Monday, 12 September 2011

TESTIMONI SET B : IBU JARI KAKI BENGKAK DAN BERNANAH SEMBUH

Hari ini saya terima sms daripada Kak Nora yang menyatakan perasaan gembiranya dan berkongsi cerita mengenai keberkesanan pemakanan Set B yg beliau ambil daripada saya sebulan yang lepas. Beliau juga turut kongsikan testimoni tersebut di laman facebook utk perkongsian bersama. Alhamdulillah Set B ni bukan sahaja utk ibu yang menyusu malah keberkesanannya turut menyembuhkan luka-luka. Jom kita baca apa kata beliau.


Aslkm, nak cite kgembiraan sy dgn set B dr Raihan's Shaklee.. ibu jari kaki bengkak & bnanah sbb tsepak dinding so jd mcm cagu, g jumpa doc & dpt ubt mkn, sapu & rendam.. mkn ubt & rendam ibu jari kaki msh x elok2, jumpa doc smula doc kata kna buang isi & kuku ckit pd ibu jari kaki for next coming... sy amik set B mcm biasa, cuma lebihkan vit c, ALHAMDULILLAH bengkak dah surut & nanah pun dh kering... xperlu jumpa doc dah, klu x kna minor operate kat ibu jariku...ngeeee... TQ lg sekali to Raihan's Shaklee!!!
    • Azrin Mohd vitamin c mmg elok utk luka..sebab tu masa saya bersalin secara czer doc hanya bekalkan saya dgn vit c dan pain killer...pelik jugak pesal bg vit c...bukan selsema pun...rupanya utk cepat baik luka :)
    •  
    •  
    •  
    • Raihan's Shaklee alhamdulillah kak...sama2...sy mtk izin share kt blogs sy ye
 
Apa fungsinya setiap vitamin dalam set B sebenarnya ?

a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin
Dilengkapi dengan kesemua vitamin beserta zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak...contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu multivitamin atau nama lain vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lg...Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Walaubagaimanapun multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.

b) B Complex
Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..)...so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu.
Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantikberseri dan tidak kusam.

c) Vitamin C
Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu dan pengambilan Vitamin C membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu. So, sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari ...dan bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah,insya allah akan mudah sembuh...satu lg kesannya kulit ibu dan bayi makin bersih, cerah & cantik. Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik.

d) Alfalfa
Merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim.Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat. Ianya bergantung kepada keperluan badan si ibu.Turut membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membuang angin dalam badan...secara automatik kesan baik pd bayi..susah nak kena kembung.
Bagi yang tidak menyusukan bayi, Alfalfa yang dikenali sebagai raja tumbuh2an ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. Ianya dikatakan banyak membantu meningkatkan kelancaran proses perkumuhan dan bagus untuk buah pinggang. Ianya juga adalah dalam kategori fiber dan mengenyangkan. Pengambilan Alfalfa memerlukan pengambilan air yang seimbang dengan pengambilan kuantiti alfalfa. The more we take the more we have to drink. Walaupun alfalfa dikenali sebagai tumbuhan yang kaya dengan micro nutrient namun ia tidak mempunyai sukatan khas yang memenuhi keperluan badan kita.

Bagi mereke yang ingin mencuba Set B (Brestfeeding) ini boleh dapatkan melalui saya. Saya menyediakan pek mini bagi mereka yang mempunyai kekangan kewangan dan ingin mencuba. Saya menyediakan konsulansi percuma.
Untuk pertanyaan atau konsultansi percuma boleh hubungi saya melalui:
FB:Raihan's Shaklee
Sms/call:017-2549388
Email:ct_nusrat@yahoo.com

No comments :