Friday, 15 April 2011

Tips Mengepam Jika Terpaksa Attend Program

1) Sebelum keluar rumah, MAKE SURE peralatan mengepam disediakan bagi tujuan mengepam ya…alat-alatan mengepam termasuk lah :
- breastpump parts / motor unit
- botol / liner (6-8 bekas – bergantung kpd berapa kali anda mengepam)
- cooler bag
- ice packs (3-4 unit)
- handkerchief

2) BAWA bersama anda kesemua peralatan yang disediakan (jangan tertinggal lak!)

3) MAKE SURE anda masih mengikut Jadual Mengepam anda ye. 
Kalau betul2 tak boleh nak lari time mane2 slot, it’s okay. Juz make sure time tak lari sgt. Or adjust semula jadual anda. JANGAN biarkan breast anda tidak dikosongkan more than 4-hours ya!

4) Cari tempat yang SELAMAT & SELESA untuk mengepam
Ini penting kerana kalau anda tak rasa selamat & selesa semasa mengepam anda akan berasa resah gelisah & tidak tenang. Ini akan menganggu prestasi produksi susu anda. Yang penting anda selesa dan tenang semasa mengepam, TANPA sebarang gangguan.

5) Pump selama 20-minutes sebelah breast.
Kalau pakai double pump (Medela FS or Spectra 3), biarkan shj pump anda on selama 20-minutes.
NOTE :
Pengguna S3 kena make sure anda bawa sekali Car Power Inverter supaya boleh mengepam di dalam kereta OR kalau x de/x bawa, boleh pump di surau or tempat yang ade power point.

6) Selesai mengepam, tutup botol ketat2 
(untuk elakkan susu tumpah dan menjadi satu tragedi sadis buat anda) dan masukkan ke dalam cooler bag yang berisi ice-packs tadi. Zipkan dan tutup betul-betul cooler bag untuk mengekalkan suhu di dalam cooler bag. Ingat  susu yang disimpan di dalam cooler bag boleh bertahan up to 24-hours. B
7) Nah! Selesai..mudah kan? Anda dah bleh berlari-lari anak untuk masuk semula ke dalam program.
Credit Kak Harlinda

No comments :