Thursday, 29 September 2011

Perkembangan tulang wanita akan berhenti pada usia 35 tahun

Pernahkah anda terfikir apa yang anda amalkan sewaktu muda akan mempengaruhi
 kecantikan dan kesihatan anda apabila usia meningkat? Kenyataannya, pemakanan 
dan penjagaan diri yang baik sepanjang hidup akan membentuk personaliti yang lebih 
sihat di usia tua.

Perkembangan tulang wanita akan berhenti pada usia 35 tahun – Siapa kata hanya 
kanak-kanak sahaja yang memerlukan susu untuk tulang yang sihat dan kuat. Sebagai
 wanita, penjagaan tulang anda sama penting dengan penjagaan wajah. Pengambilan
 harian kalsium dan vitamin D di usia 20-an dan 30-an sangat penting untuk mengelakkan
 keretakan tulang akibat tulang reput. Jika susah untuk anda komited pada pengambilan 
susu setiap hari, multivitamin dengan kandungan kandungan kalsium dan vitamin D juga 
memadai.

Jika anda mula mendapat simptom di bwh jgn tunggu lagi masih belum terlambat...

1.Anda yang mengandung, menyusukan anak dan yang pernah melahirkan anak
2. Anda yang mempunyai masalah allergy pengambilan bahan2 tenusu seperti 
susu.
3.Anda Sakit kepala yang teruk dan berhari-hari.
4.Anda yang sedang menjalani fisioterapi.
5.Anda mempunyai masalah pecah2 di telapak kaki dan rekahan di tumit kaki.
6.Anda mengalami PMS yang sangat teruk sehingga terpaksa mengambil pil
 penahan sakit setiap kali datang bulan.
7.Anda mempunyai masalah kesihatan yang berkaitan dengan darah.
8.Anda selalu mengalami sakit2 kaki, sakit2 sendi, sakit di bahagian tulang 
belakang, sejuk2 badan, rasa bisa di tapak kaki, kebas atau terasa seperti kaki 
dicucuk2 dengan jarum. 
  9.Anda mudah keletihan dan tidur yang kurang membuatkan golongan ini
mudah letih dan sukar untuk bangun tidur.ery
                                            
Di Shaklee, supplemen kalsium-magnesium (Cal-Mag) dikenali sebagaiOsteMatrix.
Pengambilan yang disyorkan ialah sebanyak 4 biji sehari, bersamaan 1000 mg kalsium
/400 mg magnesium. Ini bermakna, setiap sebiji pil Cal-Mag Shaklee boleh membekalkan
 250 mg kalsium/ 100 mgmagnesium…
Bagi saya...Ostematrix adalah supplement wajib saya ambil di samping set B...Boleh baca
 tentang Ostematrix di
sini. Saya ni tak minum susu,sebab tu saya perlukan kalsium dari
sumber lain..tapi harus ingat kalsium sahaja tidak mencukupi..Perlu ada magnesium supaya
 kalsium dapat diserap sepenuh nya...

Tuesday, 27 September 2011

TIGA SUPPLEMENT ASAS JIKA ANDA MAHU KURUS

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 





Basically utk diet.. Anda perlu:


Detoks (Fiber/herblax) + Protin (Cinch Shake or Energizing Soy Protin (ESP) + Lecithin

  1. Kenapa protin? Protein sangat perlu untuk membantu meningkatkan metabolisme tubuh, meningkatkan perkembangan otot, menjaga nafsu makan dan menjaga otot bebas lemak. Kajian menunjukkan protein dapat membakar kalori sampai sebanyak 35%.
  2. Kenapa kene detoks?Detox adalah proses membersihkan usus dimana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas dinding usus kita bersih. baru badan kita dapat menyerap nutrien pada tahap optimum. :)... tahukah anda... kunci asas untuk kurus adalah detox dulu yaaa..)
  3. Kenapa perlu Lecitin?: ..berfungsi untuk memecahkan lemak2 ...Lecitin dinamakan "pengemulsi semulajadi" kerana ia mempunyai kesan melekat kat lemak....dalam perkataan ringkasnya,ia menyebabkan lemak tu terapung kat dalam darah...dan seterusnya mencegah lemak dari melekat kat dinding membrane.. Lecitin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh bdn..

Utk detoks, anda boleh pilih samada nak Fiber atau Herblax.. ikut budget naa.. Antara fiber dan herblax..fiber lebih optimum resultnya :..Fiber akan memanjangkan tempoh makanan dalam perut dan memberikan rasa kenyang sepenuhnya. Ia berupaya menyerap lebihan air dan lemak dalam badan.Disamping tu kalau anda makan fiber ni, kerja2 ‘melabur’ akan jadi mudah, usus dicuci sepenuhnya jadi akan elakkan perut buncit.selain berfungsi untuk melancarkan penghadaman..

Credit to mamafaiz.com




 


Untuk pertanyaan atau konsultansi percuma boleh hubungi saya melalui:
FB:
Raihan's ShakleeSms/call:017-2549388
Email:ct_nusrat@yahoo.com

INFO : Apa si ibu perlu tahu tentang susuibu

Pemakanan si ibu sangat mempengaruhi apa yang disalurkan kepada anak iaitu melalui susuibu. Sebab itu jika menyusu bayi bawah 6 bulan, tidak digalakkan makan nenas, makan terlalu pedas, lada hitam ...dikhuatiri mengganggu perut bayi.

Selain itu, warna kekuningan EBM ialah disebabkan oleh B-Complex, same goes to our urine. So, bila dah minum banyak air lepas consume B-Comp, notice tak urine akan kembali normal? So, samalah dgn warna EBM.

Breastmilk is unique. Kepekatan warna susu depends on apa yang si ibu consume, plus, mengikut keadaan, suhu & masa waktu itu. Waktu panas/ tengahari/ summer, susu akan kelihatan cair, waktu malam/ sejuk/ winter, susu akan menjadi lebih pekat. Selari dgn keperluan baby waktu itu




Sunday, 25 September 2011

Tiada lagi sembelit, tiada lagi kejang dan hidup lebih sihat dengan Oste!

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 





Bagi anda yang mempunyai masalah sembelit, berikan diri anda peluang menikmati kesihatan yang lebih baik dengan Ostematrix Shaklee. Ia sangat membantu kita rasa lawas dan selesa.


APA KATA MEREKA YG TELAH MENGAMALKANNYA?

credit

Selama 3 tahun ostematrix telah diperkenalkan, ia adalah antara vitamin yang paling saya dan seluruh keluarga suka. Ostematrix buat saya bertenaga dan mudah bangun dari tidur. Suami saya akan pastikan ostematrix antara vitamin yang perlu bawa apabila beliau bekerja dan travel atas urusan meeting. Masakan tidak, walaupun tidur jam 12 malam, kita mudah bangun pada waktu yang kita tetapkan untuk bangun. Bagi suami isteri yang bekerja, sangat digalakkan amalkan pengambilan Ostematrix setiap hari.



Saya mula jatuh cinta dengan Ostematrix Shaklee 3 tahun dahulu. Masa tu saya mengadu dengan kawan bahawa saya kesian dengan suami saya yang banyak travel oversea yang menyebabkan suami saya keletihan [ jet lag]. Maka kawan saya suggest saya berikan suami saya Ostematrix Shaklee kerana katanya ia bantu untuk kurangkan masalah keletihan akibat travel. Siapa sangka, sejak dari itu kami sekeluarga sentiasa pastikan ada 2-3 botol Ostematrix di rumah agar ia dapat dikongsi bersama seluruh ahli keluarga.

Ia adalah formula baru Shaklee yang mana dulu vitamin ini hanya dikenali sebagai Kalsium Magnesium. Tetapi kini, dengan formula baru ditambah dengan kelebihan "mudah telan" ia memberi kesan kepada taraf kesihatan si pengamal.


Cikgu kat sekolah dulu selalu tekankan, jangan lupa minum susu agar gigi dan tulang kita kuat. Tapi hakikatnya kalsium bukan hanya untuk itu.

Dengan pengambilan kalsium yang cukup, tekanan darah berada tahap yang normal. Kelancaran saraf dan pengecutan otot memerlukan kalsium yang mencukupi. Dengan kalsium yang cukup, kita tak mudah senggugut, kejang, retensi air, mudah meradang dan murung.

Percaya tak, ostematrix antara vitamin yang bantu banyakkan susu buat ibu yang menyusu? Bagi yang menyusu, ianya membantu membanyakkan susu secara tidak langsung.


Bila badan kita segar, tiada kemurungan, ia membantu oksitosin dirembeskan dengan baik sekali. Sebab itu ia antara vitamin yang dimasukkan dalam pek 3M. Dalam alfalfa turut ada mengandungi kalsium tetapi dalam nisbah yang sedikit. Kekangan alfalfa bila ambil dengan banyak tetapi kurang air akan buat sembelit ditambah susu akan berkurang dengan sendirinya. Oleh kerana itu kita tidak boleh terlalu bergantung dengan alfalfa semata-mata untuk sumber kalsium.

Dalam ESP Shaklee juga mengandungi kalsium. Sebab itu set B+ ESP hasilnya juga sama dengan Set B + Ostematrix.

Bagi yang belum mencuba Ostematrix Shaklee, cubalah dapatkannya supaya anda rasakan perbezaannya. Saya jamin, anda akan sangat berpuashati dengan Ostematrix. Berikan diri anda peluang untuk nikmati kesihatan yang lebih hebat.

Kelebihan Ostematrix Shaklee ialah kerana ia mengandungi gabungan kalsium karbonat, kalsium sitrat dan kalsium sitrat malet disamping magnesium dan vitamin D yang mana ia tidak menyebabkan kita sembelit dan lebih selamat dari risiko batu karang.

Bagi yang dah amalkan, tahniah kerana anda memberi tubuh badan anda antara supplement formula terbaik dari Shaklee! Bagi yang belum cuba dan mengambil kalsium dari jenama lain, apa kata cuba Ostematrix Shaklee dan saya yakin anda akan jatuh cinta dengan kebaikan yang anda perolehi!!!!


SIAPA YANG PERLU AMBIL KALSIUM?


Jika anda adalah seorang yang mudah stress, mudah kejang, ada masalah water retention, sembelit dan pra haid, pastikan anda memberi peluang diri anda mengubah nasib anda dengan Ostematrix.

Jika anda seorang yang bekerja dan sering keletihan, ostematrix antara jawapan terbaik membantu anda kekal bertenaga dan bersemangat!

Jika anda seorang ibu mengandung, ostematrix membantu mengelakkan kekejangan dan sakit tulang belakang.

Jika anda seorang ibu yang menyusu, ostematrix membantu pengeluaran susu anda dengan lebih baik provided prinsip utama penyusuan diamalkan.

Jika anda seorang wanita, ostematrix membantu mengurangkan risiko kereputan tulang ( osteoporosis)

Jika anda mempunyai masalah berat badan berlebihan, anda perlukan ostematrix demi memastikan kepadatan tulang anda mengampu tubuh badan anda!

Paling best tentang Ostematrix Shaklee sudah tentu TIADA SILIKA GEL !


Untuk pertanyaan atau konsultansi percuma boleh hubungi saya melalui:
FB:Raihan's Shaklee
Sms/call:017-2549388
Email:ct_nusrat@yahoo.com

Saturday, 24 September 2011

Cyst tak jadi dibedah selepas makan Shaklee

Salam semua...harini nak berkongsi testimoni dari salah seorang geng Euphoria di mana beliau mengalami cyst di ovarinya...Ikuti pengalaman beliau cyst tak jadi dibedah setelah consume GLA Complex dan apakah perkara yg beliau amalkan...
Dah baca entry lepas tentang EPO...Jum Try GLA Shaklee!!! Anda dah tahu kenapa GLA Shaklee lagi bagus dari mana-mana EPO yang ada di pasaran?Jum baca pengalaman Dilla.
______________________________________________________
Selepas bersalin anak pertama, saya pergi check up seperti orang lain juga. Check up yang pertama adalah sebulan selepas bersalin. Pada hari appointment, doktor macam biasa, scan perut untuk pastikan rahim kecut seperti asal. Alhamdulillah, rahim dah kecut macam biasa...tapi, tiba-tiba doktor dapat kesan ada cyst di ovari saya....Dah besar 5cm katanya....
" An ovarian cyst is any collection of fluid, surrounded by a very thin wall, within an ovary. Any ovarian follicle that is larger than about two centimeters is termed an ovarian cyst. An ovarian cyst can be as small as a pea, or larger than an orange.Some ovarian cysts cause problems, such as bleeding and pain. Surgery may be required to remove cysts larger than 5 centimeters in diameter - Wikipedia "
Air muka doktor macam cuak je...Mula-mula saya tak pasti apa itu cyst ovari dan kesannya....dia kata tunggu next appointment, scan tengok mcam mana....kalu perlu, kne operate buang...
Operate? Alamak....seumur saya tak pernah kena bedah...dan sememangnya taknak operate...sebab apa yang saya tahu, bila operate ni seolah-olah kita dah ganggu sistem badan kita....kesian badan kita....masa bersalin dulu pun, saya dah berazam dan cakap dengan doktor, nak bersalin normal...Alhamdulillah, Allah permudahkan...
so, doktor set kan tarikh untuk next appointment...
Next appointment pada 09/02/2011, saya scan lagi dan cyst tu masih 5.37 cm...

scan_cyst_01_800x613
Doktor dah mula plan nak operate saya...takpe, dia bagi can lagi sehingga next appointment utk pilih tarikh memandangkan anak saya baru 4 bulan dan fully breastfeed..Klau boleh, dia cadangkan saya operate bila anak dah umur 6 bulan supaya dah mula makan dan tak sepenuhnya bergantung pada susu badan...
Balik rumah, saya dah risau..saya memang nak elak daripada dibedah.
Terus saya tanya senior saya, kak cery, ada ke produk Shaklee untuk rawat cyst ovari ni? Beliau rekemenkan saya dengan GLA Complex dan saya mula makan pada awal bulan April.
Pada next appointment iaitu 04/04/2011, Saya scan lagi dan ukuran diameter berkurangan menjadi 5.03 cm.

scan_cyst_02_800x613
Doktor masih rekemen untuk bedah....saya minta tunggu lagi hingga next appointment pad 13/05/2011, tibalah pada tarikh untuk saya operate untuk buang cyst tersebut
Untuk kali terakhir, saya minta doktor scan dan ukuran diameter cyst tersebut menjadi 2.73cm !!!

scan_cyst_03_800x613
Alhamdulillah, syukur kepada Allah sebab saya tak jadi dibedah..So, apa yang saya amalkan selama 2 bulan ni?
 
1) Mengambil vitamin Shaklee GLA Complex
GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin - bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses-proses badan yang normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid-asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel. GLA (Asid Linolenik Gama) digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan.
GLA atau nama penuhnya Gama Linolenik Asid berfungsi menstabilkan hormon di dalam badan kita. Boleh diambil oleh lelaki dan wanita. Ia sangat membantu terutama mereka yang mempunyai masalah jerawat, mereka yang punya masalah menstrual, monopause sindrom, darah tinggi dan kencing manis.
Kelebihan vitamin GLA Shaklee ini ialah kerana ia mengandungi vitamin E yang asli.
2) Memakai Pad Herba Avail
3) Mengamalkan baca doa untuk mengecilkan bengkak:
      " Wahai Allah yang maha mengecilkan benda yang besar dan maha membesarkan benda yang kecil, kecilkanlah pada dia (sebut nama pesakit). Ya Allah wahai  yang paling mengasihani daripada segala yang mengasihani...."
- Doa ini dibaca pada segelas air lalu diminum 2 kali sehari
Alhamdulillah, lepas je jumpa doktor, saya terus ke surau untuk sujud syukur....Sesungguhnya tiada yg lebih berharga daripada anugerah kesihatan yang baik....Syukur alhamdulillah....
______________________________________________________

Nak mencuba GLA Complex? Dapatkan daripada saya pada harga RM 73 (WM) atau e-mail saya di ct_nusrat@yahoo.com dan tawaran hebat daripada saya!!

Friday, 23 September 2011

Mengatasi masalah puting yang senang luka.

Salam semua..harini saya nak share pengalaman dan testimoni dari 'mak' saya menghadapi situasi yg mengerikan(hihi..) terutama di kalangan ibu yg menyusukn anak...kenapa ya saya bgtau mcm tu...sebab pasti antara ibu2 yg mengalami puting luka sepanjang menyusukan ank..tak kesahla biasanya masa awal2 bersalin dan saya pun turut mengalaminya..pedih yg amat....dan yg paling ngeri bila anak dah mula tumbuh gigi...huhu..anak saya dah tumbuh gigi 2 batang tapi setakat ni masih sopan lg menyusu dan terselamat lg cik nen ni..hehe..Jom baca pengalaman beliau...


'Setiap ibu yang menyusu akan menyimpan banyak kenangan pahit dan manis sepanjang menjayakan penyusuan. Begitu juga dengan saya, menyusukan dua putera saya dengan lengkap selama lebih 2 tahun menyimpan banyak kenangan pahit manis yang tak mungkin saya lupakan.

Paling menakutkan apabila puting saya luka dan terkoyak sehingga doktor wanita yang saya temui ingat yang saya sengaja melukakannya. Memang nampak bodoh pertanyaan doktor tersebut namun dalam keadaan kita sakit, malas nak layan benda-benda remeh.

Selepas balik dari doktor, saya mengajak suami mencari nipple shield untuk saya gunakan menyusukan anak petang tu. Doktor ada bagi saya krim sapu, tetapi bila sapu krim tak dapat nak susukan anak, maka payudara sebelah menjadi bengkak sebab penuh dengan susu. So nak tak nak, letak krim dalam sejam, cuci semula utk susukan Nasa. Menitik airmata menahan sakit.

Tapi sebab saya rajin membaca tentang buku-buku kesihatan , antara yang saya ingat, segalanya adalah dari dalam tubuh. Dari sel membentuk organ, dari organ terhasilnya sistem. Untuk sembuh, kena pastikan sel kita sihat dan seterusnya sistem bertindak balas dengan baik untuk proses penyembuhan.

Antara vitamin yang saya amalkan on top of supplement penyusuan ialah Vitamin E dan Zinc. Saya amalkan dengan cara saya tersendiri , saya jadikan makanan ( vitamin) sebagai ubat saya dan bukan ubat doktor sebagai makanan. Dua perkara yang berbeza di situ.

Semenjak dari itu, baru saya tahu, nipple yang senang crack adalah disebabkan oleh kulit yang kering. Luka yang cepat baik adalah badan yang cukup dengan galian zinc dan vitamin C serta vitamin lain. Maka supplement Zinc dan Vitamin E antara dua vitamin yang sangat bagus ada dalam simpanan. Jika anda tidak amalkan setiap hari memadai bila kita perlukan vitamin dah sedia ada.

Ramai customer saya yang dah amalkan vitamin E mengakui bahawa kulit mereka lembab dan tidak kering.

Sekiranya anda seorang ibu menyusu dan sering mengalami luka pada puting susu bermakna anda melalui kulit yang kering dan kerana itu puting senang luka. So amalkan pengambilan vitamin E. Vitamin E dalam diet harian sangat sukar dipenuhi kerana ianya kompleks. Vitamin E antara vitamin antioksidan. Ia menghalang pembentukan sel tidak normal dalam tubuh. Vitamin E juga dikenali sebagai vitamin awet muda, membantu mengatasi masalah kedinginan rumahtangga dan bagus untuk mengurangkan kolestrol.

Banyak kelebihan vitamin E tanpa kita sedari. Semalam jumpa kawan lama di Marriot hotel, skin dia nampak sangat cantik. Bila ditanya apa yang beliau amalkan , beliau menjawab...." saya makan vitamin C, A dan E Shaklee kak sejak sebelum puasa, dan baru minggu lepas saya sedar kulit wajah saya sangat bersih"

So vitamin E bukan hanya untuk wajah tapi untuk kulit tidak kering dan bagus untuk ibu yang menyusu!

Sunday, 18 September 2011

Mana yang lebih baik, Protin@ ESP atau Alfalfa?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

 






Energizing Soy Protein






1. ESP tu apa ya?
2. ESP dengan Alfalfa mana bagus untuk banyakkan susu?
3. Berapakah harga ESP?
4. Berapa lama tahan harga satu canister ESP?
5. Siapa yang tidak boleh amik ESP?
6. Apakah rasa ESP?
7. Bila saya boleh dapat jika order hari ini?
8. Jika dah amik alfalfa masih perlu protin ke?

Dengan senang hati ingin ibu kongsikan jawapan kepada persoalan di atas ini agar segala kemusykilan bagi yang baru mengenali ESP Shaklee akan terjawab...

1. ESP tu apa ya?
ESP ialah singkatan bagi Energizing Soy Protin. Ia adalah protin soya yang sangat berkualiti. Ia didatangkan dalam bentuk serbuk. Boleh diminum begitu sahaja atau pengambilan bersama minuman lain seperti susu, milo atau jus dengan suhu air tidak terlalu panas agar tidak merosakkan enzim protin itu sendiri.

2. ESP dengan Alfalfa mana bagus untuk banyakkan susu?
Protin sangat perlu untuk pembentukkan sel. Kandungan susuibu mengandungi protin dan pengambilan protin menggalakkan lagi penghasilan susuibu. Alfalfa turut mengandungi protin namun ada kadar yang minimum.
Kedua-dua bangus untuk membanyakkan penghasilan susu namun balik kepada budget masing-masing. Ada yang mengambil kedua2nya, tidak kurang yang mengambil salah satu sahaja.

 
3. Berapa lama tahan harga satu canister ESP?
Jika si ibu mengambil 2 sudu besar sehari , ia boleh bertahan antara 1.5 -2 bulan untuk satu canister.
 
4. Siapa yang tidak boleh amik ESP?
Individu yang mempunyai masalah diabetes tidak digalakkan mengambil ESP ini.
 
5. Apakah perasa ESP?
ESP Shaklee berperasa Soya.

6. Bila saya boleh dapat jika order hari ini?
 InsyaAllah jika tiada aral yang melintang, penghantaran adalah 1-2 hari bekerja.

7. Jika dah amik alfalfa masih perlu protin ke?
Boleh mengambil kedua2nya jika berkemampuan. Jika tidak boleh memilih salah satu mengikut budget individu.

Untuk mendapatkan lebih pengetahuan tentang kebaikan ESP...boleh klik SINI.

credit




Untuk pertanyaan atau konsultansi percuma boleh hubungi saya melalui:
Sms/call:017-2549388
Email:ct_nusrat@yahoo.com

Friday, 16 September 2011

VIVIX -DARI ANGGUR YG LEBIH BESAR DARI BIASA






Memang tidak ibu nafikan harga sebotol harga Vivix Shaklee sedikit mahal berbanding produk supplementnya yang lain. Tetapi setelah ibu membaca kebaikan resveratrol kepada tubuh jadi pada ibu ianya sangat berbaloi untuk mengurangkan kesakitan bagi pesakit yang menderita penyakit yang kronik. Macam yang dilalui oleh ibu kepada teman ibu auntie Niza yang mana sebelum ini mempunyai masalah sembelit yang teruk....alhamdulilah selepas mengambil Vivix dengan izin Allah jua masalahnya telah selesai. Begitu juga dengan makcik ibu Cik Liza, kini dah tiada berwajah pucat, lebih bertenaga, berselera makan dan batuknya akibat nanah dalam paru2 dulu kian beransur baik. Terima kasih ya Allah Engkau mengizinkan aku memberinya supplement yang betul sewaktu beliau memerlukan.

 Apakah kandungan sebenar dalam sebotol Vivix?

Ada 4 jenis buah termasuk tumbuhan; iaitu Anggur Muskat. Anggur Muskat dan bijinya merupakan salah satu daripada sumber2 terbaik yang bersifat antioksidan dan mempunyai anti-radang. Ia juga turut dikenali sebagai Anggur No 1 di Amerika. Ianya jauh lebih besar daripada buah anggur itu subur di kawasan Tenggara AS yang beriklim panas. Saiz sebuah muskat ialah sekitar lima sentimeter (sm) iaitu seakan-akan sebiji plum. Menariknya, di dalam biji muskat ini, terdapat satu kromosom tambahan (20 kromosom berbanding anggur lain yang hanya mengandungi 19 kromosom).Kromosom tambahan inilah yang dipercayai membekalkan sejenis nutrien antipenuaan khas. Malah, kandungan kompaun polifenol dalam buah muskat adalah 40 kali ganda lebih tinggi daripada yang terdapat dalam wain merah.. Buah ini dikatakan mempunyai kandungan resveratrol yang tinggi.
Resveratrol pada hakikatnya juga telah lama menjadi fokus penyelidikan golongan saintis di serata dunia. Dalam tempoh hampir dua dekad, lebih 2,000 eksperimen berbeza telah mencungkil rahsia dan impak ke atas kesihatan.
Resveratrol biasanya diekstrak daripada biji dan kulit anggur muskat (muscadine).

Selain anggur Muskat, 3 lagi yang terkandung dalam botol vivix ialah:
 Elderberry, Lobak Ungu dan Polygonum Cuspidatum. Seperti dalam gambar di bawah.
.

Sumber dari Kosmo!Online

credit

Thursday, 15 September 2011

VITAMIN - Benda yang biasa tetapi impaknya luar biasa.

" Saya sangat suka dengan ESP dan Ostematrix Shaklee. Selepas saya amik dua ni selain set B, breast saya senang bengkak. Alfalfa tak serasi dengan anak saya, dia senang cirit. kalau saya amik lebih dari 2 biji.

Ini komen seorang pengguna set B.
Pada mulanya beliau cuma seorang pengguna set B. Tetapi kerana kawan-kawannya dah mencuba ESP dan ada yang dah makan Ostematrix, kawan ni teruja dan membeli.

Saya pun terangkan seperti yang pernah saya nyatakan sebelum ini bahawa komposisi utama dalam susuibu ialah protien dan kalsium diikuti oleh semua zat mineral yang lain untuk pembesaran dan pertumbuhan si anak.

Bagi yang tak tahu, protien diperlukan untuk bina sel. Sel membentuk organ, seterusnya dari organ terbentuklah sistem. Kalsium diperlukan dalam pembentukan saraf dan tulang serta darah. Zat mineral lain diperlukan dalam proses pertumbuhan dan pembesaran.

Hakikatnya susuibu adalah yang terbaik kerana ia satu pengikat kasih ibu dan anak, kesinambungan pengaliran makanan selepas anak dilahirkan. Bertambah hebat jika ia cukup dengan nutrisi yang diperlukan oleh si anak untuk membesar.

Kata kawan saya seorang doktor :


" Perasan tak, syarikat  susu formula berlumba-lumba untuk menambahkan formula ke dalam susu mereka yang kononnya bagus untuk otak anak dan kesihatan si manja? Susu formula yang mahal, yang bertaraf gold dikatakan kaya dengan banyak folik asid, zat besi, carotene yang bagus untuk pertumbuhan otak dan pembesaran anak.  

Jadi kenapa ibu yang menyusu tidak mahu berusaha memastikan susuibu yang disalurkan kaya dengan nutrisi dan bagus untuk pembesaran otak anak dan pertumbuhannya? Susuibu adalah terbaik dan adalah lebih baik apabila si ibu menjaga pemakanannya."

Mungkin ada sesetengah melihat , alah vitamin jek pun....tetapi tanpa disedari vitamin ini tidak kita titikberatkan dalam makanan seharian. Sebagai contoh asid folik, memang ada dalam banyak makanan, tetapi adakah pengambilan itu benar-benar mencukupi untuk keperluan badan kita seterusnya untuk diberi/ disalurkan kepada anak tadi melalui susuibu?  Begitu juga dengan zat besi, adakah anda pastikan makanan harian anda kaya dengan zat besi?

Tepuk dada tanya selera. Pada pendapat saya secara peribadi : memberi anak susuibu bukan salah satu jalan jimat tetapi lebih kepada ikatan kasih sayang dan hati anak yang dibentuk dari darah ibu sendiri. Saya sendiri menyusu anak lebh dari dua tahun, namun saya membelanjakan duit saya kepada vitamin supaya anak saya membesar dengan baik dan mengharap agar hatinya mudah dibentuk.

Saya pegang pada kata-kata : Duit boleh dicari, dan setiap anak dilahirkan dengan rezekinya....banyak keinginan saya dulu saya bantutkan kerana duit saya habiskan kepada vitamin, tetapi bila mereka dah besar dan menyusu dengan lengkap, memberi satu kepuasan pada saya. Segala keinginan saya lenyap dengan kepuasan :)


Balik pada diri ibu....anak adalah anugerah terindah. Bayangkan berapa ramai pasangan yang telah lama berumahtangga yang masih berusaha mendapatkan anak. Maka kita yang dah ada, hargailah setiap saat bersama anak.

credit


Untuk pertanyaan atau konsultansi percuma boleh hubungi saya melalui:
FB:Raihan's Shaklee
Sms/call:017-2549388Email:ct_nusrat@yahoo.com

Monday, 12 September 2011

TESTIMONI SET B : IBU JARI KAKI BENGKAK DAN BERNANAH SEMBUH

Hari ini saya terima sms daripada Kak Nora yang menyatakan perasaan gembiranya dan berkongsi cerita mengenai keberkesanan pemakanan Set B yg beliau ambil daripada saya sebulan yang lepas. Beliau juga turut kongsikan testimoni tersebut di laman facebook utk perkongsian bersama. Alhamdulillah Set B ni bukan sahaja utk ibu yang menyusu malah keberkesanannya turut menyembuhkan luka-luka. Jom kita baca apa kata beliau.


Aslkm, nak cite kgembiraan sy dgn set B dr Raihan's Shaklee.. ibu jari kaki bengkak & bnanah sbb tsepak dinding so jd mcm cagu, g jumpa doc & dpt ubt mkn, sapu & rendam.. mkn ubt & rendam ibu jari kaki msh x elok2, jumpa doc smula doc kata kna buang isi & kuku ckit pd ibu jari kaki for next coming... sy amik set B mcm biasa, cuma lebihkan vit c, ALHAMDULILLAH bengkak dah surut & nanah pun dh kering... xperlu jumpa doc dah, klu x kna minor operate kat ibu jariku...ngeeee... TQ lg sekali to Raihan's Shaklee!!!
    • Azrin Mohd vitamin c mmg elok utk luka..sebab tu masa saya bersalin secara czer doc hanya bekalkan saya dgn vit c dan pain killer...pelik jugak pesal bg vit c...bukan selsema pun...rupanya utk cepat baik luka :)
    •  
    •  
    •  
    • Raihan's Shaklee alhamdulillah kak...sama2...sy mtk izin share kt blogs sy ye
 
Apa fungsinya setiap vitamin dalam set B sebenarnya ?

a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin
Dilengkapi dengan kesemua vitamin beserta zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak...contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu multivitamin atau nama lain vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lg...Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Walaubagaimanapun multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.

b) B Complex
Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..)...so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu.
Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantikberseri dan tidak kusam.

c) Vitamin C
Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu dan pengambilan Vitamin C membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu. So, sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari ...dan bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah,insya allah akan mudah sembuh...satu lg kesannya kulit ibu dan bayi makin bersih, cerah & cantik. Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik.

d) Alfalfa
Merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim.Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat. Ianya bergantung kepada keperluan badan si ibu.Turut membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membuang angin dalam badan...secara automatik kesan baik pd bayi..susah nak kena kembung.
Bagi yang tidak menyusukan bayi, Alfalfa yang dikenali sebagai raja tumbuh2an ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. Ianya dikatakan banyak membantu meningkatkan kelancaran proses perkumuhan dan bagus untuk buah pinggang. Ianya juga adalah dalam kategori fiber dan mengenyangkan. Pengambilan Alfalfa memerlukan pengambilan air yang seimbang dengan pengambilan kuantiti alfalfa. The more we take the more we have to drink. Walaupun alfalfa dikenali sebagai tumbuhan yang kaya dengan micro nutrient namun ia tidak mempunyai sukatan khas yang memenuhi keperluan badan kita.

Bagi mereke yang ingin mencuba Set B (Brestfeeding) ini boleh dapatkan melalui saya. Saya menyediakan pek mini bagi mereka yang mempunyai kekangan kewangan dan ingin mencuba. Saya menyediakan konsulansi percuma.
Untuk pertanyaan atau konsultansi percuma boleh hubungi saya melalui:
FB:Raihan's Shaklee
Sms/call:017-2549388
Email:ct_nusrat@yahoo.com

Sunday, 11 September 2011

Buat Masker dengan Vitamin E

Bagi mereka yang mementingkan kecantikan dan suka buat treatment sendiri kat rumah boleh cuba ni....Jom baca sharing kenalan cyber saya..

"Sebenarnya saya nak share, ada sorang customer baru saya, siang tadi call utk membeli supplemen yg sesuai utk burn fat (Lecithin dan fiber).. disamping tu beliau turut bercerita tentang pupur susu yg beliau pelajari di tpt facial nya... (masker).. apa yang membuatkan masker susu tu so special.. dan buat awet muda+ kulit halus lembut.. rahsianya.. ditambah dgn 1biji vitamin E.. Pecahkan satu kapsul.. add on dlm resipi buat masker tu.. Ianya bahan yg mmg ada didapur rumah kita.. jadi semua orang boleh buat sendiri.." bestttt."  

Apa bahan-bahannya? 
 Campur 1 sudu vitamin E (dapatkan dari satu kapsul vitamin E) , tambah 2sudu kecik plain yogurt,1/2 sudu teh madu, + sedikit jus lemon.campur rata. Usapkan ke seluruh wajah dan biarkan meresap selamat 15 menit. Basuh muka dengan air hangat hingga benar-benar bersih. kredit 

Setelah meng "google" ni khasiat bahan - bahan terseebut ke atas kulit kita :

Vitamin E
  • Melembabkan kulit
  • Mengecilkan pori-pori
  • Mengurangkan parut
  • Vitamin awet muda
Yogurt
  • Membantu membuang sel kulit mati untuk membantu kulit kelihatan lembab
  • Membuat wajah lebih bercahaya
Lemon
  • Ia dapat membantu membuang sel kulit mati yang membuatkan wajah kusam dan kasar dan meningglkan kelembapan pada kulit
  • Ia juga dapat membantu mengurangkan kedutan pada wajah
  • Mengandungi vitamin C yang mampu mencerahkan wajah
Madu
  • Madu buat wajah jadi tegang kerana madu dapat mempertahankan air dari lapisan kulit dari hidrasi
  • Madu mengandungi antiseptik yang mampu menyembuhkan iritasi dan jerawat
  • Madu punya kandungan vitamin dan mineral yang hebat antaranya B complex, potasium, amino dan mikronutrien







Untuk pertanyaan atau konsultansi percuma boleh hubungi saya melalui:
FB:Raihan's Shaklee
Sms/call:017-2549388
Email:ct_nusrat@yahoo.com

Lagi Testimoni Set Tripple M

Nak share testimoni pengguna yang dah amalkan Set Tripple M melalui tips ekslusif kami Geng Euphoria.


 
Beliau mengamalkan set Tripple M. Memang kesannya cepat ditambah beliau kerap pam iaitu setiap dua jam.

Bagi kalian yang baby kerap menyusu dan yang memang kerap pam, jika kalian nak mempercepatkan penghasilan susuibu, maka set Tripple M adalah yang terbaik.
Mungkin ada yang tertanya-tanya, mengapa set Tripple M? Ini kerana komposisi utama dalam susuibu adalah protien dan kalsium seterusnya semua zat vitamin dan garam mineral. Maka pengambilan protien dan kalsium yang mencukupi dalam diet harian membantu penghasilan susu dengan cepat provided si ibu kerap menyusukan anak atau pumping session yang konsisten.


Apakah Set Tripple M??

Vita-Lea(MultiVit)
Vita-C
B Complex
Alfalfa
OsteMatrix |1 Bottle
Energizing Soy Protein
 
Apa tunggu lagi...Set Tripple ni adalah tmbhn Set Breasfeeding bersama Ostematrix dan kalsium..Untuk mendapat kesan yang optimum bolehlah cuba set tripple m ini kerana ramai dah merasai kehebatannya....untuk testimoni dan info mengenai Set Tripple M..klik SINI


Untuk pertanyaan atau konsultansi percuma boleh hubungi saya melalui:
FB:Raihan's Shaklee
Sms/call:017-2549388
Email:ct_nusrat@yahoo.com