Sunday, 10 April 2011

SHAKLEE HALAL


Ok..kita mesti ambil tahu apa yang kita makan kan. Tambahan pula bagi ibu2 yg menyusukan anak. 
Bagi mama yang paling penting sekali ialah..makanan tersebut mestilah HALAL. Apa yang kita makan akan jadi darah daging, bukan untuk kita sahaja..anak pun sama.

credit to : cery n dilla

"salam kak...nak tanya produk ni dapat x kelulusan kementerian kesihatan".



ni soalan biasa ni....cuma nak share dan nak jelaskan disini...Shaklee merupakan produk yang diperakui oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)...cuba belek botol vitamin shaklee tu ..ade tunjuk serial number MAL xxxxxx and ada printed diluluskan oleh kementerian kesihatan..(maaf tak dpt nak snap gambar).

..sy faham dgn soalan ni....bagi org yg tak pernah dgr brand ni sure risau...lagi lagi sekarang dah mcm2 brand supplemen ada kat pasaran..and beberapa bulan lepas kecoh isu supplemen beracun.........Lagi satu isu adalah isu halal....Status halal Shaklee sering menjadi persoalan terutama kepada mereka yang belum pernah mencuba Shaklee. Ini adalah rentetan beberapa email dan perbincangan di forum yang meragui status halal Shaklee. Tambah2 dengan kenyataan INFANCA bahawa mereka tidak pernah mengeluarkan sijil halal untuk Shaklee.

Beberapa fakta tentang status halal Shaklee..(credit to Kak N)


* Shaklee mendapat pengiktirafan halal oleh Islamic Service of America (ISA).

* INFANCA (Salah sebuah badan pengeluar status halal di US) mengeluarkan kenyataan mereka tidak pernah luluskan status halal Shaklee & Shaklee tidak pernah memohon status halal dari INFANCA.Ini kerana Shaklee sudah diiktiraf oleh ISA.

* JAKIM juga tidak pernah mengeluarkan sijil halal kepada Shaklee, walau bagaimanapun, ISA adalah badan luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM.


Dari website Jurnal Halal


# ISA yg mengeluarkan sijil halal Shaklee adalah adan pengeluar sijil halal terkemuka di dunia.

6.5 Islamic Services of America, a leading US Halal certification body recognised globally, including Malaysia, estimates that the US market for halal foods will continue to grow at a rate of 25 to 30 per cent over the next five to seven years.

# Shaklee telah menang kes di mahkamah berhubung sijil halal terhadap INFANCA.
Shah Alam High Court dismisses suit against Shaklee Malaysia

dari website rasmi JAKIM

KUALA LUMPUR Nov 2 – The Shah Alam High Court has dismissed a suit filed by the Islamic Food and Nutrition Council of America (IFANCA) against Shaklee Products (Malaysia) Sdn Bhd.

In dismissing the case with costs, Judge Dato’ Zulkefli Makinudin ruled that IFANCA’s application for an injunction to stop the company from selling its products was not supported by facts as contained in its affidavits, and that there was “no real issue” between the parties, Shaklee Malaysia said in a statement recently.Shaklee Malaysia, which has 100,000 distributors in the country, is a multi-level marketing company with more than 40 years of experience.
credit dilla







Ini pula bukti yang menunjukkan ISA ini diiktiraf oleh JAKIM...




No comments :