Thursday, 25 August 2011

Testimoni Set B-Siapa Kata Lelaki Tak Boleh Ambil....

Salam ukhwah semua....

Entry kali ni rasa excited je nak cerita dan share kat semua dengan testimoni dari customer saya sendiri Adha Edi...Terima kasih pada beliau sebab sudi kongsi kebaikan dan testimoni yang sangat mengujakan mengenai Set B iaitu set menyusu....Alhamdulil beliau telah mengalami perubahan pada diri sendiri malah turut dikongsikan bersama suami kebaikan memakan vitamin dimana si suami pun turut merasai perubahannya.

Mesti ramai yang masih tak tahu yang Set B bukan khusus untuk ibu menyusu je tau tapi sesuai untuk semua kecuali untuk sebab-sebab tertentu ada vitamin yang tak boleh diambil ye!So kena dapatkan konsultansi sebelum nak makan atau beli sesuatu vitamin...

Jom baca testimoni iaitu dialog beliau dengan en hubynya tentang kebaikan Set B ni..Sumber dari laman Fb...


 


Adha Edi
'Hubby: sejak mkn set vitamin awk...tak de la kulit sy minyak2...nmpk fresh je muka sy
Saya : Ha ah br seminggu abg mkn kan..bersin pon da jrg ..selsema pon idak dah
Hubby : Ha ah...mcm gebu2 lak kulit sy...kot la lelaki ley bf, msti susu sy pon byk giler...cpt noooo nmpk effect nye...
Dialog sy ngn hubby dlm keta td :-) Shaklee mmg best..'
Alhamdulillah beliau telah membeli secara fullpack...Suatu penjimatan dan pelaburan yang berbaloi....


Ingin saya kongsikan secara ringkas keperluan setiap vitamin dalam set B
Apa fungsinya setiap vitamin dalam set B sebenarnya ?

a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin
Dilengkapi dengan kesemua vitamin beserta zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak...contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu multivitamin atau nama lain vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lg...Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Walaubagaimanapun multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.

b) B Complex
Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..)...so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu.
Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantikberseri dan tidak kusam.

c) Vitamin C
Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu dan pengambilan Vitamin C membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu. So, sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari ...dan bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah,insya allah akan mudah sembuh...satu lg kesannya kulit ibu dan bayi makin bersih, cerah & cantik. Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik.

d) Alfalfa
Merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim.Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat. Ianya bergantung kepada keperluan badan si ibu.Turut membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membuang angin dalam badan...secara automatik kesan baik pd bayi..susah nak kena kembung.
Bagi yang tidak menyusukan bayi, Alfalfa yang dikenali sebagai raja tumbuh2an ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. Ianya dikatakan banyak membantu meningkatkan kelancaran proses perkumuhan dan bagus untuk buah pinggang. Ianya juga adalah dalam kategori fiber dan mengenyangkan. Pengambilan Alfalfa memerlukan pengambilan air yang seimbang dengan pengambilan kuantiti alfalfa. The more we take the more we have to drink. Walaupun alfalfa dikenali sebagai tumbuhan yang kaya dengan micro nutrient namun ia tidak mempunyai sukatan khas yang memenuhi keperluan badan kita.




Boleh email kepada saya di ct_nusrat@yahoo.com atau sms kan kepada saya 017-2549388 untuk konsultasi percuma.

No comments :