih teruk.


Nampak banyak? Namun inilah yang paling asas..kalau gi jumpe doktor pun,pasti akan dibekalkan ubat..kene bergantung dengan ubat selama2nya... namun kesan mengambil ubat/drug ke atas buah pinggang???..hanya pesakit yang menanggungnya.








Credit


Boleh email kepada saya di ct_nusrat@yahoo.com atau sms kan kepada saya 017-2549388 untuk konsultasi percuma apabila membuat belian dari blog ini.

Monday, 14 November 2011

Testimoni:Alfalfa Memang best Utk Masalah Kewanitaan..Cubalah Hari Ini Alami Perbezannya!

Testimoni di bawah ini adalah dari pengalaman customer2 Euphoria sendiri.Jom baca apa kata mereka melalui grup tertutup kami di FB:


Fauzi Lizar
Testimoni : Saya memang mempunyai masalah keputihan semenjak dari bangku sekolah menengah lagi. Akibat daripada tak alert tentang kebersihan bahagian tu. Zaman sekolah belum pandai nak pakai pantyliner ke hape. Bila meningkat dewasa, saya perhatikan keputihan saya makin teruk tapi tak berani nak pegi klinik. Segan. Dengar2 doktor akan masukkan ubat dalam kita punya tu. Lagilah takut. Terbiarlah sa...mpailah saya berkahwin dan hamil anak sulung. Semasa hamil, keputihan saya agak teruk jugak. Berbau dan berketul2. Malu dengan suami. Mujur suami jenis yang memahami. Suami suruh saya pegi check. Doktor bagi saya ubat yang masuk kat dalam kita punya tu. Malangnya tak lama lepas tu keputihan saya datang balik. Sedih. Giveup. Lepas tu langsung saya tak makan/pakai apa-apa produk pun sampailah saya mencuba set B yang ada mengandungi alfalfa. Saya dimaklumkan alfalfa boleh mengurangkan keputihan. Alhamdulillah setelah saya mencuba set trial yang untuk sebulan tu, keputihan saya dah x ade! Serius!!! Selalunya kalau saya pakai pantyliner daripada pagi, tengahari mesti dah penuh kesan keputihan tu tapi kali ni daripada pagi sampai petang, pantyliner saya bersih! Ya Allah rasa macam tak percaya. Saya tunjuk dengan suami, suami tersenyum je. Kalau dulu nak tidur pun saya terpaksa pakai pantyliner, sekarang tak perlu lagi. Alhamdulillah... Tak sia-sia saya mencuba. Saya tak malu nak berkongsi kegembiraan dengan semua orang. Dulu ader.. sekarang tidak lagi....Hehe.Terima kasih Shaklee.:-)
 
Eyta Hazril   
alfafa mmg ok..ms sy pas pantang..mkn alfafa 10bijik sbb sy xthu cr pmkanan cmne sbb sy mkn ikut botol 2..seriusly mmg ok..xde kputihan or lndir apa2 pn..kering je..tp kn mnm air byk..skg sy kurang mkn then jd blk..mmg bkesan sgt

alfalfa mmg best..dilla pernah tanya hasben (lepas bersama selepas 100hari berpantang) ada rasa lain tak??hasben dgn serba salah ckp adalah lain sikit lepas bersalin ni..dh kurang grip!tp lepas ambil alfalfa..katanye ketat mengalahkan anak dara ko!!hehehe..i luv alfalfa!! ♥

Cite psl alfafa ni masa saya buat ujian pap smears kan kene kangkang depan nurse so dia puji dan kaya rahim cantik mcm anak dara...mmg pong muerkakakak sbb suami kata ketat jadi marilah cuba alfafa ye. FYI saya anak 2 (mau lawan Dilla xmo kalah gak).

okay...no wonder la kali ni lepas abis pantang saya takder masalah macam rasa tak sedap dan discharge yang agak tak best...selalu lepas pantang jer mesti nak ambik bidadari. But not this time. I tak nak ambil any jamu cos malas nak campur2






APAKAH ITU ALFALFA?





Alfalfa merupakan raja segala tumbuhan dan raja segala herba. Ia mempunyai sitem akar yang panjang, iaitu sedalam 20 - 30 kaki ke dalam tanah. Selain kaya dengan klorofil, ia juga merupakan makanan paling lengkap kerana mempunyai 15 mineral, 10 vitamin, 8 enzim dan juga fiber. Ia juga kaya dengan mikronutrien yang membantu sistem badan berjalan lancar.
Pengamal perubatan herba (herbalists) selalunya akan mengesyorkan Alfalfa untuk pesakit yang kurang nutrisi (malnutrition), lemah (debility) dan sakit berpanjangan (prolonged illness).
Apakah kebaikan Alfalfa?
(1) Terkenal untuk merawat 3 A :
• Arthritis
• Asthma
• Allergy

(2) Berkhasiat untuk membantu masalah :
• Penyakit Usus (Colon disorder)
• Buah pinggang
• Kencing manis
• Melawaskan usus
• Ulcer
• Fluid retention (sembab)
• Kurang selera

(3) Mengandungi 8 enzim yang boleh membantu masalah :
• Penghadaman
• Pencernaan
• Flatulence
• Abdominal discomfort dikalangan orang dewasa

(4) Terkaya dengan klorofil yang dapat membantu masalah
• Gastrik
• Penyakit kulit (Eczema)
• Kurang darah (Anemia)
• Sembelit
• Badan, nafas dan kaki berbau

(5) Promotes pituitary gland function

(6) Meneutralkan asid dalam badan (Alkalize’s the body and detorities the body especially the liver)

(7) Merawat masalah keputihan pada wanita. Sifatnya yang mengandungi phytoestrogens juga menyebabkan ia mempunyai fungsi seperti kacip Fatimah, maka, membantu dalam "hubungan" suami isteri (enhance libido). Malah, ada juga yang mengaitkannya dengan membantu pembesaran payudara.
Memang sangat bagus diambil oleh wanita & para isteri.
(8) As a galactagouge. Bagus diambil oleh ibu menyusu, kerana ia meransang dan menambah pengeluaran susu ibu .



Dapatkan harga istimewa utk sebotol alfalfa khusus untuk mereka yang membuat belian dari saya. Anda juga boleh dapatkan dalam pek trial untuk percubaan.


Boleh email kepada saya di ct_nusrat@yahoo.com atau sms kan kepada saya 017-2549388 untuk konsultasi percuma apabila membuat belian dari blog ini.

Saturday, 12 November 2011

POWER PUMPING - Cara paling efektif untuk masalah susu sikit / merudum

Apa itu "Power Pumping"?

Merupakan teknik mengepam yang boleh membantu meningkatkan penghasilan susu. Ia melibatkanteknik dan setup mengepam yang biasa tapi dalam cara yang lebih unik. Ideanya adalah utk meniru bayi menyusu dan secara x langsung dapat meningkatkan bekalan susu ibu.

Power pumping is a technique that can be helpful in building a milk supply. For more information on basic pumping techniques, see the pumping section below. Here is a brief explanation of power pumping.

Power pumping involves using regular pumping techniques and setup, but in a unique way. The idea is to mimic a baby who is nursing frequently to increase a mother’s supply, as is common in the nursing relationship during a growth spurt. To power pump, hook-up as you would for a normal pumping session, pump for 10-20 minutes, rest 10 minutes, then pump another 10 minutes, then rest for 10 minutes, then pump again for 10 minutes. The mother does this for about an hour, once per day, to increase supply. At other pumping times during the day, routine pumping is used. It can take about a week to see an increase, so don’t get discouraged.

Some mothers prefer to concentrate their efforts and have a power pumping weekend, called “Power Pumping Boot Camp” by some lactation consultants. They power pump at each pumping for a couple of days before returning to routine pumping.-Quote from MOBI-

Siapa yang perlukan Power Pumping?

1. Ibu yang ingin menyusukan anak angkat – teknik ini digunakan untuk rangsang penghasilan susu.
2. Ibu yang ingin relaktasi/ menyusukan semula si anak setelah berhenti menyusukan.
3. Ibu yang kekurangan susu, berusaha untuk memperbanyakan semula susu – akibat drpd perubahan hormon, period, kurang mengepam etc.
4. Ibu berkerjaya yang sibuk hingga tidak dapat mengepam mengikut jadual masa tertentu di tempat kerja.

Macam mana nak buat Power Pumping?

Untuk Single pump – pam kanan dulu 10 minit, kendian pam kiri plak 10 minit, tukar plak ke kanan 10 minit dan seterusnya, bertukar2 setiap 10 minit berterusan selama sejam.

Untuk Double Pump – Pam kedua2 belah serentak selama 10 minit, rehat/ stop pam 10 minit, sambung lagi pam 10 minit, rehat 10 minit dan seterusnya selama 1 jam.

Disarankan buat power pumping ni sekali sehari, seelok2 nya waktu mlm ke subuh, sebab hormon susu sangat tinggi waktu ni. Boleh juga minum segelas air sebelum dan selepas sesi power pumping. Boleh lakukan sebelum tidur juga dan pastikan waktu melakukan power pumping adalah tetap dan konsisten.

Berapa lama masa diambil untuk dapat hasilnya?

Ibu-ibu jangan ingat sekali buat terus susu jadi banyak yer. Power pumping perlukan masa sekurang2nya 1 minggu! Walaupun pada hari pertama hasil pam setitik dua atau ‘pam angin’ semata2, teruskan misi sehingga dapat hasil yg dikehendaki. Jangan putus asa, usaha, doa dan tawakal, insyallah dipermudahkan olehNYA…amin.

Di sini saya nak kongsikan kisah seorang ibu yang rajin buat power pumping untuk maintainkan production susunya..owh ya! Jangan lupa pastikan pengambilan air harian anda tidak kurang dari 3 liter yer...dan inilah hasilnya...

kredit to : RahsiaVitamin



Boleh email kepada saya di ct_nusrat@yahoo.com atau sms kan kepada saya 017-2549388 untuk konsultasi percuma apabila membuat belian dari blog ini.