Sunday, 29 May 2011

Nipple Preference

Nipple preference atau nipple confusion ialah keadaan di mana bayi akan mula tak mahukan minum direct dari ibunya setelah beberapa kali menggunakan botol atau puting.

Nipple Preference boleh berlaku seawal bayi berusia 2 minggu. Keadaan ini boleh menyebabkan ibu give-up utk menyusukan kerana setiap kali nipple ibu masuk dalam mulut bayi, dia akan menangis (dengan kuat!).

Dan hanya senyap selepas minum susu dari botol (samada ebm ataupun formula).

Keadaan yang berterusan akan mengakibatkan susu ibu semakin berkurangan

Maksudnya, ada 2 isu besar disini:
1-abundant milk supply
2-nipple preference where baby prefers to drinks milk in bottle(either ebm or formula) rather than latch on to mommy’s breast.

utk isu yg pertama(abundant milk supply):
1-susukan baby on demand (bila bila ms dia cooing, berbunyi2)
2-mengepam 3 jam sekali (20 minit setiap breast) semasa bekerja/baby tiada disisi
3-sambung mengepam (15 minit setiap breast) setiap kali lps baby menyusu
4-dapatkan pam standard hospital (spectra 3, medela swing, ameda) – eletrik & dual pump
5-gantikan sesi yang anak tk mahu direct feeding dengan mengepam 20 minit setiap breast (sementara mengatasi isu no 2-nipple preferencenya)

dan utk isu yg kedua (nipple preference)
1-gunakan
botol MAM masa terpaksa beri baby ebm (semasa bekerja)
2-jgn beri baby guna pacifier/puting selama 30 hari pertamanya
3-mulakan latih baby utk direct feeding masa dia mamai mlm2.hari jumaat mlm sabtu adalah waktu yg sesuai kerana sepanjang hari sabtu dan ahad (siang & mlm), kita boleh berikan baby direct feeding sahaja (no bottle at all).kena tidur2 ayam.
4-sentiasa offer nipple pada baby (setiap 30 minit).kdg2 baby mengamuk sakan bila kita letak nipple di mulutnya.tapi lps nangis 5 minit gitu,dia akan ‘terima’ nipple kita itu.
5-kaedahnya : offer nipple padanya sebelum dia lapar.baby yang terlalu lapar akan mengamuk jika kita ‘paksa’ dia minum dari nipple. “isy,aku dahle lapo…nak suruh isap2 susah2 pula” <–lebih kurang gineh dialognya.bila baby tidak lapar sangat, dia masih boleh bertolak ansur,insyaAllah.
6-topless semasa di rumah/bilik.tak perlu pakai bra.baby hanya pakai pampers.bawa dia ke hulu ke hilir, dapur, tgk tv, bilik belakang, ruang tamu, baca buku wpun semasa dia tidur. Banyakkan skin-to-skin contact.biar dia kenal bau ibunya.
7-susukan nya di tempat sunyi.sesetengah baby cepat distract.kalau ramai2 anak buah,mak mertua keliling nak tgk “ada susu?””keluar tak?”.bila dengar suara org lain pun kdg2 baby tensi dan malas minum.
8-ambil cuti 3 hari, mungkin isnin-rabu.sepanjang 5 hari tu(sabtu-rabu), beri direct feeding tiap kali dia berbunyi walaupun hek hek..insyaAllah, dia akan “master breastfeeding” selepas itu dan walaupun dia minum guna bottle di nursery/babysitter, dia akan tetap mahukan direct feeding dr ibunya.

sumber:http://www.diyaluna.com/diary/2008/09/07/nipple-preference/

No comments:

PROMO SHAKLEE BULAN SEPTEMBER 2021- DEFENCE SET SHAKLEE

 Assalamualaikum dan salam bahagia.  Alhamdulillah dah masuk bulan September dan ada special promo Shaklee bulan ni kakRehan nak share kepad...