Wednesday, 11 March 2020

5 Amalan Elakkan Jangkitan Covid-19 (Novel Coronavirus)

Hari ini kita dikejutkan dengan penularan Covid-19 yang melanda masyarakat di seluruh dunia. Tetapi tahukah anda bahawa Covid-19 tidak menjangkiti melalui makanan?

Penularan Covid-19 hanya melalui mukus yang mengandungi titisan salur pernafasan (droplets) yang dijangkiti oleh novel-coronavirus di antara haiwan dan manusia semasa bercakap, bersin atau batuk. (Sumber : WHO)



5 amalan mengelakkan jangkitan penyakit yang anda perlu tahu :

1. Jaga kebersihan diri dan kerap cuci tangan
2. Asingkan makanan mentah dari makanan yang sudah dimasak
3. Masak dengan cara yang betul
4. Simpan makanan pada suhu yang selamat
5. Gunakan air dan bahan mentah yang selamat

Sumber: Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia

Sunday, 8 March 2020

Lebih 10 tahun hidap Gastrik Sekarang Dah Dapat Atasinya

KakRehan nak share luahan hati penghidap gastrik yang derita lebih 10 tahun. Now dia dah sihat dan tak menderita lagi. Teruja pula dengarnya. Jom baca sharing Fieza Shukor

⭐⭐AKU & GASTRIK... Dulu vs Sekarang⭐⭐

Saya dulu memang penghidap GASTRIK serius... Siapa yang rapat ngan saya tahu la macam mana tahap kesihatan saya...

Maklum la...duduk hostel, selalu la skip makan...bila dah start kena, tak jaga makan pula, memang tanggung la!

Start kena masa bulan puasa...kat sekolah teknik. Kawan2 da suruh buka puasa awal...tapi saya tak nak, bertahan juga sampai waktu berbuka... Sudahnya menggigil teruk sampai tak boleh nak makan n tak larat jalan pun...

Masa kat matrik, memang selalu la muntah sebab perut tak boleh kosong langsung... Masa kat uum paling teruk! Sampai muntah2 all the way nak pergi pusat kesihatan..masa bulan puasa juga, gatal..perut da kosong, g makan pedas pula time berbuka...mata sampai tak nampak, kabur... Doc kata memang dah tahap serius!

Lepas habis belajar, duduk rumah memang makan terjaga...jarang la gastrik. Tapi kadang tu kena juga, bila tak jaga makan, bila puasa..

Tapi sejak mengandung saya baru tersedar gastrik saya hilang tiba2... Saya mampu berpuasa penuh tanpa gastrik diwaktu kandungan saya berusia 9 bulan...

Rahsianya? Set hamil Shaklee yang terdapat ESP, Ostematrik & Bcomplex juga vitamin yang baik untuk atasi masalah gastrik...


Set Gastrik Shaklee

Alhamdulillah...lebih 10 tahun saya penghidap GASTRIK tegar...dengan Shaklee saya dapat atasi masalah saya dan hidup lebih sihat..

So, pada sesiapa yg risau tak boleh berlapar langsung, susah nak berpuasa sebab gastrik, tak nak bergantung dengan ubat, cubalah atasi dengan Set Gastrik Shaklee.. InshaaAllah membantu...

***

Terima kasih Fieza untuk sharing pengalaman gastrik.

KakRehan nak share juga Set Gastrik Shaklee boleh juga tambah Pepermint Ginger untuk buang angin dalam badan.

Set Gastrik Shaklee


Yang nak dapatkan Set Gastrik ni boleh roger sis Fieza ni juga ye.
📱019-7293577


Atau hubungi kakRehan untuk consultation.

Dapatkan produk Shaklee pada harga lebih jimat dengan mendaftar ahli Shaklee serendah RM35 atau belian point 100UV ( RM380 ke atas) layak dapat Free Keahlian Shaklee😍

Nak join ahli boleh daftar sini. Klik link
Lepas daftar boleh hubungi saya ye.

Hubungi
Puan Raihan 017-2549388 atau terus klik link

Pos Shaklee seluruh Malaysia.

Wednesday, 1 January 2020

Kelebihan Selawat Tafrijiyah


Kelebihan Selawat Tafrijiyah
Selawat Tafrijiyah

Alhamdulillah rezki kakRehan mengenali mentor bisnes Shaklee Kak Norita yang selalu tekankan amalan rohani dalam kehidupan. Bisnes2 juga tapi jangan dilupa pemberi rezki. Dengan amalan2 menjemput rezki.

Ni antara yang beliau kongsikan masa kelas sebelum ni Selawat Tafrijiyah. Lepas tu dia share video ustaz yang baca dengan nada berlagu. Mula2 ikut sama baca dan hafal. Alhamdulillah sekarang boleh baca sendiri.

Ni kakRehan kongsikan kelebihan Selawat Tafrijiyah semoga Allah makbulkan segala hajat kita dengan izinNYA jua.

Antaranya:-

1. Allah akan melenyapkan bahaya, kesukaran, serta kesedihan yang menimpa dirinya.

2. Dipermudahkan segala urusan hidup.

3. Dipermudahkan rezekinya, dijauhkan daripada kelaparan dan kemiskinan.

4. Dipancarkan nur (cahaya) dalam hatinya juga ditinggikan martabatnya.

5. Dilindungi daripada segala bencana.

6. Apa yang dihajati akan dimakbulkan Allah.

7. Pandangan dan pendapatnya mudah diterima ramai.

8. Diri senangi oleh orang ramai.

Wallahu'alam

@Sumberilmu
#sharingiscaring


Apa yang saya dapat bila amalkan selawat ni. Hati rasa lebih tenang walaupun ada masalah dari segi kewangan. Kemudian rezki customer datang tiba2. 

Ada yang mudah close sales dan customer lama mencari semula.Semoga setiap amalan kita diterima Allah. Bukan buat semata nak kaya tapi jadikan amalan untuk pahala berterusan. Amin  in shaa Allah.


Kalian juga boleh tengok youtube kat SINI

Tuesday, 24 December 2019

RESEPI AYAM BUTTERMILK YANG MUDAH DAN PASTI SEDAP

Menu simple makan tengahari semalam. Lewat masak dan makan juga. Gara2 duk mikir nak masak apa. Apalagi duk search resepi Buttermilk chicken ni.


RESEPI AYAM BUTTERMILK YANG MUDAH DAN PASTI SEDAP
Ayam Buttermilk cara kakRehan

Alhamdulillah menjadi juga tak ikut resepi betul ubah ikut kreativiti. Janji jadi kot. Snap gambar wasap suami. Dia kata gambar lulus tapi rasa je tak boleh nak kata lulus.hihi.

Ni kakRehan share resepi yang dicari pastu ubah ikut bahan ada kat rumah. 1st time masak resepi ni. Yang penting mudah dan sedap gituuu😁

*****

Bahan A untuk digoreng:

Ayam (untuk 4 orang makan - ayam tu potong la kecik-kecik)
1 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung gandum
Sedikit garam
Minyak untuk goreng ayam

Bahan B untuk kuah :

- 3 sudu butter
- Daun Kari (ni agak2 lah)
- 3 biji bawang merah atau setengah biji bawang besar (potong dadu)
- 2-3 ulas bawang putih (ketuk2 jer)
- 6 biji cili api hijau (saya tak letak sebab anak tak makan pedas)
- 1 sudu kecil susu pekat atau sedikit gula (boleh tambah ikut manis sendiri)
- 1/2 tin susu cair @ 1gelas susu segar @susu penuh krim (pilihan nak guna mana2 susu jangan semua diletaknya😆. Kalau nak kuah banyak lebihkan susu)
- 2 sudu tepung jagung atau gandum atau ubi kayu (ni pun jangan mix semua tepung pula ye.hihi. pilihan salah satu then bancuh dalam 2 gelas air kosong)
- Garam ikut rasa atau kiub ayam (saya guna kiub separuh je ikut rasa tekak uols lah ye. Kalau extra air boleh guna 1 kiub)
- Sedikit perahan lemon (kakRehan guna limau kasturi je.haha tu je ada kat rumah. Ni untuk elak rasa muak sebenarnya)

Cara masaknya :
1. Gaulkan ayam dengan serbuk kari dan sedikit garam.
2. Rata dan sebatikan dulu dengan serbuk kari baru masukkan tepung jagung dan tepung gandum ke dalam ayam.
3. Goreng ayam sehingga masak. Dah masak ayam. Letak dalam 1 bekas dulu.
4. Untuk kuah, panaskan kuali dan masukkan butter.
5. Bila butter dah cair, masukkan bawang putih, bawang merah, cili api dan daun kari.
6. Masukkan susu bila bawang dah garing sedikit.
7. Biarkan susu cair tu mendidih sekejap dan kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Masukkan sedikit gula atau susu pekat jika suka rasa manis2 sikit.
8. Masukkan bancuhan tepung untuk bagi kuah pekat. Ni kena adjust masuk sikit2 dulu. Kalau banyak dah air tak perlu masuk semua. Kalau terlebih pekat sangat, tambah jer air sikit.
9. Masukkan perahan lemon atau limau. Then biar didih lagi tutup api.
10. Dah siap sedia untuk makan dengan nasi panas💗

Selamat mencuba!

#ButtermilkChicken
#KakRehanMasak

Monday, 23 December 2019

DOKTOR CADANGKAN IBU HAMIL YANG ALAMI ANEMIA (HB LOW) AMALKAN VITAMIN C

Dari segi perubatan, anemia berpunca daripada kekurangan hemoglobin (Hb) dalam sel darah merah. Anemia dikesan melalui ujian darah iaitu apabila paras Hb dalam sel darah merah kurang daripada 11gm/dl.

Hemoglobin ini mempunyai fungsi yang amat penting kerana ia bertindak sebagai pengangkut oksigen dan zat makanan ke seluruh badan.



                     Kredit gambar Assist.com




Semasa hamil, tubuh akan menghasilkan lebih banyak sel darah merah untuk menyokong perkembangan bayi. Kekurangan Hemoglobin boleh menyebabkan tubuh kekurangan kandungan oksigen, sekaligus mendedahkan ibu hamil dan bayi kepada beberapa risiko.

*****

Ni cadangan Doktor Zubaidi buat ibu hamil yang mengalami masalah anemia (hb low).


Bagi wanita hamil, pengambilan vitamin C membantu penyerapan zat-zat besi terutama bagi wanita yang mengalami anemia.






Oleh itu bagi wanita yang mempunyai tahap haemoglobin yang rendah, pengambilan zat besi (iron tablet) bersama vitamin c dapat meningkatkan tahap haemoglobin dengan lebih cepat.

#HealthDrZubaidi

*****


Ada ibu hamil yang tercari2 supplement terbaik untuk naikkan hb boleh cuba Set Naikkan Hb Rendah (Set Anemia) boleh klik sini.  Semoga membantu in shaa Allah.

Saturday, 21 December 2019

RESEPI SPAGHETI CARBONARA VERSI ENCIK SUAMI


"Mama nak makan spagheti"

Bila si kecik dah pandai request. Jap eh dik mama minta resepi kak ayah. Maka si ibu pun wasap si ayah tanya resepi spagheti carbonara😆

Iye tak pandai masak. Tapi dah ikut resepi tu. Ehh sedap juga den masak. Perasan sekejap dibuatnya. Hihi. KakRehan ni baru berjinak2 kembali dunia masak2 kat dapur weh.

Ni resepi dan cara masak gigih dia menaip bagi kat den. Siap kakRehan tanya tu copy resepi ke taip sendiri.haha. Terharu wehh😁

Spagheti Carbonara


BAHAN2 DAN CARA2 MASAK

Spaghetti 
Masukkan air sehingga tenggelam spaghetti 
Sesudu garam & sedikit minyak
Biarkan mendidih
Kemudian gaul gaul ketika mendidih dengan garfu supaya spaghetti x melekat.

Kuah
*5 ulas bawang putih cincang
*2 besar sudu butter
*Sesudu kecil black paper
*Sesudu kecil parsley
2 sudu besar tepung jagung @ gandum
(Bancuh dengan satu jug kecil air)
1 cup susu
2 cube ayam (Saya guna 1 cube je dah cukup rasa)
Sosej ayam potong kecil
Cendawan butang potong dadu (ni saya tambah. Takde takpe)
Cara
Tumis bahan bertanda seketika.
Masukkan bancuhan air tepung
Masukkan susu
Masukkan sosej
Kemudian masukkan kan cube ayam
Api kecil
Biarkn mendidih
Kacau perlahan
Perasakan dengan sedikit garam(jika perlu)
Siap untuk di hidang

Sesuailah sesiapa yang baru nak belajar masak tu. KakRehan suka masak versi simple aje. Ok kejap lagi nak makan tunggu kecik bangun🤗

#KakRehanMasak
#SpaghetiCarbonara

Thursday, 5 December 2019

PELUANG JADI AHLI SHAKLEE PERCUMA DENGAN BELIAN WELCOME SET SHAKLEE

Hai semua! 
Berita gembira untuk pengguna Shaklee atau yang tengah survey nak cuba produk Shaklee. 

Yeahh! Promo set terpilih ni khas untuk yang bukan ahli Shaklee dapat lebih penjimatan banyak tau.




Kini kembali bermula bulan Disember 2019 hingga Februari 2020.

Ada 5 Shaklee Welcome Set yang ditawarkan iaitu

1. Prenatal Set (Set Kehamilan)
2. Postnatal Set (Set Berpantang dan Penyusuan)
3. Daily Essential Set 
4. Youth Starter Set
5. Twinpack Vivix (Belian 2 botol Vivix)

Apa yang best sangat khas bukan ahli Shaklee yang membuat pembelian mana2 set ni layak dapat 
☆ Percuma Keahlian Shaklee (bernilai RM65). Bestnya!
☆ Diskaun berganda2 dari harga runcit. Harga boleh refer gambar poster. Memang jimat banyak gais🤩
☆ Percuma kos penghantaran. Jimat RM10 uols. Yes sukanya!
☆Paling best dapat cash back bonus Shaklee sekali. Biar betul? Iye betul. Alhamdulillah rezkikan😘



Bagi yang nak cuba produk Shaklee? KakRehan suggest boleh grab promo Welcome Set ni. Limited time juga sah hingga bulan Februari 2020.

Untuk makluman pengeposan Shaklee seluruh Malaysia.

Info atau berminat nak buat belian boleh
Wasap kakRehan 017-2549388
Atau terus KLIK SINI 

#ShakleeMalaysia
#ShakleePortKlang
#ShakleeKlang

Monday, 2 December 2019

CADANGAN VITAMIN UNTUK ANAK-ANAK YANG BERSEKOLAH

Asyik mak pak je nak sihat dan cantik hensem. Ni supplement untuk anak2. Sesuai sangatlah set ni sebab tak lama nak masuk sekolah. 

Permulaan sihat ke sekolah dengan cadangan supplement Shaklee yang sesuai diberikan pada anak tersayang. Ibu ayah boleh dapatkan set ni terdiri Mealshake, Chewable C plus dan juga Vitalea for Children.







Bulan ni shaklee offer dengan pembelian 1 set ni anda boleh purchase botol air ekslusif Shaklee sekali. Ada 2 warna berbeza hanya boleh pilih salah satu je tau 💗






Ada ibu dan ayah yang nak berikan supplement Shaklee khas anak tersayang?In shaa Allah bantu untuk tambah nutrisi mereka lebih sihat, cergas dan kuatkan imun badan mereka.


Grab promo bulan ni dengan shaker ekslusif tidak dijual di mana-mana dan hanya pada set ini sahaja.


Boleh hubungi
KakRehan 017-2549388 atau terus klik sini

Pos Shaklee seluruh Malaysia.



#SetKanakKanakShaklee

Sunday, 1 December 2019

PROMO SHAKLEE DISEMBER 2019

Hai semua!
Ni kakRehan nak share promo lain khas untuk ahli Shaklee dan bukan ahli. 



1. Collagen Powder Beli 6 Percuma 1.
☆ Layak dapat Free keahlian Shaklee bernilai RM65
☆ Automatik dapat harga ahli Shaklee
☆ Free postage
☆ Cash back bonus

2. Collagen Beli 2 Diskaun 5%
3. Zinc Plus Beli 3 Percuma 1
4. Youth Travel Set 
5. Get Back To School Set

Yeahh! Nak jimat boleh grab bulan ni gais😍

Nak dapatkan produk Shaklee. Pos shaklee seluruh Malaysia

Info lebih lanjut wasap kakRehan 017-2549388 
Atau terus KLIK SINI

#ShakleeMalaysia
#ShakleeKlang
#ShakleePortKlang

Monday, 4 November 2019

PENGALAMAN PERTAMA BUAT JOB FACIAL MOBILE SPA

Ni gambar memula pi servis customer tahun lepas. Teringat 1st time facial customer gelabah juga steamer buat hal. Mujurlah facial customer yang kenal. Hihi. 






Setahun sebulan juga dah jadi therapist facial ni. Masih jauh lagi perjalanan. Memang minat dah lama ada. Bila ada peluang offer kelas facial tak fikir panjang dah. 

Terus daftar kelas facial basic kemudian kelas advance secara personal coaching.
Sebelum tu kakRehan memang minta izin suami. 

Syukur Alhamdulillah dia sangat support siap sponsor yuran dan beli peralatan facial spa. 
Terharu sangat dan takkan ku sia-siakan. 

In shaa Allah semoga tahun 2020 nak tambah ilmu spa lagi dan pakej spa. Nak grow team facial juga. Doakan bisnes kakRehan terus berjaya ye semua 😍

Berminat nak booking slot facial area Klang, Port Klang dan Shah Alam boleh wasap.

KakRehan 017-2549388 atau KLIK SINI
Page : Desire Spa -Mobile Spa Klang

#DesireSpa
#MobileSpaKlang
#MobileSpaPortKlang

Friday, 4 October 2019

DOKTOR INI BERKONGSI KESAN BAIK PENGAMBILAN VITAMIN C

Tertarik dengan perkongsian Doktor Zubaidi di page facebook beliau. Saya kongsikan di sini ye.

Rujukan boleh klik sini



*****

Suplemen vitamin C akan memberikan hasil yang baik bagi mereka yang mengamalkannya. Antara hasil yang boleh didapati dengan pengambilan suplemen vitamin C ini ialah seperti:

Wajah akan kelihatan cantik berseri
Kulit akan menjadi lebih putih dan lembut
Mengekalkan paras vitamin C dalam badan dengan optimum
Penyakit seperti scurvy dapat dielakkan
Gusi dan gigi akan sentiasa sihat dan tidak berdarah

Amalkan makanan yang terdiri dari buah-buahan dan sayur-sayuran yang mengandungi vitamin C. Jika tidak suka mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan, ambillah suplemen vitamin C dalam bentuk pil atau serbuk. Pilih yang natural dan elakkan mengambil yang sintetik.

#HealthDrZubaidi

***


Ni pengalaman peribadi saya.
Saya pun amalkan supplement vitamin c since 2011 lagi. Sebelum amalkan kerap demam dan jatuh sakit je.

Bila dah amalkan masa tu just utk penyusuan bantu kuatkan imun badan. Alhamdulillah beza sangatlah.

Pastu effect dia kulit pun makin sihat cerah dan susah naik jerawat. Alhamdulillah masih amalkan konsisten hingga harini. Bantu dari segi kualiti kesihatan jarang jatuh sakit.


Info VITAMIN C boleh klik sini

Tuesday, 1 October 2019

KOS SEBULAN AMALKAN VITAMIN C SHAKLEE 54 SEN JE

Hai semua!

KakRehan nak share vitamin hot item Shaklee Vitamin C Shaklee ni. Sebenarnya paling tak suka Vitamin C sebotol tahan 6 bulan bersamaan 180 hari. Bukan tak suka apa tapi jenuh weh nak habiskan tau. Lama betul. Means jimat dan berbaloi sebenarnya. Hihi.



Untuk makluman semua sehari amalkan sebiji je vitamin c ni. Tapi kadang kakRehan amik 2biji sehari. Nak kulit maintain cantik dan kuatkan imun gituu.hehe. Ikut oranglah kalau nak jimat sebiji sehari gais. 😚

Apa kelebihan Vitamin C? .
- Baik untuk imunisasi dan daya tahan badan
- Mengurangkan simptom demam
- Perlindungan daripada sinar uv
- Mengatasi masalah jerawat degil
- Mengatasi masalah jerawat pasir dan nasi
- Membantu kulit sensitif seperti eczema, resdung
- Membantu penghasilan kolagen dalam tubuh
- Mengurngkan kesan "sunburn" - Menjadikan kulit lebih gebu
- Melembapkan kulit dari dalam - Mengurangkan kedutan dan tanda penuaan
- Tona kulit menjadi lebih sekata
- Bertindak sebagai anti histamim yang berkesan
- Mengurangkan penyakit selsema
- Melindungi badan daripada radikal bebas
- Menggantikan tisu yang rosak dan menyembuhkan luka
- Merendahkan tekanan darah tinggi
- Memastikan saluran darah mengembang dengan baik
- Mengurangkan kadar plumbum dalam darah secara mendadak
- Mencerahkan kulit secara semulajadi
- Membantu kelihatan lebih muda
- Mambantu untuk kurus
- Mengekalkan berat yang ideal
- Merendahkan paras insulin
- Mengimbangkan sistem dalam badan
- Membantu penghasilan dopatime dalam sistem saraf
- Membantu fungsi adrenal dalam meningkatkan tenaga dalam badan
- Menghalang terkena serangan jantung
- Mengawal komplikasi diabetes
- Mengawal kelemumur
- Meningkatkan pertumbuhan rambut
- Mengurangkan keguguran rambut
- Menghasilkan rambut yang lebat
- Mengelak daripada uban


Nak cuba Vitamin C Shaklee?
Boleh hubungi
KakRehan 017-2549388 atau terus klik sini

Pos Shaklee seluruh Malaysia.
Cod Shaklee area Klang dan Port Klang.
Pick up Shaklee Teluk Gadong.


#VitaminCShaklee
#VitaminC

Monday, 2 September 2019

Esp Shaklee Dihasilkan Tahun 1961 Lagi

Tertarik dengan sharing Fieza di facebooknya


Hai awak semua. Hujung2 minggu ni mesti 

berjalankan?

Siapa yang minum ESP pagi tadi? Untuk tenaga dan kawal cravings makanan yang macam-macam kat luar tu.


Atau siapa yang pernah cuba minum ESP?


Nak tau tak sejarah ESP bila dihasilkan?


KEUNIKAN ESP SHAKLEE DIHASILKAN PADA TAHUN 1961



  1. Shaklee telah menghasilkan minuman yang bersumberkan protin soya sejak 1961 lagi dan yang pertama di dunia. Kajian & penambahbaikan ke atas ESP dibuat dari semasa ke semasa.



Esp dihasilkan pada tahun 1961



INFO


✔Diiktiraf seluruh dunia dengan mempunyai kajian klinikal yang sangat meluas & komprehensif. 

Merupakan protin berkualiti tinggi yang pernah di hasilkan

✔Diperbuat daripada “non-GMO” – (non-Genetically Modified Organism) yang mana ianya diproses pada kadar suhu yang rendah


✔Setiap 850g (Satu tin ESP) dihasilkan daripada 30kg kacang soya


✔Mampu memberi sumber tenaga segera & boleh bertahan lama


✔Menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia


✔Diperkaya dengan 5 sumber VITAMIN & 4 sumber MINERAL


✔Sesuai untuk semua peringkat umur


✔Kandungan Indeks Glisemik (G.I) yang rendah iaitu 39 menjadikan ianya sangat sesuai kepada penghidap kencing manis


✔Satu hidangan ESP shaklee bersamaan dengan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu


✔Rendah lemak, Tiada Kolestrol, Tiada Asid Uric & Sangat mudah diserap oleh tubuh manusia.



                     Kebaikan Esp Shaklee

Kiranya da 58 tahun ESP ni wujud. Lama tu. Produk yang tak berkualiti tak kan bertahan lama..ye tak? 😉


Selain dari kelebihan yang buat ESP bertahan lama, ia juga punya ramai peminat sebab fungsi dan manfaatnya.


Nak tau labih lagi selalu-selalu la singgah kedai online KakJah ni ye 😘


Atau nak lebih lebih lebih lagi cubalah sendiri 😉😊