Sunday, 31 July 2011

Susu badan semakin kurang?

credit

Ramai yang mengadu kepada saya berkenaan masalah susu badan yang semakin kurang, terutama apabila ibu dah kembali bekerja. Dari pengamatan saya, masalah yang dihadapi oleh ibu-ibu berkenaan berpunca dari:
  • Tidak disiplin mengepam. Maklum saja bila dah kerja bukan boleh suka-suka hati nak tinggal kerja, terutama yang sentiasa kena ‘on-call’ atau ‘stand-by’. Ibu yang bekerja di kaunter, kerja di production line, dsb biasnaya menghadapi masalah untuk mengepam secara konsisten.
  • Bayi keliru puting. Ada bayi yang apabila diberi puting botol, maka dia lebih menggemari puting botol berbanding ibunya sendiri. Ini menyebabkan ibu kurang mendapat rangsangan penyusuan kerana bayi kurang menyusu di payudara.
  • Kurang minum air. Maklumlah bila dah sibuk tu, nasiblah bernafas ni tak payah nak diperingat. Kalau tak bernafas pun lupa.
  • Stress. Tak ramai yang sedari bahawa dia sebenarnya dalam keadaan stress. Stress ni tak semestinya datang dalam keadaan kita tertekan, rasa nak bunuh diri, etc.. stress juga terjadi bila terlalu banyak benda nak difikir/dibuat dalam satu masa, walaupun kita rasa “Eh, aku OK je” tapi kimia-kimia dalam tubuh kita kadang tak dapat nak cope.
Saya pernah berkongsi susu perahan saya bertambah dari 24 oz ke 40 oz dan juga bagaimana susu badan saya semakin banyak, namun saya juga ada mengalami susu merudum.
Ia berlaku pada hari saya sangat sibuk atau sangat penat. 2 hari lepas saya cuma dapat pam 18 oz sahaja (biasa average 24 oz). Pada hari itu saya meeting tak berhenti (tipu, mana ada meeting tak berhenti) dan badan sangat penat lagi mengantuk, sampai saya tertidur semasa mengepam.
Bila stress, tubuh kita dah sedia ‘bekerja’.
Stress dan penghasilan susu ibu mempunyai hubungan yang istimewa. Bila menyusu/mengeluarkan susu, hormon yang  melegakan stress dikeluarkan, dan kita akan berasa tenang. Namun, untuk mengeluarkan susu, kita memerlukan hormon anti-stress itu juga :)
Laksana air mutlak, suci lagi menyucikan. Penyusuan ibu juga, tenang lagi menenangkan ;)
Jadi bila susu semakin kurang, cuba buat spot check sikit:

  • Adakah mengepam di pejabat 2-3 jam sekali?
  • Adakah bayi masih gemar menyusu di payudara seperti semasa bercuti?
  • Adakah cukup minum air (biasa 8 gelas sehari, bagi yagn mengambil supplement 3 liter sehari)
  • Adakah menghadapi tekanan walaupun sedikit?
  • Adakah cukup rehat?
Jadi pastikan jawapan2 utk bersoalan di atas:
  • YA
  • YA
  • YA
  • TIDAK
  • YA
Jika tak sama, cube lah sama kan ikut skema soalan bocor 

Pengambilan supplement, itu sepatutnya up-front, bukan last resort. Begitu juga milk booster yang lain. Yang penting, stimulasi. Kalau yang atas tu tak dipenuhi, makan ler milk booster dari planet marikh pun, pasti tak dapat hasil yang memuaskan.
 credit


Boleh email kepada saya di ct_nusrat@yahoo.com atau sms kan kepada saya 017-2549388 untuk konsultasi percuma.

Apa nak buat bila kena BENGKAK SUSU?

credit

Beliau merupakan salah seorang customer saya dan kini telah menjadi rakan biz saya setelah jatuh cinta dengan Shaklee.
Mari kita baca pengalaman beliau mengatasi masalah duktus susu tersumbat.

Saya notice, ramai juga mommies yang kena "bengkak susu" terutama selepas mencuba "TIPS EKSKLUSIF GBS", kan? Alhamdulillah, murah rezeki anda (banyak susu). Tapi, bahaya juga jika dibiarkan berlarutan. Jika tuam dengan tuala panas tak menjadi, jom cuba "CO
LD METHOD" pula. This worked wonders on me:

(1) Baring/ Lay down on flat surface.
(2) Urut breast dari pangkal breast ke arah nipple. Jika susah buat sendiri, minta bantuan hubby. Urut sampai ada susu terpancut keluar. Sometimes susu tak keluar sebab ada lubang susu tertutup. So, cuba bersihkan lubang nipple dahulu. Bila letak ice pack, kawasan yg sakit/ keras tue akan kurang rasa sakit bila di urut.
(3) Bila dah rasa kurang bengkak breast, try to pump sekosong-kosongnya. Maybe try utk dpt 2x let-down.
(4) Kalau boleh, sentiasa letak ice pack for the whole day kat breast tue. Even waktu tidur malam pun.

This is from my own experience. Saya pernah jalani breast abscess operation early 2009, TAPI, bukan sebab Shaklee ya. Instead, Shaklee helped me to heal faster after the operation (sampai jatuh cinta to become distributor). So, lepas operate tue, sometimes kena clogged duct lagi, then, the doctor taught/ did this to me. Dia taknak prescribe antibiotik dah - not good.

Anyway, jika still sakit, boleh jumpa doc dan minta antibiotik. Tapi, please inform doctor that you're breastfeeding. Nanti mereka bagi antibiotik yang sesuai. Yang paling penting, jangan biarkan ia berlarutan, okey mommies... ;)

Untuk mengelakkan clogged duct:
(1) Pastikan breast dikosongkan sepenuhnya setiap kali sesi perahan.
(2) Jika terasa sakit/ keras di sesuatu area breast yang disebabkan oleh clogged duct, cepat2 kosongkan breast, buat urutan samaada tuam dengan tuala panas ataupun guna "cold method" di atas.
(3) Jika cara no. 2 masih belum membantu, segera dapatkan rawatan doktor. Jangan lupa inform doktor bahawa anda ibu menyusu.
(4) Supplement yang membantu untuk clogged duct/ mastitis:
B-Complex, Vita-C & Lecithin (from kellymom.com)

*Source:
http://www.genkimomma.net/sear​ch/label/Breast%20Abscess%20an​d%20Mastitis
http://www.kellymom.com/bf/con​cerns/mom/recurrent-mastitis.h​tml

Friday, 29 July 2011

Nak Balik Muar Makan Durian

Salam semua...sesaje entry kali ni cite lain lak. nak cite betapa excited dan tak sabar nak balik kampung (kampung ke?mak n abah tggl rumah taman..hehe). Sebenarnya dah lama tak balik Muar,so sempena nak puasa dan musim durian baikla balik cecepat supaya tak kempunan dan mengidam masa puasa nanti. (jangan silap faham ye saya belum nak tambah ahli baru lagi..huhu)...durian memang peberet saya dari dulu lagi dan saya pernah demam2 sebab makan durian tak hengat punye...tak pe yang pasti saya suka makan dan menikmatinya...

Mak dan Abah tunggu kitorang balik tau. Nanti jumpa kakak saya balik juga n her family. Jumpa litle Damia sekali. Nanti Damia kawan ngan Qaireen tau sudah lasak sekarang..hehe..oklah doakan perjalanan kami selamat sampai nanti...

Wednesday, 27 July 2011

Perlunya ESP dan PD ketika berpuasa

 These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Memandangkan Ramadhan akan tiba, ramai dah mula mencari makanan tambahan persediaan untuk menyambut Ramadhan. Dalam Shaklee, produk yang diminati ramai ialah PD dan ESP. Ianya bukanlah mengenyangkan sehingga kita tidak rasa lapar sepanjang berpuasa....cuma ia membantu kita sustained serta tidak terlalu keletihan yang menyebabkan kita tidak produktif jika berlarutan.
Hubungi saya untuk dapatkannya hari ini. Harga yang sangat menarik !



credit



Untuk pertanyaan atau konsultansi percuma boleh hubungi saya melalui:
Sms/call:017-2549388
Email:ct_nusrat@yahoo.com

Sunday, 24 July 2011

Penyusuan - Ubah nasib dengan 4 perkara

Mungkinkah pengambilan vitamin untuk penjagaan kesihatan benar-benar  trend masa kini? Dikatakan ramai ibu yang menyusu anak sedar tentang kepentingan vitamin bagi memastikan diri mereka sihat serta anak mendapat khasiat vitamin tersebut melalui susuibu. Namun bagi ibu-ibu yang baru dengan dunia penyusuan akan membuat kesimpulan mungkin vitamin ini boleh membantu mereka menambah produktiviti susu mereka tanpa memahami konsep sebenar penyusuan. Semakin hari ianya berlarutan dan pengambilan vitamin untuk penyusuan menjadi trend kerana si ibu menganggap vitamin itu yang banyakkan susu mereka sehingga menimbulkan banyak reaksi.

Walau bagaimanapun , sebenarnya secara peribadi saya yakin ramai ibu-ibu yang mengambil vitamin adalah untuk kesihatan diri mereka kerana ingin terus berjuang dalam penyusuan susuibu buat bayi mereka. Mungkin hanya segelintir yang membuat tanggapan vitamin itu yang membanyakkan susu mereka ditambah mereka masih baru dalam dunia penyusuan susuibu.

Meminjam kata-kata seorang ibu ini :
          " supplement tu bukan lah menjana kepada penambahan hasil susu, tapi menjana khasiat pada yang memakannya. Dengan keadaan kita ibu2 yang bekerja dan bekerjaya sampai kadang2 skip makan dan ambil maknan yg sambil lewa, maka adalah penting sekiranya kita ambil suplement sebagai sumber pemberi tenaga juga vitamin lengkap untuk diri kita sendiri.. tak kira lah dari produk mana sekali pun.. secara tak langsung vit yg kita perolehi ni dapat juga di salurkan terus kepada anak kita melalui susu ibu.. Memang lah betul sumber semula jadi adalah vitamin yang paling bagus dan terbaik untuk kita.. tp kalau makan pun dah mcm2, n belum tentu completenya dengan zat2 yang sepatutnye.. tak guna juga kan?? apa pun, tepuk dada tanya lah selera.."
    

Ramai ibu yang bekerjaya hari ini mnedapati pemakanan mereka tidak teratur apatah lagi untuk memenuhi keseimbangan yang dicadangkan dalam piramid makanan, maka pengambilan vitamin membantu mereka sihat, ceria, bertenaga dan mampu meneruskan pekerjaan rumah selepas pulang dari kerja. Maka keperluan vitamin adalah keutamaan demi memastikan mereka dapat meneruskan perjuangan dalam penyusuan secara tidak langsung.

Allah telah berfirman di dalam Al-Quran: “….Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu sehingga mereka sendiri mengubah nasib mereka….” (Ar-Ra’du:11)


Bagi ibu-ibu yang sedang struggle untuk menjayakan penyusuan, peganglah kepada 4 perkara ini:

Pertama, IKHTIAR, ALLAH memberikan kepada kita tenaga, akal fikiran, dan perasaan yang merupakan proses untuk ikhtiar, berusaha, berjuang, bekerja, dan bergerak. Kita dianjurkan untuk selalu berikhtiar, berjuang, sabar dalam ikhtiar. Mahasabah diri dan memperbaiki keadaan dengan berjihad. Sebagaimana yang dijelaskan dalam Al-Qur’an : “Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum,kecuali kaum itu sendiri mengubah keadaan dirinya.” (Al-Ra’du [13]:11)



Kedua DOA.“Tidak ada yang mampu mengubah qadhanya ALLAH kecuali doa.” (H.R. Tirmidzi)Doa yang dimaksud dalam hadits di atas adalah doa yang ikhlas dan sungguh-sungguh. ALLAH menegaskan dalam firman-Nya; “Berdoalah kalian kepada-Ku, niscaya doa kalian Aku mahkbulkan.” (Al-Mu’min [40]:60)



ALLAH sangat senang menatap hamba-Nya yang mengemis, merayu kepada-Nya, memohon kepada-Nya, agar Dia campur tangan dalam urusan kita. Menangis dalam berdoa. Puncak kekhusyukan doa adalah saat kita berdoa sambil menangis. Kerana khusyuk, mereka menangis, karena menangis mereka bertambah khusyuk. Berdoa saat sujud, karena itu adalah posisi yang terbaik untuk berdoa. Oleh kerana itu, perbanyaklah berdoa saat sujud.



Ketiga, KHUSNUZHAN (berbaik sangka) “Aku bagaimana prasangka atau praduga hamba-Ku.” (H.R. Bukhari) Baik sangka merupakan akhlak yang terpuji, ada hikmahnya, dan banyak kebaikannya. Kita harus selalu berbaik sangka bahwa dalam setiap peristiwa ada rahmat ALLAH. Subhanallah! Dengan berbaik sangka bahwa di balik sakit ada rahmat, di setiap musibah ada hikmah dan di dalam kematian ada ridha ALLAH, maka kita akan bertambah dekat dengan Allah. Dengan baik sangka, takdir itu akan menjadi lebih baik, akan diterimanya dengan ikhlas, dan percaya bahwa takdir itu merupakan qudrah dan iradah Allah. Semua takdir yang diberikan oleh Allah adalah yang terbaik. Hanya saja kita sering melihatnya dengan nafsu dan emosi. Sedangkan dalam nafsu ada dunia, dosa, dan kepentingan-kepentingan sesaat yang menyebabkan kita tidak nyaman melihat takdir dan selalu menyalahkan.



Keempat, TAWAKKAL kepada ALLAH s.w.t., Setelah kita berikhtiar, berdoa dan berbaik sangka kemudian yang terakhir kita harus tawakkal.Allah berfirman dalam Al-Qur’an:



“Siapapun yang menyerahkan urusannya kepada Allah (Setelah ia berikhtiar, berdoa dan berkhusnuzhan) niscaya Allah akan mencukupi kebutuhannya (urusan berikutnya adalah urusan Allah).” (At-Thalaq [65]: 3)Allah sangat senang terhadap hamba-Nya yang setelah berjuang dengan maksimal, lalu ia menyerahkan sepenuhnya kepada Allah, apa pun yang diberikan Allah ia terima dengan lapang dada. Allah berfirman dalam Al-Qur’an: “Allah senang/cinta/sayang kepada hamba-hamba-Nya yang menyerahkan urusannya kepada Allah.” (Ali-Imran [3]: 159)



Sebagai manusia kita tidak ada apa-apanya, lemah, dan dha’if. Karena itu, setelah berikhtiar kita serahkan segalanya kepada Allah. Usaha wajib, tapi Allahlah yang menentukan hasilnya. Apa pun keputusan Allah, itulah yang terbaik.


Maka pada saya, mereka yang amalkan vitamin hanyalah kerana mereka ingin mengubah nasib mereka kepada yang lebih baik. Tidak dinafikan kelebihan pengambilan vitamin atau sesetengah produk milk booster memang mempengaruhi kepekatan susuibu kerana pengambilan supplement meningkatkan kepekatan darah namun biarlah ianya menjadi rahsia pencipta. Bagi yang diberi kelebihan merasa nikmat ini dimana mereka mendapati susu pekat membuatkan anak mereka kenyang ditambah banyak urusan lain dapat dilakukan apabila anak tidur nyenyak merupakan satu anugerah ALLAH semata-mata bukanlah disebabkan oleh vitamin atau milk booster tadi.

Maka balik kepada diri individu, mengapa mereka mengambil vitamin. Mereka pastinya mempunyai sebab tersendiri untuk mengambilnya. Seperti yang pernah saya nyatakan dalam entry2 saya sebelum ini, jika kita tidak mampu membeli rumah banglo mewah maka jangan kita pandang serong pada yang memiliki banglo mewah. Malah jika kita menaiki kereta ke tempat kerja, jangan dihina mereka yang menaiki bas. Setiap orang punya kemampuan tersendiri. Sama juga dalam hidup ini....hati perlu bersih, baru rezeki akan datang. Tidak perlu cemburu pada hasil orang lain tetapi jadikan inspirasi untuk kita lebih maju. Iri hati dan dengki adalah penyakit hati yang lambat laun akan menutup banyak pintu rezeki dan rahmat ALLAH.



* jom ubah nasib kita...jadikan hari ini lebih baik dari semalam. Letakkan usaha.

credit

Jom kurus dengan Shaklee Cinch!

Bila dengar nama Shaklee, pastinya orang akan kaitkan dengan vitamin dan suplemen. Namun, pasti ramai yang tidak tahu bahawa Shaklee juga mempunyai produk istimewa yang membantu dalam pengurusan berat badan.

Produk istimewa ini ialah dalam rangkaian Shaklee Cinch. Ada
Cinch Shake Mix (Perisa Vanilla, Cafe Latte dan Chocolate), serta Cinch Energy Tea Mix.



Jom baca testimoni salah seorang pengguna Shaklee Cinch di Malaysia. Credit to Cery.

28 Nov 10, 08:21-nani:
ingat x yang beli cinch inch +lecithin tu..hehe..progress so far so good....cinch tu best gak..saya minum ngan low fat milk..ok..nani minum cm akak ajar tu antara breakfast n lunch..pastu kan akak suruh makan sikit2 kan..ade 1hari tu saya mmg xmakan ape2 after minum tu...xlapar..xrasa nak makan.but i take dinner b4 7pm..just a very light dinner.n b4 tdo saya makan lecithin..pastu, saya nyer digest mmg lancar,buang air besar a few times a day..buang air kecik mmg byk kali pon sbb minum air min 2L per day.so i really hope it works 2loss weight

29 Nov 10, 04:14-nani:
hari ni nani minum cinch around 11.30am, and xmakan ape2 until 6pm baru minum sup.coz xlapar pun...

30 Nov 10, 08:33-nani:
akak,smlm nyer progress, minum dalam kol 11am,lunch mkn popia 3kg je sbb dah kenyang.. eh..makan popia 3ketul je..hehe..slah type..pastu kenyang sampai kul7.30pm baru dinner makan sup sayur without rice.hirup sup je.hehe.yg bestnyer cinch ni,wat perut nani xlapar giler pg2.sbb biasa perut bgn dulu....kdg2 kul6pg tu dh lapar giler.sbb perut bangun dulu.tp skang xdah.dh ok.hehe..i like

1 Dis 10, 05:30-nani:
gud news..i lost 1.5kg..hehe.. in about 1week la..ok la tu akak kan?hihi

4 Dis 10, 09:00-nani:
pinggang dah kurang 1inch la akak..hehe


Owh ya, Untuk
Cinch Energy Tea Mix pula, bagi saya rasanya memang refreshing!

Jika rasa tidak bermaya di ofis, pasti saya akan bancuh Cinch Tea untuk menyegarkan badan. Sekiranya anda penggemar Japanese Green Tea, Chinese Tea, atau biasa minum air akar kayu/ rempah samaada waktu berpantang atau minuman harian, saya yakin anda pasti akan sukakan rasa Shaklee Cinch Tea!!!

Berapakah harga rangkaian Cinch?

Shaklee Cinch Shake Mix: RM148 (WM)/ RM165 (EM)
Shaklee Cinch Energy Tea Mix: RM115 (WM)/ RM130 (EM)
Untuk senarai penuh harga produk Shaklee, sila rujuk
Shaklee Catalogue! ;)

credit

Tips untuk ibu-ibu menyusu yang ingin berpuasa.

SAHUR
1.Makan makanan berkhasiat.
2.Makan buah kurma
3.Minum air secukup

KETIKA BERBUKA PUASA
1.Makan makanan seimbang
2.Minum air longan kering (rebus sendiri) atau apa2 air yang anda rasa boleh menambahkan susu..pastikan jangan ambil ais!

SEBELUM TIDUR
1. Amalakan mambaca surah Hujurat (banyakkan susu) dan Al-Waqiah (murah rezeki)

MEMERAH
1.Perah pada waktu sahur
2.Perah pada waktu rehat di pejabat
3.Jika perlu lebihkan memerah pada malam hari

MIND SETTING
1.Yakin boleh dan kawal emosi, elak dari stress
2.Kuatkan semnagat
3.Dapatkan sokongan

1) Ketika nak makan nasi, bacalah selayaknya sebagai seorng Islam. Gumpalkan nasi sebanyak tiga kali ketul. Baca surah Al-Ikhlas 1 kali dan makan nasi segumpal. Baca lagi, makan lagi surah Al-Ikhlas setiap kali anda makan seketul gumpalan nasi tadi.

2) Dah habis tiga gumpal tu makanlah seperti biasa. Selepas makan sahur, makan buah kurma 7 biji. Sebelum makan, bacakan selawat satu kali dan makan sebiji buah kurma (ulang sehingga 7 kali bersamaan dengan 7 biji kurma).

3) Pastikan selepas berbuka sehingga bersahur banyakkan minum air masak. Letak botol di tepi katil untuk memudahkan kita minum setiap kali terjaga dari tidur.


credit dilla jalil

Friday, 22 July 2011

Anak anda menghadapi masalah SEMBELIT atau KURANG SELERA MAKAN? Cubalah MEALSHAKE! Sedap lagi berkhasiat!

Anda menghadapi anak selalu sembelit atau kurang selera makan? InsyaAllah saya sharekan testimoni dari seorang sahabat tentang sembelit anaknya sembuh selepas mengamalkan Mealshake. Sebelum ni juga saya ada sharekan tentang kisah Lia temui penawar utk irfan,yg ada masalah bronchitis & Asma dan Kisah Adik Iffah Minum Meal Shake Kulit Kering Dari Nanah.


Jom baca kisah sahabat Ira yang telah mencuba Mealshake. entry ini dipetik dari blog ira.

Malam ni saya nak kongsikan berkenaan MealShake. Ni emel dari teman saya atau pon housemate saya kat kampus dulu. Saya pernah buat entry pasal ni dulu, tapi pada masa tu belom detail lagi. Jom kita baca komen Husni tentang anaknya setelah mengambil Mealshake.


Salam kak ira,
Ingat tak cerita sy pasal Akif yang sembelit?
Lepas diintroduce meal shake,sy sgt2 nk try tuk Akif.since dalam tu ade fiber, jd boleh tlg melawaskan perut budak kecik ni.jd sy pon try,alhamdulillah,smggu lepas cuba,dh nmpak beza dia.tiap2 hr buang air besar.n bowel movement pon smooth je,perut dh x buncit (hehe,kl buncit pon sbb minum air byk). N 7oz tu mcm xckup je,sbb die suka dgn rasa vanilla meal shake tu

Sy pulak,dulu nk minum susu punye lah susah.bila tmbah meal shake,segelas tu senafas je boleh minum (hehe..exegerate).sedaap!thanks,nnti nk beli,buat bekal puasa

Bagi saya personally, saya juga pernah mengalami saat getir macam Husni bila ank kesayangan asyik sembelit je. Jumpa doktor tak yah cakap la bape banyak. Sampai saya naik rimas dan sgttt kesian kat Aiman. Tiap weken mesti sembelit. Sampai dia nangis2. Saya pon turut nangis tengok dia. Saya cuba mealshake. Alhamdulillah...sekarang Aiman tak de masalah langsung dengan sembelit...Saya sangat bersyukur..Anak adalah permata hati saya.. Saya tak kisah berabis banyak mana pon untuk anak..

Kenapa Mealshake ni sangat best? Anak saya Aiman pon sangat suka kan mealshake ni. Ia mempunyai perasa vanilla. Saya pasti tentu ramai ibu2 di luar sana yang sukakan rasa vanilla. Kalau kita suka, anak kita mestila lagi suka kan? Ni dia disenaraikan faedah mealshake.

  • Complete Nutrients - Provides 24 types of A to Z essential vitamins, minerals and trace minerals. Deficiency in trace minerals will affects the absorption of vitamins and causes inactive enzymes. It also contains soy lecithin that works hand-in-hand with fat soluble vitamins.
  • Supplies Key nutrient to cells - Rich in protein (contain no lactose) that helps in forming skin, nails, hair, organs, blood, immunised cells etc.
  • Aids in Growing Up - Contains folic acid, biotin, rich in calcium and magnesium that are needed for building bones and cells in the growing up process.
  • Anti-Oxidants - Contains vitamins A, C, E, zinc, selenium which are the anti-oxidant components for anti-ageing.
  • Restore skin complexion - Contains complete vitamin B-Complex, iron, copper to form healthy red blood cells, thus improves the skin colour complexion. Detoxification - Rich in soluble fibre that helps the (peristalsis of colon and stomach/bowel movement) to excrete excess fat and waste from the colon and stomach.
  • Great Taste for young and old - Delicious drink with natural fructose; quick replenishment of the necessary nutrients for the body; contain no artificial colouring and artificial sugar.



Apa kata ibu-ibu lain tentang Mealshake?


...doktor beri ia antibiotik untuk anas makan selama 1 bulan..ngam 2 minggu cda tengok anas semakin kurus n tidak selera makan n minum.(kurus sampai neneknye di kampung terkejut bila melihat gambar anas yang cda MMs padanya)....kulit anas menjadi kasar...dan anas jadi sensitif...mudah menangis..tak bertenaga..dan dalam tempoh yang sama cda berhenti memberinye antibiotik dan menukarkannye dengan Meal shake..
2 hari selepas tu cda nampak perubahannye....anas dah mula ke dapur menunjuk apa saja makanan didapur..selera makannya bertambah!!! syukur.........dan dari tu juga anas semakin aktif.....tidak mudah meragam...dan sekarang selepas 1 bulan....badanya dah mula berisi...kulitnya semakin halus dan sekata.
_________________________________
Alhamdulillah. dengan milk shake+ susu, Vita lea for Children selama 1 minggu di samping kapsul minyak ikan Omega Shaklee guard... (sedap dikunyah begitu sahaja)......nakkan anak anda bijak?..pastikan diet hariannye tinggi kandungan DHA..untuk perkembangan otaknya. Sekarang Aiman akan mkn nasi 3 kali seharidan selalutgh malam dia tak boleh tidur sb lapar katanya.
_______________________________
AlhamduLILLAH, lepas 3 hari try Shaklee Mealshake,Alif dah mula menampakkan perubahan..dia dah mula mintak makan..dan makan pun takde ler tunjuk 4 jari dia tu dah..makan abes sampai dia betul2 kenyang..and takde dah makan benda2 merapu tu..dan dia mula nampak aktif, ceria dan sihat..
Mealshake ni diambil hanya satu sudu teh dan sekali saja sehari. Bancuhkan dalam susu anak kita. Satu canister ni boleh tahan sehingga sebulan. Memang sedaaappp..kalau tak percaya, cubalah.
credit

Jenis dan Warna Najis Bayi

Sticky, tar-like and green or black
This is meconium. The first stools of a newborn will be this consistency and color. It is what is present inside the bowels of a newborn upon birth and will clear itself out within the first couple of days and represents the "byproducts" of building an entire human being for nine months.


Greenish or Yellow/Brown, grainy or seedy
This is the transition between meconium and a regular breastfed stool and begins as mom's milk is coming in on the second, third or fourth day of life. There may be three stools each day, ten, or even twenty. Occasionally, even a baby in the first week of life will skip a day and have no bowel movements at all. Call your doctor to discuss this even though it is normal. This does not require a dietary change or supplementation of a breastfed baby.

Light yellow to bright green, loose/runny, curdy, lumpy, seedy, creamy, mustard-like
These are normal breastfed stools. The consistency, frequency and color vary from day to day. My wife described the smell as "curried yogurt". Opinions on this odor description differ widely.

Frequent Watery Stool often "Greener" than usual
How can you spot diarrhea in a baby who has loose frequent stools every day? This type of poop is "diarrhea" in a breastfed baby. It can be due to a virus, a bowel infection, stress, anxiety or a food intolerance.




Hard, pellet - like, presence of blood or mucous
This is constipation in a breastfed baby and is so very rare that I cannot recall ever seeing it in a baby who is receiving breastmilk as a sole source of nutrition, as are most babies in the first six months. It could be related to a food allergy. Formula fed babies get constipated much more often and may even have harder bigger stools like older kids and adults. Getting these stools softer is a balancing act of great proportions.
Black stools often accompanied by constipation
This is the result of iron supplementation. Iron fortified infant foods and infant vitamins can cause constipation. A healthy breastfed baby does not need iron supplementation. The iron in breastmilk is much more bioavailable than any other form.




Red streaked stools
This usually comes from bleeding in the lower intestine or rectum. Most often it is caused by rectal fissures which are tiny "cuts" around the circumference of the anus. This can be a reaction to dairy in mom's diet. Elimination of all dairy is the first line of defense in this situation. I have seen countless babies who had blood in their poop which resolved when mom stopped all dairy products and returned with even a small amount of milk or cheese. Other dietary changes may be needed for breastfeeding moms. Formula fed babies lose blood from the lower intestine when they drink cow milk formula and some have the same losses on soy formula. Occasionally, this "micro-hemorrhaging" can become visible as blood streaking on the surface of the stool. Persistent or increasing blood in the stool or blood mixed with mucus (described as "currant jelly" stool in the texts) requires an immediate call to your doctor.


Green, frothy st
ools
This can be a result of a hindmilk/foremilk imbalance. A true imbalance is rare. It is often seen accompanying a forceful letdown. Lactation consultants will help moms find a nursing pattern which works to combat this problem. If letdown it too forceful in the early weeks, the solution can be to allow milk to leak into a cloth diaper during letdown, then latch baby back on. Feeding two to three times off the same side may also show improvement. Caution should be used with same side feeding as it can decrease supply.
Green, mucousy stool
This can be a result of a virus. Often the only sign we see of a virus is in the green stool. This is evidence of malabsorption in the intestines. Watch for how many days and with what consistency it is occurring. With a virus, it will run its course over a few days and begin to improve.





[Sumber:
"The Color of the Day: Solving Bowel Movement Mysteries", Dr Jay Gordon & Cheryl Taylor White, CBE]

[Sumber: '
Your Guide tu Baby Stools']
credit
Sebelum ni saya ada kongsi mengenai Tajuk WHI hari ini adalah : Benarkah susu ibu boleh tercemar?Hari ni nak bagi detail lebih sikit sebab haritu ringkasan je..Joma baca saya ambil dari rakan bf saya kak Hana.
_______________________    ________________________________Tajuk WHI hari ini adalah : Benarkah susu ibu boleh tercemar?
Panel jemputan: Dr. Norashikin Muhd Fuad- Pakar O&G Hospital Sungai Buloh
                         Pn. Kamariah bt Mohd Alwi - lactation Consultant (also my sifu)
                         Dynaz - celebrity dan owner DNA
Ibu cuba catat apa yang ibu ingat (sebab time on air tadi, fawwaz nak menyusu pulak, so, ibu cuba gunakan kapasiti hard drive otak ibu ni untuk recall balik isi kandungan topik WHI tadi.

antara soalan yang dikemukakan..

Adakah susu ibu boleh tercemar?
Susu ibu kalau tercemar pun sangat minima.
Ini kerana susu ibu adalah susu HIDUP, manakala susu formula adalah susu mati.
Maknanya dalam susu ibu ada antiviral, antifungal dan antibakteria yang akan melawan viral, bakteria dan fungal dari luar. Even susu ibu kalau dibiarkan tidak bertutup pun, boleh bertahan lama..

Ubat-ubat yang boleh menyebabkan susu tercemar..
Dr. Norashikin menyatakan bahawa ubatan dalam kemoterapi sahaja boleh memberi kesan kepada susu ibu.. ubatan yang lain tidak memberi kesan kepada susu ibu. Ini kerana setiap apa yang dimakan untuk ibu akan ditapis sebelum disalurkan kepada susu ibu. So, kalau demam, selesema, takde masalah untuk ambil ubat-ubatan.

Payudara adalah steril
Pn Kamariah menjelaskan bahawa payudara adalah tempat paling steril. Disebabkan itu semua ibu digalakkan untuk menyusu secara terus dari payudara setaip kali bersama bayi. Ini kerana, 'askar-askar' dalam susu ibu aktif jika keluar dari payudara.. so askar-askar itu akan memberi pertahanan kepada sistem tubuh bayi.
Ini berbeza bila susu yang disimpan. Askar2 tersebut akan tidur dalam suhu yang rendah, bila dipanaskan, mereka perlu berlawan dengan bakteria2 yang telah muncul dalam susu ibu. Namun begitu bakteria itu tidaklah memberi kesan kepada bayi kerana askar2 dalam susu ibu sedang berperang dengan bakteria tersebut (yang ni ibu qouote kata2 Pn Kamariah time kursus MBfPC hari tu)

Susu ibu basi?
Susu ibu tidak akan basi. Susu ibu tidak akan bertukar jadi keju (kata puan Kamariah lagi)..
Susu ibu hanya akan tercemar jika semasa memerah ibu tidak mencuci tangan dengan sempurna, bekas yang digunakan adalah tercemar. maka, tercemarlah susu tersebut.

Susu ibu pelbagai rasa..
Susu ibu mempunyai rasa yang berbeza-beza. Ia mengikut menu ibu pada hari tersebut. Kalau ibu makan durian, baby pun akan merasa susu durian,. kalau ibu makan petai, susu pun akan berperisa petai.
Sebenarnya itulah uniknya susu ibu, kerana bayi yang menyusu susu ibu telah bersedia dengan pelbagai rasa sebelum memulakan solid food. Maka bayi yang menyusu selalunya tidak memilih makan sebab dari baby lagi telah diperkenalkan dengan pelbagai perisa.
Kenyataan ini disahkan oleh Dyna kerana anaknya Khyra, tidak memilih makanan. Dia makan apa yang orang lain makan.

Susu ibu boleh bertukar warna
Betul! Ikut apa yang ibu makan. Kalau hari tu ibu banyak makan sayur hijau. warna susu pun berwarna kehijauan gitu.

Nak kuruskan badan.. BF saja
Pengakuan dari Dynaz.. Sebab setiap kali kawan dia tnaya macam mana dia boleh kuruskan badan dengan cepat.. jawapan dia 1 jer : menyusulah anak anda.
Dan suka sangat dengar Dynaz bercerita tentang dunia BF dia, macam mana Khayra appreciate susunya, bonding yang diceritakan sangat jujur.

Majikan perlu bagi sokongan
Sebelum menutup tirai Dr. Norashikin menyeru kepada semua majikan agar menyokong penyusuan susu ibu.. Ini kerana ia boleh meningkatkan mutu kerja pekerja kerana kurang mengambil cuti disebabkan anak jarang sakit. Selain itu beliau juga menyeru agar para majikan boleh menyediakan tempat khas dan juga 2nd hand fridge untuk pekerja yang menyusukan anak.


Selain daripada itu Dynaz juga ada bercerita tentang cara-cara untuk handle EBM.. Dia menggunakan cooler bag dan icepack yang tahan sehingga 16jam. Dan dia juga menyatakan sebagai seorang selebriti dia rasa amat bertanggungjawab untuk sebarkan maklumat tentang Bf. Dia juga berharap agar BF akan menjadi satu trend kepada ibu-ibu. Bila dah jadi trend, semua orang akan memilih untuk BF. 


Ibu - ibu boleh tengok dekat tonton ye ^_^tonton-home-shows-lifestyle-wanita hari ini 2011-episode 141 - Wanita Hari Ini 2011 - Episode 141

Thursday, 21 July 2011

Testimoni Set B - Suami Lebih Bertenaga

Saya sangat2 gembira dan ceria hari ini untuk berkongsi cerita dengan pembaca2. Sebelum saya menjadi ahli Shaklee saya merupakan pengguna yang makan supplement semata2 untuk banyakkan susu. Rupanya konsep ini salah sebab supplement bukan untuk tambahkan susu. Perkara yang perlu dititikberatkan kerap kosongkan payudara dengan pam yang konsisten setiap 3 jam, minum 3L sehari dan akhir sekali doa yang tak pernah putus padaNYA. Alhamdulilah dengan amalan ini rezki susu saya sentiasa ada walaupun anak kini berusia 7bulan.

Kali ni bukan nak berkongsi pasal penyusuan. Saya bersemangat nak bercerita tentang testimoni diri sendiri dan En Huby setelah mengamalkan Set breastfeeding ni yek...Kejadiannya berlaku hari ini..eheh..juz nk share tp agk 18SX sikit..hehe..tp kt cni sume dh beso2 kan..eheh...

Tengahari tadi en huby call cakap tak nak balik. Kebetulan harini saya off day. Saya pun oklah sebab tak yah rushing2 masak. Kebetulan baby Qaireen pagi tadi dah hantar taska sebab mudahkan saya untuk buat kerja rumah. Tibe2 En Huby balik pulak. Saya pun peliklah ingat ada barang tertinggal ke apa..Cuaca pulak hujan lebat kat luar..tapi dah faham dah kalau die duk tergedik2 semacam je tu..ak lain tak bukanlah...eheh..

Anak takde kat rumah ,apelagi kesempatan la..eheh...so sume faham2 ye..takyah tunggu malam jumaat kang..siang pun boleh...hihi..ape yang saya nak kongsikan kat cni..En huby semakin bertenaga dari sebelum2nya beza kalau die tak makan supplement ni.. Asyik letih n selalu sakit2 badan.. Alhamdulillah saya semakin bahagia dan hepi ngan perubahan ni...En huby semakin bertenaga malah lebih fokus dalam kehidupan seharian dekat rumah dan tempat kerja..Rutin tiap hari mesti bawak supplement ke ofis dan isi siap2 dalam pill box...hehe..(sebelum ni die pernah mkn pastu stop.kali ni continue balik sebab asyik letih je dan dah ada kesedaran pentingnya vitamin)

Saya pun dapat rasa perbezaannya macam kita perempuan masalah keputihan sentiasa meresahkan. Kini tidak lagi sebab keputihan semakin berkurang..sembelit pun dah tak de...Set B bukan sahaja untuk para ibu2 leh makan utk bf,suami pun leh makan..senang cite sesuai utk semua lah kecuali bg mereka yg tak leh consume alfalfa tu memang takbolehla...sekian shj perkongsian sy ;)



apa2 pun yang penting Set breastfeeding ni bukan UBAT TAMBAH SUSU yer puan puan ... UBAT........VITAMIN.. adalah dua benda yg berbeza..kene faham konsep dan teorinya ..... ini lah pilihan yang ada utk anda beli:
Full Pack :  (1 botol Bcomplex, 1 botol Vitamin C 1 botol Vitalea, 1 botol Alfalfa) utk kegunaan 4-6bulan..

Untuk mendapatkan harga istimewa fullpack boleh hubungi saya. Saya juga ada menyediakan pek mini selama sebulan bagi mereka yang mempunyai kekangan kewangan. Hubungi saya untuk info sms kan kepada saya 017-2549388 atau emailkan kepada ct_nusrat@yahoo.com untuk konsultansi percuma.

Lecithin Shaklee Kurus Cara Selamat

Ok, hari nie mari kita bercerita mengenai bagaimana pengambilan Lecithin bersama suplement shaklee untuk menguruskan badan..

Paling utama, anda harus makan breakfast, lunch n dinner tanpa skip satu pon.. especially breakfast.. Bila anda tidak makan, ini akan merendahkan lagi kadar metabolisma badan. Ini menyukarkan untuk anda menurunkan berat badan... apabila kita skip makan atau kelaparan, makanan yang di ambil selepas itu akan disimpan sebagai lemak krn body kita dapat signal seolah2  kekurangan makanan. Makanan tidak ditukarkan menjadi bentuk tenaga.. Mcmmn nak kurus?? hehe

Mari kita tengok cara diet yang sihat bersama shaklee...:


Pagi :
Amik 2 biji lecithin selepas makan
Selepas makan, boleh ambil sebiji Vita-Lea and B -complex- untuk tenaga
Kalau anda menyusu, boleh ambil 2 biji alfalfa sebagai milk boster...

Tengahari :
Ambil 2 biji lecithin selepas makan
Selepas mkn, boleh ambil Vit C n 2 alfalfa untuk milk boster

Malam
Ambil 2 biji lecithin selepas makan
Boleh makan 2 biji alfalfa untuk milk boster.

Kalau rasa lapar in between meal, boleh ambil 1-2 sudu bancuhan ESP untuk mudah rasa kenyang dan mendapatkan tenaga segera.
Pastikan pengambilan air masak yang banyak untuk membantu proses perkumuhan terutama dengan pengambilan lecithin.. Proses perkumuhan akan menjadi lebih lancar jika air mencukupi..

Apa lagi kawan?? Nak kurus dengan cara yang sihat dengan mudah tanpa perlu berbelanja beribu2 ringgit??
Mari kita mencuba produk shaklee...



Credit to Srifairus n Azrin mohd

Wednesday, 20 July 2011

Benarkah Susu Ibu Boleh Tercemar

Wanita Hari Ini 20 Julai 2011
bersama Dr. Nurashikin, O&G specialist dari Hospital Sg. Buloh.Pn Nor Kamariah, susuibu.com, Dynas, DNA  serta Pn Nurshima, MLO

- Potensi susu ibu untuk tercemar adalah sangat minima
- Ia bergantung pada pengendalian semasa memerah susu ibu, perlu pastikan tangan, peralatan, bekas menyimpan susu adalah bersih 
- Susu ibu mungkin tercemar jika ibu terdedah kepada ubatan kimoterapi,heroin
- Walaubagaimanapun badan kita ada sistem penapis yang menapis bahan-bahan yang tidak elok, jadi peratusan tersalur ke susu ibu sangat sedikit
- Ibu yang terdedah kpd persekitaran yg kurang sihat perlu menghabiskan masa bersama bayi dengan lebih lama untuk membentuk sistem pertahanan badan yang akan disalurkan kepada bayi apabila mereka menyusu
- Susu basi adalah satu mitos
- Susu ibu mengandungi prebiotic yang tahan lebih lama berbanding FM
- Payudara adalah sterile secara semulajadi sifatnya
- Jenis pemakanan ibu akan mempengaruhi warna & rasa susu
- Anak-anak yang menyusu susu ibu biasanya mudah untuk makan pelbagai jenis makanan apabila berumur 6bln kerana telah diperkenalkan dgn pelbagai rasa sejak dari kecil melalui susu ibu 
- Susu ibu adalah benda hidup berbanding FM sifatnya yg '"mati''
- Kesimpulannya susah untuk susu ibu tercemar
- proses menyusukan bayi adalah suatu proses yang menakjubkan
- jom sahut seruan Dynas untuk menjadikan BREASTFEEDING IS A TREND

credit NIK HA dt grup FB KIM

Tuesday, 19 July 2011

Testimoni : Kongsi Rahsia Milk Booster

 These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

credit : sayamahusihat.com
Testimonial_Shaklee_Confinement_Breastfeeding_Set_Milk Booster_SayaMahuSihat
Apakah perasaan ibu-ibu yang sedang melihat gambar hasil perahan susu Wahidah Zainal seorang ibu yang telah mula mengamalkan Shaklee Supplement seawal dari proses pantang lagi? Lihat betul-betul, JUMLAH PERAHAN ialah 21 Oz!! Cemburu? Sedih kerana anda tidak dapat hasil yang sama? Buangkan segala rasa sedih dan cemburu anda sebaliknya anda mulakan langkah untuk mendapatkan hasil yang sama! Bagaimana? Yes Itu persoalan yang sepatutnya berana di benak pemikiran anda.

Bagaimana saya boleh mendapatkan hasil yang sama?
Apa yang Wahidah lakukan untuk mendapatkan hasil yang sangat mengujakan?
Alhamdulillah, anda semua jangan risau Wahidah telah berkongsi rahsianya dengan Iffah. Mari kita lihat apakah rahsia yang ingin dikongsikan oleh kami, yang boleh membantu anda InsyaAllah.


Testimonial_Shaklee_Confinement_Breastfeeding_Set_Milk Booster_SayaMahuSihat_Email
 
Assalamualaikum Iffa,
First of all sorry sangat sbb x sempat nk share kemujaraban produk shaklee tu..suka ati je nk guna word 'kemujaraban' tu kn..actually nk show betapa baik n bagus nya produk shaklee.. 1st time ida jmpe produk yg dpt selesaikn masalah sy selama ni di samping membantu para ibu2 yg berpantang. ida akn story ape je yg shaklee ni dh bantu body ida:
Masa bpantang (BF Set) - Jaundice:
Shaklee produk yg best cz x perlu la ida nk telan produk2 bsalin tradisional cm ubat periuk or jamu..ida lak jenis yg mmg susah nk mkn ubat sket la. most important , ida dpt solution utk elak mkn jamu. my 1st baby dulu jaundice n sy x dbenarkn oleh pakar utk ambil jamu. Adam (1st baby) almost kne tukar darah n pecah rekod kt HSA (hospital sultanah aminah, JB) sbb reading jaundice plg tinggi..smpi doktor tny apa yg sy mkn msa preggy..sdih sgt ..so 4 my 2nd baby (Adeeb) , shaklee is alternative x pyh mkn jamu..Yg bestnya, even adeeb ade gak jaundice but only 1 week je..abg dia dulu 1mnth...superb kn? alhamdulillah..thx sgt Iffa sbb introduce this produk kt sy..
Migrain / Sembelit :
Ida ni mmg pesakit Migrain yg tegar since form 3 lg..this produk really help me especially msa dlm pantang..even x ckup tdo, migrain x dtg menyerang pon..alhamdulillah...body x rsa letih spnjng pantang, luka jahitan pon cepat sgt baik..tu plg best.. lagi 1 psl sembelit or buasir..mmg ida ade sakit gak..so far alfalfa sgt membantu..smooth je aktiviti kt tandas..syukur sgt..klu x mmg perit n menyakitkan.. 
Milk Booster:
Shaklee is one of the best product yg i jmpe as milk bosster.. Alfalfa n ESP sgt best..susu makin meriah je..plg menakjubkn is sekali perah dpt 14oz..ida pon cm x caya..within 30 minit je tau, pkai manual pam (avent) jek..caya x?
so kt cni ade skit tips yg ida nk share bout my schedule pumping session..klu rsa sesuai leh la follow..pemakanan pon kne gak jga ..cam ida mmg x mkn ikan..so khasiat protein mmg dah ilang..so ESP help me gak to cover back my protein.. 
- 3 or 4 sesi pumping/day (ni kt opis je tau) ..balik umah kne pump gak + df
- consume 3M set (jgn skip makan yek)
- mkn 2 biji alfalfa every time lps sesi pumping
- mnum Susu Anmum (apa2 brand pon x pe) yg dicampur ESP : 2x/day (pagi/mlm)
- Mnum fresh soya + tempe (ari2 sy makan..sy suke sgt tempe..:) = as protein sbb sy x mkn ikn.. 
So Iffa, ni sedikit sebanyak tips yg dpt ida share utk all mommies ...once again tq dh perkenalkan SHAKLEE kt sy...wassalam
Jadi, apakah perkara utama yang harus anda lakukan? Dapatkan cukup stimulasi dari direct feeding dan breastpumping. Masih ingat 3 Perkara Utama yang Iffah selalu tekankan? Yang Pertama yang wajib anda patuhi ialah “Supply Vs Demand” konsep. Minimum 8-12 kali sesi perahan/direct feeding dalam masa 24 jam adalah wajib untuk anda lakukan dengan istiqamah.

Shaklee suplement adalah satu usaha yang anda boleh lakukan untuk meningkatkan taraf kesihatan anda. Ya, betul Alfalfa dan ESP sangat membantu melancarkan penghasilan susu tetapi ia adalah tindakan yang berbentuk gabungan:
  1. Tubuh yang sihat
  2. Supply Vs Demand
  3. Pemakanan yang menepati Piramid Makanan dan diet seorang ibu yg menyusukan anak.
  4. Doa yang tidak pernah putus pada Allah SWT
  5. Istiqamah iaitu konsisten.
Apa yang Iffah suka tentang Shaklee Supplement ialah “Ia bukan sekadar Milk Booster”. Manfaat yang diperoleh terlalu banyak dan mencakupi pelbagai aspek kesihatan (sistem saraf, sistem peredaran darah, sistem perkumuhan dll) Senang cerita it repair, rejuvenate, and nourish tubuh kita dari dalam sehingga ke luaran. Terasa rugi bukan kerana anda masih belum mencubanya?

Mari Iffah kongsikan, gambar hasil perahan Wahidah yang di kongsikan bersama Iffah di FB. Moga ia memberi semangat buat anda untuk meneruskan perjuangan penyusuan secara esklusif.
Testimonial_Shaklee_Confinement_Breastfeeding_Set_Milk Booster_SayaMahuSihat_June 28Testimonial_Shaklee_Confinement_Breastfeeding_Set_Milk Booster_SayaMahuSihat_June 27
Wahidah juga turut berkongsi pengalaman beliau di blog peribadi beliau. Anda bolehlah membaca kisah beliau di link berikut:
Boleh email kepada saya di ct_nusrat@yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-2549388 untuk konsultasi percuma.

Sebelum terlupa, bagi yang masih belum mendapat “Tips Penyusuan Esklusif” bagi Ibu-ibu yang mengambil supplement Shaklee. Jangan berlengah lagi. Email kepada saya sekarang! (^_^)