Friday, 15 September 2017

Nak Cari Side Income?

Zaman sekarang ekonomi dunia makin kijamm. Sana sini naik harga. Minyak naik harga barang lain pun naik juga. Harga minyak turun sikit taoi harga barang takde turun.Zaman dedulu nak tengok orang keje sambil bisnes tu memang kerat jari jaranglah nampak. Setakat bawa katalog kat opis tu haa biasa. Sekarang merata kan yang terpaksa buat part time bisnes untuk tambah duit poket.

Nak Cari Side Income?

Fuhh beza sungguh oii dengan dulu. Ada gaji tetap tapi hakikatnya masih tak cukup. Nak taknak kena tambah income juga. Takkan nak berjimat manjang kecikkan duit poket. Lagi surirumah tak perlu mendam rasa nak beli apa-apa bila ada duit poket sendiri. KakRehan nak ajak suri hati encik suami mahupun student ke or sesapa je yang nak tambah income bersama Desire Family.


HUBUNGI KAMI

PUAN RAIHAN 017-2549388
ENCIK HAFIEZ 017-2549358
Shaklee ID 852419


PENGEDAR SAH SHAKLEE KLANG,PORT KLANG, PANDAMARAN, BUKIT TINGGI, BANDAR BOTANIC, SIJANGKANG, ANDALAS, JOHAN SETIA, KG JAWA, BANDAR PUTERI, 

Wednesday, 13 September 2017

Makan Vitamin Selera Makan Bertambah Dan Rasa Lapar?

Biasa je dengar orang kalau taknak makan vitamin alasan dia cenggitu dicanangnya kata berat badan naik. Walhal dia kurang minum air. Pula yang tekak tu haus dikatanya lapar dia melantak makan fuhh segunung nasi or bertambah-tambah. Adudu.

Berat badan naik pun salah sendiri uii.. Terlebih makan maka lebih kalorilah yang sebabkan badan gumuk. Vitamin ni kalori dia sikit je. Mana mungkin sebabkan berat bertambah.

1st mind set kena betulkan. Kadang rasa lapar tu signal badan perlukan air kosong yang cukup tau at least 3 liter sehari atau ikut berat badan awak tiap 25kg 1 liter air.

Jangan lupa kawal makan dan gaya hidup sihat juga wokeh.

Oh ya, if berminat nak cari supplement kesihatan boleh je roger KakRehan 017-2549388. Saya Pengedar Sah Shaklee aktif sejak tahun 2011 lagi.

Tuesday, 5 September 2017

Cara Buat Serbuk Ikan Bilis Baby

Hai korang. Sharing kalini topik lari sikitlah. Sempena baby Mikhail 6 bulan lebih dan mula makan. Tengahari tadi mood terajin nak buat serbuk ikan bilis untuk bubur baby. Yang tukang kopek ikan bilis tu mr hubby. Hehe. KakRehan tukang sangai dan blend aje.

Mikhail suka sangat makan bubur kosong. So kalini nak tambah serbuk bilis bagi rasa masin sikit kan. Untuk new mommies nanti bolehlah buat tau. Sonang aje. Tapi kalau malas beli je ada jual.

KakRehan part makanan baby rajin buat sendiri. Ok let cekidaut cara buat kakRehan share step by step kat gambar. Jom baca cara-cara mudah buat serbuk ikan bilis ni.

Cara Buat Serbuk Ikan Bilis Baby


1. Ikan bilis ikutlah nak buat banyak mana. Ni lebih kurang dalam segenggam aje. Kalau rajin nak mengopek tu silalah.

Uols boleh rendam dulu 10 minit bagi kurangkan rasa masin. Then toskan. Sangai ni tak perlu letak minyak wokeh. Sangai sampai garing.


Cara Buat Serbuk Ikan Bilis Baby
STEP 1 Cara Buat Serbuk Ikan Bilis Baby

2. Ni ikan bilis siap disangai garing.



Cara Buat Serbuk Ikan Bilis Baby
STEP 2 Cara Buat Serbuk Ikan Bilis Baby


3. Masukkan dalam blender kering tu. Biarkan lama sampai halus lumat.


Cara Buat Serbuk Ikan Bilis Baby
STEP 3 Cara Buat Serbuk Ikan Bilis Baby


4. Dah siap blend jangan lupa tapis tau. Takut ada tulang kecik halus lak. Kesian kat baby pulak kang rasa tajam-tajam.

Cara Buat Serbuk Ikan Bilis Baby
STEP 4 Cara Buat Serbuk Ikan Bilis Baby


5. Taraa ni serbuk ikan bilis. Siap! Halus je. Bolehlah simpan dalam bekas kedap udara. Nanti nak guna baru amik tabur kat bubur baby. Nyum nyum!



Cara Buat Serbuk Ikan Bilis Baby
STEP 5 Cara Buat Serbuk Ikan Bilis Baby


Dah siap bolehlah simpan dalam bekas kedap udara. Terbaik boleh simpan dalam botol kaca. Macam KakRehan simpan dalam bekas plastik kecil dan letak dalam peti ais je. In shaa Allah tahan lama. Boleh tabur kat atas bubur kosong atau bubur kosong mix dengan puri sayur yang lain. Pelbagaikan menu okay. Selamat mencuba!





Monday, 28 August 2017

7 Sebab Kenapa tubuh kita memerlukan vitamin tambahan?

Menurut pakar Nutrisi terkemuka, Dr. Ray Strand definisi gaya hidup sihat di era moden ini adalah MAKANAN SEIMBANG, SENAMAN DAN MAKANAN TAMBAHAN!




Di sini disenaraikan 7 Sebab Utama Kenapa Badan Kita Perlukan Vitamin Supplement atau pun dalam bahasa mudahnya makanan tambahan.

1. Badan kita memerlukan dos vitamin yang lebih tinggi dari apa yang boleh diperolehi daripada makanan. Contohnya vitamin C & E yang diperolehi daripada makanan sahaja tidak mencukupi untuk memberi kesan pencegahan dan anti penuaan.

2. Buah-buahan dan sayuran yang ditanam di atas tanah yang tidak subur mengandungi bahan dan galian yang kurang berbanding dengan buah dan sayuran dari tanah yang subur. Racun perosak, racun serangga dan bahan pencemar mempengaruhi kualiti buah dan sayuran tersebut.

3. Zat makanan mudah hilang semasa proses pengangkutan, penyimpanan dan penyediaan. Vitamin C dan enzim mudah dimusnahkan oleh haba semasa dimasak.

4. Pengambilan pil penahan sakit, laksatif, ubat-ubatan, alkohol dan antibiotik boleh mengganggu penyerapan zat makanan. Amalan diet yang tinggi kafein, lemak, kolesterol, gula dan garam dapat mengurangkan simpanan zat makanan di dalam tubuh badan.

5. Pengambilan makanan seharian yang tidak seimbang serta tidak mengikut piramid makanan yang dicadangkan.



6. Gaya hidup dan trend masa kini dengan kehidupan yang sibuk, jarang memasak di rumah dan lebih gemar kepada makanan segera yang tinggi kandngan MSG.

7. Bagi yang bekerja, makanan tengahari selalunya di luar dan malam memasak seringkas mungkin, maka pengambilan makanan seimbang tidak dititikberatkan.

Tengah cari supplement yang sesuai? Boleh cuba supplement Shaklee. In Shaa Allah KakRehan suggest ikut kesesuaian tahap kesihatan awak.

Saturday, 26 August 2017

Lebih 20 Tahun Dalam Bisnes Shaklee

Korang jangan pandang sebelah mata makcik dan pakcik-pakcik ni. Ehehe. Ni haa KakRehan nak kenalkan superupline kak merangkap atok nenek dan onyang Shaklee. Ehh. 





Namun mereka yang sangat kami hormati. Even dah level Jutawan tapi very down to earth and humble gitu. 

Why KakRehan suka bis shaklee?KakRehan ada mereka as upline yang bertahan lebih 20 tahun dalam Shaklee. Malah masih aktif sharing bisnes. Sentiasa hulurkan pelampung dan pastinya sentiasa menyuluh kami bak lampu stadium di saat kami mula rasa down.

Semuanya berbalik pada hati dan niat nak bisnes untuk apa. Malam ni syukur sangat dapat dengar ilmu dan tips bisnes percuma daripada mereka. 2 kelas berbeza tau. Mereka bukti bertahan lama dalam bis shaklee.

Best sangat sharing malam ni. Ilmu mahal melalui pengalaman orang lama. Semoga Allah makbulkan impian KakRehan dan suami untuk terus berjaya dalam bis Shaklee serya my team DESIRE. Amin.

Berminat nak jana income bersama Shaklee tak? Boleh join team KakRehan Desire Family. KakRehan dah 6 tahun lebih aktif sharing bis Shaklee. Alhamdulillah dah capai rank tertinggi Master Coordinator.

Now nak bantu insan yang berminat nak bangunkan ekonomi family. Keutamaan mereka yang sudahpun consume produk Shaklee. Kalau belum boleh daftar ahli dan consume dulu tau. Dah dapat kesan baik barulah kongsi manfaat dengan orang lain pula.


HUBUNGI KAMI

PUAN RAIHAN 017-2549388
ENCIK HAFIEZ 017-2549358
Shaklee ID 852419



PENGEDAR SAH SHAKLEE KLANG,PORT KLANG, PANDAMARAN, BUKIT TINGGI, BANDAR BOTANIC, SIJANGKANG, ANDALAS, JOHAN SETIA, KG JAWA, BANDAR PUTERI, 


Friday, 25 August 2017

RESEPI KERABU TOMATO SIMPLE

Hai uols. Salam petang. KakRehan nak share resepi simple harini. Kerabu tomato sedap. Jap lagi boleh cuba buat. Dulu KakRehan tak suka makan tomato . Ex housemate masa keje dulu orang utara yang ajar tau. Sedap yakmat. 

Tomato ni bagus untuk kesihatan dan kulit yang cantik tau. Kajian pakar telah membuktikan bahawa buah tomato sangat baik untuk kesihatan sama ada untuk kecantikan dalaman atau pun luaran seperti kulit dan sebagainya. Kaya dengan vitamin antioksidan Vitamin A dan C yang tinggi.

Ni dia resepi kerabu tomato. Cekidautt.



Bahan-bahan 

2biji tomato - potong dadu
(ikut nak banyak mana biasa 2biji cukup untuk 2 orang makan)

1biji bawang holland - potong dadu

2 cubit belacan

3biji cili padi (ikut nak pedas letak lebih)

Sedikit garam-ikut rasa

Caranya

Campurkan semua dalam 1 mangkuk. Gaul rata semua bergaul mesra guna jari runcing mu or gebu mu itu. Make sure.Jangan ramas-ramas pulak tau. Hancur pula kang. Dah puas hati rasa semua. Ok siappp.

P/S: Tak suka makan tomato or nak makan berkhasiat pun tak dan sehari??Haa kakRehan suggest amalkan Vitamin C ajo dan set kulit Shaklee. Sonang.hehe.

Thursday, 24 August 2017

PUNCA MASALAH KULIT KUSAM

Ramai tanya soalan macam ni

"KakRehan kalau kulit kusam nak ambil apa ye? "

PUNCA MASALAH KULIT KUSAM
Sumber gambar google

First , kenalpasti dulu punca kulit kusam uols sebab apa. Sebab kalau kita tak tahu punca macam mana nak setel masalah kan. Biasanya sebab tak jaga kulit leklok. Antara punca dan cara atasi masalah kulit kusam.

1. Penjagaan kulit tak betul. 

Pemilihan produk penjagaan kulit juga sangat penting tau. Jangan main rembat je. Belilah produk yang dihasilkan dari bahan botani dan semulajadi. 

Sanggup ke kita sapu kat muka produk yang ada bahan kimia? Memanglah masa kita guna tu tak ada kesan apa2 kan. Tapi untuk jangka panjang macam-macam penyakit boleh berlaku kan.

2. Terdedah dengan habuk dan pencemaran.
Lagi-lagi duk kat bandar. Duk rumah pun masih kena jaga kulit juga tau. Yang ni pun kena jaga skin tau rajin cuci muka 2 kali sehari dan guna make up remover. 

3. Pemakanan yang kurang berkhasiat dan tak seimbang . 

Actually kurang nutrisi dalam badan tau. So bila kurang vitamin dalaman pun kurang sihat makanya kulit pun kurang berseri gitu.  

Amalkan pemakanan sihat dan boleh amalkan supplement. Vitamin c, vitamin b complex, vitamin e dan protein sangat membantu untuk kulit sihat berseri.

4. Kurang minum air kosong. 
Air yang tidak mencukupi mengurangkan aliran darah ke kulit dan menjadikan kulit nampak pucat dan sakit. Sel-sel kulit kita ni terdiri daripada air. Jadi bila air dalam badan tak cukup sel-sel tidak dapat berkerja dengan baik. 

Kekurangan air di dalam badan dalam tempoh yang lama menyebabkan kulit cepat berkedut dan kendur. Make sure air cukup 8 gelas sehari atau biasanya 3liter sehari. Baru kulit memancar-memancar seri.hehe 

5. Terdedah sinaran matahari.
Pendedahan kepada sinaran cahaya matahari secara berterusan dalam tempoh yang lama menjadikan kulit cepat kusam dan mempercepatkan proses penuaan.

Sebab tu pentingnya kita menggunakan tabir suria atau penghalang matahari (sunblock) untuk melindungi kulit kita dari sinaran UV yang boleh mempercepatkan penuaan kulit. (Pembentukan kedutan, kulit hilang anjal, pigmentasi, jeragat dan tona kulit tidak sekata).

Dah kenalpasti barulah taukan nak setel masalah kulit kusam ni . Yang malas tu kena rajinkan diri. Malas buang jauh-jauh ke hutan tropika nun jauh di sana kalau hajat hati nak kulit berseri sihat. Gitu.

Jom uols sihat dan cantik bersama.

Wednesday, 23 August 2017

Rahsia Kulit Baby Mikhail Gebu

Let me tell u the story. Ehh speaking omputeh pula KakRehan ni woih.haha.Ramai duk tanya KakRehan consume apa masa ngandung Mikhail si debab ni ha. Kalau ikut makan macam-macam. Paling best KakRehan teringin makan kek ke kuih keria viral dulu tu tak susahkan suami suh buat. KakRehan order online cod or pick up sndiri.kahkah 

Paling suka makan kuih pau. Tiap malam duk kirim suami beli kat kedai makan. Agak gitulah rupa anak macam pau pipinya.hihi. Alaa. Bagi KakRehan anak gebu ke kurus ke pun asalkan sihatkan. Namunn ni kakRehan amalkan protein soya masa preggy. 



Ramai kata anak gebu gebas minum Esp lahir-lahir kulit bersih gebu. KakRehan terpedaya tau. Ku minum masa preggy tu kemain buat smoothies lain tak layan. Dan rupanya betul juga. Ada orang kata soya tak baik minum. Itu kakRehan percaya kalau dia amal minum air kotak yang manis jadah tu. 

KakRehan amal Esp protein Shaklee masa preggy dan pantang. Sekarang ni je celam celup minum.hihi. Ok kakRehan share kebaikan esp masa hamil dan menyusu.




Kebaikan ESP Shaklee Untuk Ibu Hamil dan Menyusu

🌸Bagi tenaga semasa hamil dan semasa proses bersalin
🌸Bagi rasa kenyang yang lama
🌸Kulit ibu makin cerah dan licin
🌸Kulit baby halus dan gebu
🌸Tiada stretch mark dan stretch mark yang lama pun hilang
🌸Masalah gastrik dan pedih ulu hati hilang
🌸Bantu masalah diabetes (GDM) ketika hamil
🌸Hemoglobin (HB) tiada masalah
🌸Berat badan tak naik banyak atau berlebihan
🌸Susu badan meriah dan pekat

Haa..giteww. Ala korang ni apapun semoga anak kita semua sihat walafiat. Ni kakRehan share apa kak consume. Selain tu Set Hamil Shaklee jadi pilihan. 

Sekian the story😘😘

Sunday, 20 August 2017

Kisah Kurus Kami Suami Isteri

Ni haa ai is tak tahan tengok gambar lama mengulit kenangan lalu umpama angin bayu membawa diriku. Oh my!! Yes ai know so chubby and comel kann??haha. 
Now memang dah sedar diri sangatlah bila jalan silap berlaga peha. Perh!punyalah seksa nak jalan. Ahbam KakRehan pun sama tu dia muka lebar.kahkah. 

Maka setelah bermuhasabah diri 7 hari 7 malam siap mandi munga. Kami sehati sejawa tekad nak kurus sehat. Ekceli ahbam KakRehan kurus dulu jaga KakRehan pantang berat dia lak turun banyak. Sape yang berpantang ni weh.haha.

Nah layan gambar kami suami isteri.




Korang rasa bambam ke kurus sikit yang okay??hihi. Tips kami pemakanan sihat. Walaupun terbabas ke lautan artantik. KakRehan senam juga dan amalkan supplement untuk kesihatan dalaman tau. Lagi-lagi sebab ibu menyusu kena cukup nutrisi share dengan baby sekali. 

Friday, 18 August 2017

FADHILAT DAN KELEBIHAN BERSELAWAT KE ATAS NABI MUHAMAD S.A.W

Jom perbanyakkan selawat di hari Jumaat ni dan jadikan amalan harian. Semoga kita mendapat syafaat nabi akhirat kelak insyaAllah.

30 FADHILAT DAN KELEBIHAN BERSELAWAT KE ATAS NABI MUHAMAD S.A.W
====================

1) Sabda Rasullah SAW : Barangsiapa yang berselawat keatasku sekali, nescaya Allah akan turunkan rahmat keatasnya 10 kali ganda - (HR Muslim.)

2) Allah akan hapuskan dosa2 kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak 11 kali setiap kali selesai menunaikan solat fardu.

3) Jodoh ditentukan oleh Allah. Amalkan selawat 100 kali sehari, insya Allah akan dipermudahkan bertemu jodoh sama ada lelaki @ wanita.

4) Setiap penyakit ada penawarnya. Bacalah selawat 7 kali pada air dan minum. Insya Allah, perut yang sakit atau memulas akan sembuh.

5) Sesiapa yang amal membaca selawat 3 kali setiap selepas solat 5 waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah.

6) Amalkan membaca selawat sebanyak 1000 kali sehari, insya Allah akan dikurniakan kebijaksanaan pemikiran. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu.

7) Sesiapa yang mengamalkan berselawat 11 kali setiap hari, dengan izin Allah dirinya akan lebih dihormati dan dihargai oleh orang lain.

8) Menurut Sayyid Ahmad Dahlan, sesiapa yang berselawat walau sekali pada malam Jumaat, saat mautnya kelak akan dipermudahkan Allah seperti yang dihadapi oleh para nabi.

9) Sesiapa yang berselawat 41 kali sehari, Insya Allah akan dihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki, dan sebagainya dalam dirinya.

10) Sesiapa yang amalkan berselawat 1000 kali pada malam Jumaat, Insya Allah akan beroleh kebahagiaan samada di dunia mahupun di akhirat.

11) Amalkan selawat 11 kali tiap kali selesai solat fardu kerana Allah akan mengindahkan akhlaknya menjadi lebih disenangi di kalangan orang lain.

12) Berselawat 33 kali sehari dapat menjernihkan hati,mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan, di samping beroleh ketenangan fikiran.

13) Sesiapa yang berselawat tak kiralah banyak mana hitungannya setiap hari akan dapat keberkatan dalam apa jua dengan syarat ia berusaha mencari keredhaanNya.

14) Amalan berselawat sebanyak yang mungkin setiap hari menjamin keselamatan hidup dan pertolongan Allah, lebih-lebih lagi pada saat kita menghadap kesukaran hidup.

15) Menurut Syibab Ahmad, sesiapa berselawat 3 kali setiap selesai solat Subuh, Maghrib & Isyak, Allah akan menghindarkannya daripada sebarang bencana.

16) Sesiapa yang amalkan berselawat sebanyak 1000 kali setiap hari, Allah akan memeliharanya daripada sebarang ancaman musuh serta bahaya fitnah.

17) Amalan berselawat secara teratur setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa, dipermudahkan Allah akan segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNya.

18) Menurut As-Shawi, sesiapa yang membaca selawat secara rutin, akan terpelihara hatinya daripada gangguan serta tipu daya syaitan yang melalaikan.

19) Membaca selawat 10 kali pada setiap waktu pagi dan petang akan memperolehi keredhaan serta dijauhkan diri daripada mendapat kemurkaan Allah.

20) Sesiapa yang membaca selawat sebanyak 7 kali selama 7 Jumaat berturut2, ia bakal mendapat syafaat (pertolongan) daripada baginda SAW.

21) Menurut Al-Hafiz Dimyati, sesiapa yang berhajat menemui Nabi SAW dalam mimpinya maka amalkan membaca selawat sebanyak 70 kali sehari.

22) Ada riwayat yang menyatakan bahawa amalan berselawat 80 kali tiap selepas solat Asar pada hari Jumaat, InsyaAllah akan dihapuskan dosa2 kecil seseorang.

23) Sesiapa yang sering mengamalkan berselawat pada setiap hari, Allah akan bukakan pintu rahmat dan rezeki yang tidak disangka- sangka baginya.

24) Jiwa yang resah gelisah dapat ditenangkan dengan zikir, termasuklah berselawat sekerap yang mungkin kerana Allah itu Maha Luas rahmatnya.

25) Ulamak berpendapat, sesiapa yang mengamalkan selawat saban hari tak kira berapa hitungannya, insya Allah dihindarkan daripada taun dan wabak penyakit berbahaya yang lain.

26) Membaca selawat 1000 kali selepas solat hajat 2 rakaat mampu menghilangkan keresahan, rasa dukacita serta dikabulkan Allah akan hajatnya.

27) Menurut para ulama, sesiapa yang inginkan saat kematiannya dalam kesudahan yang baik, maka berselawatlah sebanyak 10 kali setiap selesai solat Maghrib.

28) Para Ulamak berpendapat, Allah akan sempurnakan hajat yang baik dengan sentiasa berselawat 40 hingga 100 kali setiap hari, diikuti dengan usaha yang berterusan.

29) Sabda Nabi SAW: Barangsiapa yang berselawat kepadaku sebanyak 100 kali pada hari Jumaat, maka ia akan datang pada hari kiamat dengan keadaan bercahaya - HR Abu Naim.

30) Sabda Nabii SAW: Barangsiapa berselawat kepadaku 10 kali pada waktu pagi dan 10 kali pada waktu petang tiap hari, ia akan beroleh syaafaatku pada hari kiamat- HR Thabrani