Tuesday, 4 July 2017

Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin

Di kesempatan ini KakRehan sekeluarga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin untuk semua ahli keluarga, sahabat, para pelanggan yang kami kasihi. Semoga ukhwah kita berkekalan.


Saturday, 3 June 2017

SAYA TAK PERLUKAN MILKBOOSTER??

Ramai ibu-ibu yang mengaku memang semulajadi banyak susu tanpa bantuan sebarang milkbooster. Alhamdulillah rezeki anak mommies kan. Ada yang memang kena berusaha ambil milkbooster untuk banyakkan susu, ada juga yang bermacam milkbooster dah dicuba tapi masih tak berhasil.

KakJah tak nak sentuh mengenai milkbooster lain. Cuma nak cerita tentang nutrisi.
Walaupun mommies tak rasa memerlukan milkbooster, mommies sebenarnya perlu lengkapkan nutrisi.

Sebab apa? Ya, keperluan nutrisi la penyumbang utama kepada penghasilan susu ibu. Seperti yang ibu ibu sedia maklum, bila ibu menyusukan anak, ibu-ibu akan berkongsi zat dengan bayi.

Jadi, bila ibu-ibu tak top up balik, ibu-ibu sendiri yang akan kekurangan nutrisi.
Ini yang akan menyebabkan ibu mudah jatuh sakit, sakit atau lenguh-lenguh badan dan sebagainya. Mungkin bukan sekarang tapi pada masa akan datang.

Jadi ibu-ibu mungkin tak perlukan sebarang milkbooster, tapi ibu-ibu perlu lengkapkan nutrisi untuk kesihatan bersama ibu dan bayi. Bagaimana nak dapatkan nutrisi yang lengkap? 

Makan lah makanan yang lengkap dan berkhasiat dan boleh juga add on set menyusu Shaklee 😉😍

Sharing oleh
Norhafiezah Shukor
019-7293577

Nak tahu tentang Set Menyusu Shaklee KLIK SINI

Thursday, 1 June 2017

TIPS BERPUASA IBU MENYUSU ELAK SUSU KURANG

Tahun ni KakRehan akan merasa pengalaman kali kedua berpuasa sambil menyusukan anak. Kali terakhir beberapa tahun lepas. So in shaa Allah akan sedia fizikal mental. Ewah!hehe. Memang cabaran sikit sebab badan mungkin akan cepat letih atau risau susu badan kurang kan mak-mak menyusu.

Ok ni KakRehan listkan tips untuk mak menyusu atasi masalah kurang susu.

Kredit pic google



1. Disiplin waktu makan

Walaupun berpuasa, pastikan tetap makan tiga kali sehari iaitu sahur, berbuka dan sebelum masuk tidur. Tapi ingat jangan melantak makan kuih saje tinggi kalori woih! Bagus makan nasi dan lauk ikut portion betul. Boleh kurus mommy tau.

2. Makan Kurma Yusuf Taiyob

Haha..yang ni saje khen.. tak.kisah apa brand kurma tu mommy nak beli. KakRehan tau jenama Yusuf Taiyob he ingat. Item wajib KakRehan ni bulan puasa. Sahur dan berbuka. Minima sekali makan 3biji pun ok lepas sahur dan berbuka. Makanan sunnah ini terkenal sebagai sumber tenaga segera kepada badan. 

Kurma kaya dengan protein, serat, gula, vitamin A & C serta zat mineral seperti besi, kalsium, sodium dan potassium. Banyak khasiat kan. So mak menyusu sila ambil ok!

3) Makanan seimbang 

Mommy make sure berbuka dan bersahur dengan mengambil makanan seimbang seperti karbohidrat, protein dan lemak.  Contoh makanan seperti nasi atau mee semasa berbuka dan bersahur, roti, biskut, kuih-muih sebelum tidur. Janganlah melantak megi pula.hihi.

4) Supplement

Nak ambil suplement yang sesuai untuk nak menyusu bantu sangat dengan beri tenaga dan kekalkan penghasilan susu tau. Macam KakRehan sahur tu kadang takde napsu makan berat. KakRehan shake shake je protein soya ESP Shaklee.Bantu badan kekal bertenaga berjam-jam lamanya. Terbukti! Oh ye paling torbaik mix dengan Mealshake dan Performance Drink. Padu! Sedap dan bertenaga habis.

SET PUASA SHAKLEE

4) Minum banyak air

Mak menyusu memang penting sesangat air masak banyak ok. At least 3 liter sehari.
Camne nak banyak sedangkan seharian berpuasa? 

Ok ,Mulakan minum air masak since berbuka sehingga bersahur dan menjelang imsak. Tip mudah, letakkan sebotol air di tepi katil supaya mommy bolehlah minum pada bila-bila masa sepanjang malam. 

Selain air masak, minuman lain pun boleh macam jus buah-buahan, minuman bersusu dan berbijirin. Minuman suam bantu lancarkan pengeluaran susu ibu.

Minuman berais tu sesekali bolehlah. Certain orang kata boleh buat susu makin kurang. Eh mujur KakRehan susu ok je minum ais.Hahah..jangan tiru kakak ok. Ikut keserasian badan memasing.

5) Sila Bertenang dan feel konpiden gitew

Secara psikologi, minda anda turut mempengaruhi penghasilan susu ibu. Toksah stress fikirkan susu tu makin kurang.Banyakkan berdoa agar segalanya dipermudahkan Allah.

6) Kerap menyusu dan mengepam

Konsep asas menyusu mommy kena ingat formula makin kerap bayi menyusu, semakin banyak susu dihasilkan. Mommy yang bekerja keep on pumping je macam biasa. Jangan bimbang susu akan kering, kerana semakin anda tidak mengepam dan menyusukan bayi, susu akan berkurangan sedikit demi sedikit. 

Kurangnya pengeluaran susu bukan disebabkan ibu berpuasa sebaliknya kurang rangsangan sama ada menyusukan terus atau mengepam.  Paling mudah buatlah stok sebanyak mungkin sebelum berpuasa supaya  bekalan cukup.

Ok mommy jelas tak tips mak menyusu ni. Biasanya untuk yang bekerja lah nak buat stok susu anakkan.

KakRehan doakan moga perjalanan penyusuan kita semua berjalan lancar dan dipermudahkan tau mommy 😘


Tuesday, 30 May 2017

Misi Cantik Sebelum Raya

Kalau u ols ambil set ni, i tell u. Bukan nak overclaimed, tapi confirm memang gojes la raya nanti. Tak kan nak pakai baju lawa2, muka berjerawat, kusam tak bermaya kan
Nak jumpa orang ramai pun segan.

So bertindak la dari sekarang, puasa bukan alasan kita tak jaga kesihatan dan kecantikan tau.

Flawless Beauty Set Shaklee
Flawless Beauty Set Shaklee


SR Vita C vitamin paling asas untuk kulit yang cantik. Ambil Vita C setiap hari membantu kita utk dapatkan kulit yg cwrah, melambatkan penuaan dan menyekat pembentukan pigmen

Vita E Complex pula berfungsi sebagai vitamin anti penuaan. Ia membantu melambatkan penuaan,mengurangkan kedut dan garis halus, parut, acne dan bintik penuaan. Ia juga membantu utk dapatkan tona kulit yg lebih sekata
 
Vivix pula tonik anti-penuaan no 1 yang bertindak dari tahap sel yg paling kecil dalam tubuh manusia. Ia membantu mencerahkan, melambatkan penuaan, mengurangkan bintik penuaan, memperbaiki tekstur kulit malah ianya baik untuk kesihatan keseluruhan 😍

Shaklee Collagen Powder pula membantu untuk kulit lembab, cerah, anjal, mengurangkan jeragat, parut dan untuk rasa serta nampak lebih muda

Best ke best? Nak cantik secara sihat dan selamat dengan lebih cepat, cubalah ambil set awesome beauty flawless ni.

Kot la anak dara or yang bujang jumpa jodoh raya nanti. Ehhhh 🙈🙊

Harga istimewa sepanjang Ramadhan! 
Meh whatsapp KakJah 0.1.9.7.2.9.3.5.7.7

Pengedar Shaklee Gombak, Selayang dan Batu Caves


Saturday, 27 May 2017

Mealshake Bantu Tambah Selera Makan Anak-anak

"AKAK SUKA TENGOK DIA MAKAN NASI BERSELERA BETUL" - Puan Faizah


Ibu mana yang tak hepi bila tengok anak kemain berselera makan. Kalau dulu nak makan nasi pun taknak. Kurus cekeding sampai orang kata anak tak cukup zat. Sedihnya.
Tapi tak lagi lepas berikan Mealshake serbuk minuman multivitamin kaya vitamin dan mineral. Pastinya rada sedap abad ini. Mix dalam susu atau minuman anak je pun boleh.


Mealshake Bantu Tambah Selera Makan Anak-anak


Antara kebaikan Mealshake ini ialah :

⚘Rasa vanila yang menjadi kegemaran kanak-kanaksesuai untuk kanak-kanak berumur 1 tahun keatas sesuai untuk seisi keluarga

⚘Boleh menjadi instant sahur meal/ breakfast sekeluarga

⚘Rendah lemak namun kaya dengan 19 vitamin utama, protein, fiber dan mineral sertakalsium yang penting untuk tumbesaran kanak-kanak.

⚘Meal Shakes memberikan tenaga dan menguatkan sistem imun kanak-kanak

⚘Memberikan kecergasan dan meningkatkan kesihatan

⚘Mengurangkan eczema kepada kanak-kanak dan juga orang dewasa

⚘Meningkatkan selera makan anak

⚘Jika anak yang kerap demam lazimnya akan kembali sihat lebih cepat daripada biasa

⚘Pilihan terbaik buat mereka yang tidak pandai telan supplement berbentuk "tablet"menangani masalah sembelit pada kanak-kanakamat bagus untuk kanak-kanak yang obesiti


Testimoni Mealshake


Mealshake Bantu Tambah Selera Makan Anak-anak
Mealshake tambah selera makan anak


Mealshake Bantu Tambah Selera Makan Anak-anak
Anak Makin Berselera makan




Mealshake Bantu Tambah Selera Makan Anak-anak

Anak suka sangat minum Mealshake


Mealshake Bantu Tambah Selera Makan Anak-anak
Anak kuat menyusu dan makan




Sekarang dah tak perlu risau lagi, ramai mak-mak dah berikan minuman sedap dan berkhasiat ini untuk anak mereka. Hasilnya anak kembali berselera makan dan minta makan tanpa perlu dipaksa tau. Alhamdulillah.



Berminat untuk dapatkan produk Shaklee atau menjadi ahli Shaklee?



HUBUNGI KAMI



PUAN RAIHAN 017-2549388


ENCIK HAFIEZ 017-2549358



Shaklee ID 852419



PENGEDAR SAH SHAKLEE KLANG,PORT KLANG, PANDAMARAN, BUKIT TINGGI, BANDAR BOTANIC, SIJANGKANG, ANDALAS
JOHAN SETIA, KG JAWA, BANDAR PUTERI, BANDAR PUTERA, SG UDANG DAN SEKITARNYA



Friday, 26 May 2017

Minuman Wajib Puan Rozan Sekeluarga Sepanjang Ramadan

PERFORMANCE DRINK & VITAMIN C

Minuman wajib utk mmy kekal bertenaga sepanjang bulan Ramadhan nnt. 



Nak tau rase performance drink ni cmne? Korang pernah minum air mirinda oren atau fanta oren? Cenggitu la lebih kurang rasa dia tp beza nye performance drink ni x bergas tau. Lagi best die tiada kandungan gula, tapi ada kandungan vitamin dan potassium juga.

Korang yang selalu lemah2 tak bertenaga time puasa boleh ikhtiar dengan air performance orange ni. Komfem tak nyesal. Bantu elak badan daripada dehidrasi.

Mmy dh buat stok, korang dah belum?

Vitamin c pun boleh tahan laku keras jugak bulan ni, almaklum lah semua nak kulit cantik halus mulus gebu gebas raya nanti ye dak. Skincare pakai jugak untuk luaran, dalaman pun kena support jugak. Dalam pada nak kulit cantik, imun badan pun jadi kuat bila amik vitamin c ni tau.

So korang yang nak lebih bertenaga bulan puasa ni dan nak kulit cantik dari dalam boleh lah roger2 mmy k!!!

📲 017-7800781
PUAN ROZAN
Pengedar Shaklee Masjid Tanah, Pengkalan Balak,Tanjung Bidara dan Kuala Linggi

Thursday, 25 May 2017

Tips Tambat Selera Makan Anak-anak

Cabaran betul kalau anak jenis memilih makan ni kan? Lagi mencabar anak kurus keding siap orang kata tak bagi makan ke. Adeh! Stress mak tau. KakRehan pun pernah alami juga masa cik qaireen kecik tu memang picky eater sangat. Geram.

Ok apapun as mommy kan kita cuba ikhtiar macam-macam cara nak tambat hati anak ni bagi tambah selera makan kan. Ni KakRehan listkan tip-tips untuk mommy. Semoga membantu.

Tips Tambat Selera Makan Anak-anak



1)Sediakan dan hias makanan dengan warna-warni. Comel gitew ala-ala pelangi pulak nak bagi tarik perhatian anak.

 2) Bentukkan makanan kasi menarik tertarik memang da boom. Contohnya watak kartun yang anak suka tengok. Boleh cuba gunakan coklat cair, kicap atau sos untuk melukis di makanan. Jangan lak guna water colour lak.hihi.
3) Sediakan makanan pada suhu yang sesuai, tidak terlalu panas dan tidak pula terlalu sejuk. Cuba kaedah memasak yang boleh bangkitkan rasa, bau dan rupa hidangan. Anak saya cik qaireen tu bau bawang tengah digoreng pun dikatanya sedap.haha..

Boleh cuba gunakan sos untuk menyembunyikan rasa yang mungkin tidak digemari anak anda.

4) Mak ayah pun kenalah cuba makanan yang disediakan di hadapan anak dan berikan ekspresi bahawa ia benar-benar sedap!Ajak mereka sama-sama menyediakan makanan, dan jadikan aktiviti itu sesuatu yang menyeronokkan. Macam main masak-masak pula kan.hihi.
5)Potong makanan kecil-kecil untuk memudahkan anak anda mengunyahnya. So takdelah dia rasa macam banyak sangat nak kena makan nanti. Kalau dia nak lagi tambah je nanti.

6) Kanak-kanak tidak sukakan sayur, cuba sediakan hidangan yang kita boleh sembunyikan sayuran; contohnya bergedel, cekodok dan sos spageti yang mengandungi sayur yang dicincang halus. Good idea kan.

7) Gunakan pinggan mangkuk comel-comel gitew yang menarik perhatian kanak-kanak seperti yang bergambar atau berbentuk watak kartun. Silap-silap anak nak makan pun request pinggan sama ajelah macam anak saya.hihi..

8)Minuman Mealshake - Tapi kalau cara atas semua tak jalan, cuba berikan mereka supplement sebagai pelengkap nutrisi. Raihan suggest Mealshake Shaklee. Ni adalah multivitamin kaya vitamin dan mineral sesuai untuk anak setahun ke atas tau. Ramai mommy yang happy bila anak makin berselera makan. Alhamdulillah. Qaireen pun minum ni masa kecil selera kemain.

Klik sini untuk info Mealshake


Ok mommy , semoga tip-tips ini boleh dicuba oleh mak ayah penyayang dah prihatin macam kita semua kan. Harap-harap tip ini berjaya memujuk anak-anak untuk makan. Apapun KakRehan doakan moga anak-anak kita semua sihat dan ceria.


Thursday, 18 May 2017

Resepi Smoothies Esp Paling Sedap Abad Ini

Assalamualaikum dan salam ceria semua. 

Harini KakRehan nak sharelah resepi smoothies paling sedap abad ini hingga bergetar tulang rusuk. Ewah! Sedap yakmat tau kena cuba tau korang. Smoothies ni hasil tangan kasih sayang encik suami KakRehan yang amatlah rajin. Dan lagi rajin dan mudah sebab kami gunakan Personal Blender ekslusif item Shaklee brand Ferrano.

Ok tak nak buang masa KakRehan nak share gambar dan ada sekali resepi smoothies yang tersangatlah mudah. Jom korang lepas ni boleh lah buat. Terbaik korang mix Esp Shaklee tinggi protein dan beri kenyang lama tau. Sesuai sangat consume bulan puasa sebagai sahur or lepas berbuka.


Smoothies Esp Shaklee Sedap Abad Ini
Buah Naga Dan Epal



Smoothies Esp Shaklee Sedap Abad Ini
Buah pisang dan betik



Smoothies Esp Shaklee Sedap Abad Ini
Buah pisang dan epal


Nantikan resepi smoothies lain pula tau. Ala asyik minum plain je lepas tu ngadu kata tak sedap lah tak boleh telan. Cuba pelbagaikan menu resepi. Taklah rugi beli Esp yang sangat hot asyik habis stok aje 1 Malaysia tau.


Jom dapatkan Esp untuk cuba resepi smoothies sedap yakmat ni.




Berminat untuk dapatkan produk Shaklee atau menjadi ahli Shaklee?


HUBUNGI KAMI


PUAN RAIHAN 017-2549388

ENCIK HAFIEZ 017-2549358


Shaklee ID 852419

PENGEDAR SAH SHAKLEE KLANG,PORT KLANG, PANDAMARAN, BUKIT TINGGI, BANDAR BOTANIC, SIJANGKANG, ANDALAS
JOHAN SETIA, KG JAWA, BANDAR PUTERI, BANDAR PUTERA, SG UDANG DAN SEKITARNYA


Monday, 8 May 2017

Minuman Pilihan Ketika Bersahur dan Berbuka Di Bulan Puasa

Oh my! Tak sabar rasa nak datangnya Ramadhan. Dan bagi ibu menyusu macam KakRehan suatu kerisauan di hati jika susu merudum. Dan biasanya mommy bekerja lagi double risau takut susu pam sikit. Khen??

Ni atas pengalaman KakRehan masa keje dulu make sure sebelum bulan puasa tu buatlah stok sebanyak mungkin. Masa sahur tu makan secukupnya. Al maklum ibu menyusu mudah lah penat. Teruskan pam je macam biasa.

So that macam KakRehan topap pula dengan minuman bertenaga ni ha. Kalau rajin mix 3 ni terus. Dan biasa mix Esp dan Performance Drink pun sodap. Sesuailah kalau jenis tak suka nak masak dan tak selera makan berat awal pagi. Bolehlah amalkan ni shake shake je uols.


Ada mak mak yang standby Performance Drink dan Mealshake untuk ajar anak belajar berpuasa. Tapi serius ramai mak-mak puas hati. Tahun ni dah risik tanya nak dapatkan sebelum puasa. 



Minuman Pilihan Ketika Bersahur dan Berbuka Di Bulan Puasa




SET BERPUASA SHAKLEE



Meal Shakes


Minuman Pilihan Ketika Bersahur dan Berbuka Di Bulan Puasa

Sumber multivitamin terbaik. Apabila berpuasa, badan kita sebenarnya melalui proses detoksifikasi. Sementara detoksifikasi itu berlaku, Meal Shakes dapat memastikan badan kita mendapat bekalan nutrien baru yang mencukupi. Berperisa French Vanilla.

Performance Drink


Minuman Pilihan Ketika Bersahur dan Berbuka Di Bulan Puasa

Minuman isotonik tidak bergas, terbukti secara klinikal menghidrat lebih baik daripada air. Mempunyai lebih elektrolit berbanding minuman isotonik terkemuka. Membuatkan anda tidak mudah dahaga. Berperisa oren.

Energizing Soy Protein (ESP)

                                Minuman Pilihan Ketika Bersahur dan Berbuka Di Bulan Puasa

Sumber protein soya yang tidak diubah genetiknya, membekalkan tenaga dan mengekalkan rasa kenyang lebih lama kerana mempunyai Indeks Glisemik rendah. Berperisa vanilla.
Set berpuasa ni sesuai sangat korang yang cepat. Nak mudah tak perlu kelentang kelentung masak awal pagi. Just mix 3 ni dan shake shake aje.
Siap! Lengkap nutrisi dalam badan. Sesuai sangatlah yang tak suka telan pil vitamin banyak-banyak.


Testimoni Set Berpuasa Shaklee


Amalkan Esp dan Performance Drink


Puan Rozan amalkan Esp dan Performance Drink(PD) untuk kekal bertenaga di bulan puasa ini. Menyusukan 2 orang anak dan juga membuat kuih untuk dijual di Bazar Ramadan. 

Nak kekal bertenaga sepanjang puasa ini KakRehan galakkan korang amalkan Set Berpuasa Shaklee ni. KakRehan pun amalkan juga Esp dan PD ni sebab menyusukan anak. Amalkan dah 6 tahun sejak 2011 lagi. Alhamdulillah rasa bertenaga dan tak penat sangat.


Berminat untuk dapatkan produk Shaklee atau menjadi ahli Shaklee?



HUBUNGI KAMI


PUAN RAIHAN 017-2549388
ENCIK HAFIEZ 017-2549358

Shaklee ID 852419


PENGEDAR SAH SHAKLEE KLANG,PORT KLANG, PANDAMARAN, BUKIT TINGGI, BANDAR BOTANIC, SIJANGKANG, ANDALAS
JOHAN SETIA, KG JAWA, BANDAR PUTERI, BANDAR PUTERA, SG UDANG DAN SEKITARNYA

Friday, 5 May 2017

Cara Sedut Hingus Bayi Paling Mudah

KakRehan nak share ni untuk yang baby berhingus. Kesiannya alahai. Temasuklah baby Mikhail lebih 2 hari dah kena batuk dan selsema. Allah sedihnya hidung tersumbat susah nak bernafas. Nangis dia. Kita yang dewasa kena pun dah rasa seksa susah nak bernafas.


Google tengoklah petua-petua baby batuk dan selsema ni. Ada petua tu sedut hingus guna mulut. Nak taknak ayah dia pun sedut juga.hehe.. Ada petua wapkan muka baby dengan air panas dan bawang putih dalam bekas . Dah cuba juga. 

Kemudian en suami google ada yang share tentang Nasal Aspirator penyedut hingus baby ni. Kita ni ketinggalan lah. Dulu masa zaman qaireen 7 tahun lepas macam takde je..hihi..Terus suami p Aeon beli ni. Harga dalam RM20 katanya. Balik tu terus sedut hidung anak dengan mudahnya hingus keluar. Sian Mikhail nangis dia.

Cara Sedut Hingus Bayi Paling Mudah
Penyedut hingus Jenama Ken Health
                                            

Cara Sedut Hingus Bayi Paling Mudah
Bahagian yang nak kena sedut guna mulut

Cara Sedut Hingus Bayi Paling Mudah
Bahagian corong hasil sedutan hingus


Cara Sedut Hingus Bayi Paling Mudah
Baby Mikhail kena sedut hingus

Cara Sedut Hingus Bayi Paling Mudah
Hasil sedutan hingus. Puas Hati! hehe..



Mudah juga guna penyedut hingus ni tau. Hasilnya lumayan.hehe. Walaupun baby pun pandai dia menepis-menepis dan menangis. Tapi demi mu nak. Tak sanggup tengok hidung dia tersumbat susah nak bernafas. Kalau masa Qaireen dulu memang tak tau buat apa sangat. Yelah anak pertama kurang pengalaman.

Ok selain tu ibu yang menyusu anak kena amalkan makanan berkhasiat untuk imun badan. So baby menyusu dapat khasiat daripada susu ibu. Macam KakRehan juga amalkan supplement yang kuatkan imun juga Nutriferon,Omega dan Vitamin c. Alhamdulillah berkurang sikitlah batuk dan selesema tu. Cuma degillah betullah kahak tu nak keluar.

Doakan baby Mikhail cepat sembuh ye. Kesian tengok dia terbatuk-batuk sampai keluar air mata. Nanti KakRehan share petua-petua yang boleh amalkan untuk baby selsema dan batuk ni.