Sunday, 24 April 2011

Panduan utk ibu ibu yang sedang mengandung dan mahu menyusukan anak SECARA EKSKLUSIF:

Penyusuan Eksklusif ialah Susu Ibu SAHAJA selama 6 bulan pertama (tiada air kosong mahupun apa apa makanan), dan meneruskannya selama 2 tahun.
Makanan tambahan diberi semasa bayi berusia 6 bulan.
Panduan utk ibu ibu yang sedang mengandung dan mahu menyusukan anak SECARA EKSKLUSIF:
1. Hadiri Kelas Persediaan Breastfeeding atau kaunselor/konsultan laktasi
Terdapat beberapa Hospital/Breastfeeding Centre yang mengadakan Kelas Persediaan
Sertainya dan bawa suami atau org tua yangakan menjaga anda semada dalam pantang
Breastfeeding is natural, tetapi ianya masih skill yang perlu dipelajari antaranya latch on yang betul
Breastfeeding sepatutnya TIDAK menyakitkan
h5550926
Mulut bayi terbuka luas dan bibirnya merangkumi bahagian aerola (bukannya terlipat ke bahagian dalam)
Nipple ibu sepatutnya berada di bahagian lembut rahang atas mulut bayi
Dan bukannya bahagian keras
Proper latch penting demi:
  • Mengelakkan nipple sakit atau crack
  • Mengelakkan breast engorgement
  • Melancarkan pengaliran air susu
  • Merangsang pengeluaran susu
  • Mengenyangkan bayi anda
Kadangkala pembacaan tidak cukup ‘puas’ atau ‘faham’ kan?
Hubungi Pn Suraya, di suraya’at’lunatots.com untuk arrangement sekiranya anda mahu kaunseling personal dari beliau.

2. Kenal pasti doktor, komplikasi dan tempat melahirkan
Proses birthing yang dirancang dan tidak memenatkan memberi lebih peluang kepada anda utk fokus terhadap keperluan baby
Beritahu secara bertulis kepada pihak hospital supaya bayi anda tidak disusukan dengan susu formula kerana anda mahu menyusukan nya sendiri
Refer entri ini untuk mengetahui kepentingan penyusuan awal (susu ibu) terhadap bayi anda

3.Faham anatomi dan fisiologi payu dara anda
Semasa mengandung, tubuh anda sudah bersedia menyediakan payu dara anda utk menyusukan anak yang bakal dilahirkan
Maksudnya, susu anda sudah ada sebaik sahaja bayi dan uri dikeluarkan
Tidak ada org yang TIADA SUSU atau BELUM ada susu
Tiada sedutan dari bayi bermakna tiada stimulation
Dan boleh mengakibatkan susu tidak keluar
Maksudnya : Susukan bayi anda sebaik sahaja selepas melahirkan
Bayi anda tidak perlukan susu formula yang disediakan 3 oz setiap sesi oleh pihak hospital

4. Rooming In dan BF On Demand
Tidur bersama sama baby semasa di hospital dan susukannya setiap kali dia merengek/ cooing

5.Sediakan breastpump sebelum melahirkan
Anda boleh mula mengepam seawal hari ketiga kelahiran
Prepare for the worst, mungkin bayi atau anda terpaksa di tahan di wad
Anda masih boleh menyusukan anak anda dengan susu ibu dengan cara mengepam susu
Refer entri ini untuk panduan mengepam

Ramai ibu gusar untuk membeli breastpump yang bagus (dan mahal) kerana bimbang diri tiada susu (dan membazir)
Again, pam yang mahal akan berbaloi dengan kualitinya berbanding anda menggunakan pam murah dan menyakitkan, kan?

6.Sediakan aksesori utk kemudahan breastfeeding:
8. Knowledge is Power


Sumber : http://www.diyaluna.com

2 comments :

i am fatimah said...

salam
rasanya kalau dah beli pam mahal2 awal2 lagi mesti kita semangat nk full bf kan? hihihihih.... masa 7 bln sy beli spectra3 itupon dah rasa mahal sgt dah sbb tak berapa yakin...skarang baby dah nk dekat 3 bln rasa nk beli fs je...berbaloi2 invest utk pam yg bagus!!

Siti Nusrat Raihan Binti Haji Idris said...

salam..betul tu..sebab beli mahal la tu kena guna ble bby da lahir..hehe..xrugikan..yg penting jgn stress...alhamdulilah rezki susu utk bby masih ade hgga kini...